Kako uživati laneno seme
Laneno seme lahko uživamo na različne načine, odvisno od tega, kaj si od njega želimo.
- Če imate težave z zaprtjem, potem uživajte nezmleta in nenamočena lanena semena. Ko bodo potovala proti debelemu črevesju, se bodo začela napenjati in izločati sluz. Laneno seme zato bo v črevesju delovalo mehansko (porinilo bo blato, ki je zastalo), obenem pa bo sluz zdravilno delovala na sluznice črevesja.
- Če laneno seme namakamo, se sluz sprosti veliko prej. To je dobro le, če imamo rano na želodcu ali dvanajstniku in želimo, da je dragocena sluz na voljo tem tkivom takoj po zaužitju. Pri težavah z zaprtjem pa to ni idealno, ker mehanskega delovanja v debelem črevesju ne bo (laneno seme se je že napelo in ne more več potiskati), večji del sluzi pa se bo porabil že pred prihodom v debelo črevo.
- Če si želimo učinkov blagodejnih maščobnih kislin omega-3, ki so v lanenem semenu, potem moramo uživati zmleto ali skosmičeno laneno seme.Ovojnica in varovalna sluz laneno seme tako ščitita, da ga telo ne more odpreti in prebaviti, zato se izloči v takšni obliki, kot smo ga zaužili. Če ga odpremo, telo izkoristi tudi notranjo vsebino. Ali boste laneno seme namakali ali ne, je spet odvisno od tega, kateremu delu prebavnega sistema bi raje privoščili sluzi. Če ga boste namakali, bodo sluzi učinkovale že na »vhodu«, če ga zaužijete suhega, bodo sluzi nastale bolj proti »izhodu«.
Maščobne kisline omega-3 v lanenem semenu zelo hitro oksidirajo in ne prenašajo pregrevanja. Če jih meljete v mlinčku za kavo, preverite s prstom, koliko se je mlinček segrel. Če vas bo peklo, verjemite, da je »popeklo« tudi lanena semena. Zato nikoli ne meljite več kot nekaj žličk hkrati. Zmleto ali skosmičeno seme moramo zaužiti v 10–15 minutah po mletju; če ga takoj zmešamo z jogurtom ali skuto, se vpliv oksidacije zmanjša.
Nasveti dr. Budwigove
Dr. Johanna Budwig je verjetno največja avtoriteta pri uporabi lanenega semena in lanenega olja pri zdravljenju. S poskusi je ugotovila, da nekatere snovi lahko precej podaljšajo življenjsko dobo lanu. Kot najboljšega čuvaja pred oksidacijo dr. Budwigova navaja med. Če zmleta lanena semena takoj zmešate z medom, lahko »preživijo« tudi nekaj mesecev.
V njenih knjigah, ki so na voljo tudi v slovenščini, lahko preberete zelo natančne napotke, kako pravilno uporabiti laneno seme in laneno olje, ter na kakšne okusne načine ga je mogoče zaužiti.
Nakup že zmletega lanenega semena ali mletje večjih količin, ki jih potem shranjujete v kozarcih, ni pameten.
Mnogi se sprašujejo, koliko lanenega semena naj bi zaužili na dan. Normalne dnevne potrebe dragocenih maščobnih kislin dobimo z zaužitjem ene jušne žlice olja. Če lan uživate v obliki semen, se bo količina potrebnih semen spreminjala glede na to, kako na drobno ste jih zmleli in kako dobra je vaša prebava. Od 33 do 43 % vsebine semena so olja, kar pomeni, da morate zaužiti približno trikrat večjo količino semena, da dosežete enako količino kot pri olju. Eni jušni žlici olja tako ustrezajo tri ali štiri žlice zmletega semena. Ker je izkoristek manjši, je treba dodati še nekaj več semen.
POUDAREK
Lanena semena so okrasna in dobrega okusa, vendar postanejo s pregrevanjem nekoristna in celo škodljiva. Maščobe, ki jih vsebuje laneno seme, so od vseh maščobnih kislin najobčutljivejše za toploto in hitro oksidirajo, s tem pa postanejo vir transmaščobnih kislin in prostih radikalov.Pozabite na takšno uporabo."
(vir: zazdravje.net)