Zanimivo, nisem še slišala, da bi bil kdo samo na pšenico alergičen. Pa to že dolgo časa veš? kako si sploh ugotovila?
NE,sele pred kratkim sem zvedela,ko sem sla na testiranje.
Zanimivo, nisem še slišala, da bi bil kdo samo na pšenico alergičen. Pa to že dolgo časa veš? kako si sploh ugotovila?
NE,sele pred kratkim sem zvedela,ko sem sla na testiranje.
za ajdo nisem prepricana,v ostalih nastetih ga ni.je pa v ostalih zitih:rž,oves...
V pomoč:
Pšenica, rž, ječmen in oves vsebujejo poleg škrobne komponente tudi visok odstotek beljakovin s skupnim imenom prolamini (pri pšenični moki je ta delež okrog 10%, najmanjši delež pa vsebuje oves), ki se med temi žitaricami sicer razlikujejo, vendar pa so si nekatera aminokislinska zaporedja kljub temu presenetljivo podobna. Nekatera od teh zaporedij, ki so lahko dolga le 15 aminokislin ali celo manj, so verjetno odgovorna za razvoj značilnih črevesnih lezij pri celiakiji.
V pšenični moki imenujeno te elastične, nevodotopne beljakovine s skupnim imenom gluten. Ta skupek beljakovin, imenovan gluten, sestavljajo v glavnem dve večji skupini beljakovin v približno enakem razmerju: glutenini in gliadini. Gliadini predstavljajo v alkoholu topno prolaminsko frakcijo, ki je toksična za bolnika s celiakijo (vsebujejo določena aminokislinska zaporedja, ki predstavljajo antigen in sprožijo tvorbo protiteles). Glutenini spadajo med največje beljakovine v naravi, saj posamezni polimeri dosegajo relativne molekulske mase do 10 miljonov daltonov, najverjetneje pa niso vpleteni v patogenezo celiakije. Tako gliadini kot glutenini dajejo pšenični moki značilne elastične lastnosti, ki omogočajo peko dobrega kruha.
Gliadine najdemo le v pšenici, v drugih žitaricah pa te v alkoholu topne beljakovine z izredno visoko vsebnostjo aminokislin glutamina in prolina (od tod tudi skupno ime prolamini) imenujemo drugače: za bolnika s celiakijo so toksični del ječmena beljakovine hordeini, oves vsebuje avenine, rž pa sekaline. Vsa ta imena pravzaprav niso pomembna, pomembno je le, da vsi ti prolamini vsebujejo določene sorodne predele oz. aminokislinska zaporedja, ki pri bolniku s celiakijo sprožijo imunski odgovor, katerega posledica so gastrointestinalni simptomi, tipični za celiakijo. Brezglutenska dieta tako pravzaprav pomeni prehranjevanje brez škodljivih prolaminskih beljakovinskih frakcij, ki se nahajajo v omenjenih štirih žitaricah (in tudi v nekaterih drugih vrstah pšenic in hibridnih žitih, kot so triticale, kamut, spelt in bulgur).
Zanimivo, nisem še slišala, da bi bil kdo samo na pšenico alergičen. Pa to že dolgo časa veš? kako si sploh ugotovila?
Meni so na testiranjih našli malenkosten odziv na belo pšenično moko. Zanimivo in menda je ogromno ljudi alergičnih samo na belo moko. Zoey, ali si ti alergična na pšenico ali na belo moko? Pa še eno vprašanje za Sinthijo. Ali si zdaj zvedela, ali imaš celiakijo, ali alergijo na pšenico (oz. moko)?
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...