Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Potratna potica

Travica
Starost: 7Pridružen: 19. mar 2006Prispevkov: 7403Kraj: NeverlandStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2007 18:14
Povezava do prispevka
Tako jo imenujemo pri nas. Reče pa se ji lahko tudi štajerska ali pa biskvitna. Delam jo poredko, ker je precej zamudna in kalorična. Ampak zelo dobra. Takole jo naredim:
 
Najprej spečem biskvit iz naslednjih sestavin:
10 žlic sladkorja
3 jajca
10 žlic olja
10 žlic moke
10 žlic mleka
1/2 pecilnega
Pečem v pomokanem pekaču (v tistem, kjer pozneje spečem potico) 15 min na 200 stopinjah C. Ko je pečen, ga zvrnem na serveto in ohlajenega prerežem na dva dela.
 
Ko se biskvit peče, pripravim kvašeno testo:
1/2 kg moke (Farina univerzalna)
4 dag kvasa
4 rumenjaki
1 vanilijev sladkor
naribana limonina lupinica
rum olje
sol
sladkor
toplo mleko
stopljeno maslo
V posodo stresem moko, na sredino v vdolbinico dam kvas, žličko sladkorja in prelijem s toplim mlekom. Ko to kipne, dodam vse ostale sestavine in zamesim testo. Pustim vzhajati približno 15 min (da testo naraste za 2x). Razvaljam za prst debelo.
image file name: 2k3821a75c44.jpg
 
Potrebujemo še dva nadeva. Skutin nadev:
1/2 kg skute
1 kisla smetana
4 žlice sladkorja
cimet
Vse premešaš.
image file name: 2k547651fd31.jpg
 
Orehov nadev:
1/2 kg orehov
1 sladka smetana
5 dag sladkorja
vanilijev sladkor
malo stopljenega masla
2 rumenjaka
limonina lupinica
pomarančna lupinica
rum
Orehe polijem z zavreto smetano in dodam vse ostale sestavine, na koncu dodam še trd sneg iz 5 beljakov s 4 žlicami sladkorja.
image file name: 2ka84af806d8.jpg
 
Tako, skoraj smo že gotove. Sedaj samo še sestavimo potico :
 
V pomaščen in pomokan pekač damo najprej razvaljano kvašeno testo, ki je razvaljano za dolžino dveh pekačev. Damo ga v pekač, polovica ga ostane zunaj. Namažemo s 1/2 orehovega nadeva:
image file name: 2k55c3cff28d.jpg
 
Čez biskvit:
image file name: 2kc7ff40c03a.jpg
 
Nato ves skutin nadev:
image file name: 2k55ae08f85a.jpg
 
Pa spet biskvit in nato še orehov nadev. Vse pokriješ s kvašenim testom, ki je prej gledalo iz pekača:
image file name: 2k55ceea3e00.jpg
 
Pečico segrejem na 200 stopinj C, odprem vrata in nanjo položim potico. Pustim tako 5-15 min, ko malo kipne, jo premažem s stepenim jajcem in dam v pečico. 15 min na 200 stopinjah, nato še 1/2 ure na 170.
 
Nato pa le še dober tek!
image file name: 2k7f3b53016b.jpg
 
 
 
 
 
 
 
Tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne z enim korakom.
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. apr 2007 19:14
Povezava do prispevka
Jaz jo delam podobno, le da maso za biskvit razdelim na dva dela: v enega zamešam še malo kakava in potem vsako barvo biskvita spečem posebej.
Pa nadev razdelim na tri dele: na prvo plast kvašenega testa dam 1/3 orehovega nadeva, nato 1/3 skutinega in na to položim čokoladni biskvit (namočen s sladkano rumovo vodo), sledi spet plast orehovega in skutinega nadeva, svetli biskvit (tudi namočen) in nato še zadnja tretjina vsakega nadeva, na koncu pa spet kvašeno testo. Ko je pečeno, izgleda (zame) še lepše, ker se plasti tako menjavajo. Okus pa je res božanski in odkar pečem takšno potico, navadne orehove moji sploh ne marajo več (razen pri moji mami jo še pojejo kakšen košček).
0
Nazaj na vrh
*em*
Starost: 30Pridružen: 21. jan 2006Prispevkov: 3239Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 8:15
Povezava do prispevka
Moja mami dela enako, vendar je jaz ne jem, ker jo je včasih pekla vsak teden, in je sedaj tudi pogledat več ne morem.
*em* vas ma rada :P
0
Nazaj na vrh
samantha
Starost: 45Pridružen: 31. mar 2005Prispevkov: 2129Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2007 17:43
Povezava do prispevka
Meni je ta potica ful dobra, jo peče moževa botra.
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 37Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. apr 2011 19:00
Povezava do prispevka
jaz sem jo delala po tem receptu in je  bila odlična
 
še dokaz Smile
image file name: 2ka95c085cb9.jpg
Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Travica
Starost: 7Pridružen: 19. mar 2006Prispevkov: 7403Kraj: NeverlandStatus:Offline
Objavljeno: 28. apr 2011 19:53
Povezava do prispevka

Barbara, super zgleda!

Tudi jaz sem jo letos pekla za Veliko noč. In ker sta si otroka zaželela spremembe, sem namesto orehovega nadeva naredila čokoladnega. Baje je še boljši.

Naredila sem ga takole: 3 jajca, 15 dag sladkorja, 30 dag čokolade v prahu, 15 dag piškotnih drobtin, 2,5 žlici ruma, malo cimeta, okoli 0,3 mleka ali sladke smetane (če je masa pregosta).
Rumenjake s polovico sladkorja penasto zmešamo. Dodamo čokolado, piškotne drobtine, cimet, rum, trd sneg iz beljakov v katerega vmešamo preostali sladkor, če je pregosta masa pa še mleko ali smetano. Vse skupaj narahlo premešamo.

In to je to. Če imate radi spremembe, se splača.

Tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne z enim korakom.
0
Nazaj na vrh
*lučka*
Starost: 34Pridružen: 25. jul 2006Prispevkov: 1019Kraj: vsakič nekje drugje :)Status:Offline
Objavljeno: 29. apr 2011 18:03
Povezava do prispevka
Prave mojstrice ste! Barbara, res izgleda krasno.
Beauty, to me, is about being comfortable in your own skin. That, or a kick-ass red lipstick. (Gwyneth Paltrow)
0
Nazaj na vrh
barbara22
Starost: 37Pridružen: 29. dec 2003Prispevkov: 18275Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. mar 2013 9:50
Povezava do prispevka

Tudi letos po istem receptu, samo pol manjša. Še vedno jo toliko ostane, da jo vsak dobi še za domov Smile

Izberi si luno za cilj in tudi če boš zgrešil, boš še vedno pristal med zvezdami.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Potratna potica
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
    prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
    Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
    nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
    ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
    odličen
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Tako poln domačih okusov, ki v nas vzbudijo tiste pravljične in čarobne občutke praznikov.