A ga kdo ima?
Mene je danes zjutraj prijelo, da bi to jedla...
A ga kdo ima?
Mene je danes zjutraj prijelo, da bi to jedla...
jest to vse po filingu.
en dan prej skuham rjavi fižol( predčasno ga namočim),in pa ješprenjček. posebej v večji posodi kuham narezan korenček, čebulo, česen , sol, jušno kocko, skratka jušno zelenjavo in še par zrn popra dam noter.dodam tudi na kocke narezan krompir(če vse pojemo še isti dan, drugače krompirček kuham sproti)v to juhico dam fižol in ješprenjček.pomembno je, da zlijem tudi vodo, v kateri szta se kuhala ješprenjček in fižol. dodam še malo paradižnikove mezge in kuham še pol urce. nato dodam konček suhih reber in eno klobaso. pokuham še pol urce do urco in je fertik.nekateri še zabelijo. ampak se mi zdi da ni potrebno, ker je zadeva že tako ali tako precej gostljata.
poleg skuham kompot. njammmmmm
včeraj sem skuhala celo kiblo ričeta,in komej čakam , da pridem domov.drugi dan je ričet še boljši.
aja! včasih v ričet dam še kuhano kislo zelje, pa nastane ena mešanca med ričetom in joto.
to je izključno moj recept in mislim, da se,, uradno ,, dela ričet drgač.
Tea, moj recept za joto, simpl ko pasulj.
Potrebuješ: fižol, krompir, rebrca (jaz jih dam za okus), kislo zelje, lovor, česen, poper v zrnu, sol in voila. Če imaš domač fižol ga skuhaš na predvečer, naslednji dan pa posebej skuhaš na kocke narezan krompir, ki ga kuhaš v osoljeni vodi in v drugi posodi zelje, rebrca in vse začimbe. Ko je kuhano vse skupaj zmešaš v eno posodo. In še to, jota je najboljša naslednji dan.
Eni naredijo joto iz zelja in repe (50:50), no, to daš po okusu.
Xtinax, ja. Aha, sem pozabila, da na koncu vse skupaj pokuhaš še kakšnih 5 do 10 min. V posodo, kjer kuhate zelje in vse ostalo dodajte vodo, ker je zelo gosto. In na koncu pazite, ko je že vse skupaj, da mešate, da se ne sprime.
hvala za idejo, jote pa res že milijon let nismo jedli.
Sem se še spomnila, da je zelo pomembno, da se krompir kuha posebej in ne z zeljem, ker se menda v kislem "okolju" ne skuha. Tega nikoli ne upam preizkusti, če res drži.
Andy, potem bo že držalo, da se kuha posebej
Simona, a veš, da ne vem! Jaz sem mislila, da se jota dela samo s kislim zeljem
A lahko še katera napiše, kako se naredi matevž.
Punce hvala!
Ričet smo udejanjili, zdaj bo pa še jota in moja sreča bo popolna.
Simona, praviloma ja. Primorci delamo samo z zeljem.
Za repo sem pa napisala za tiste, ki jim zelje morda ni všeč in jo imajo raje. Poznam enega, btw ga imam doma, kateremu zelje ne diši najbolj.
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...