Ker sedaj recepti nimajo ne repa ne glave in je nemogoče kaj najti, predlagam, da se odprejo za vsako področje receptov nove teme, pa mogoče ne bi bilo slabo, da potem vsaka, ki je recept že prej kje prispevala, svojega kopira in ga prilepi v ustrezno področje.
Samo predlog, no, če se strinjate! Tako se bomo vse bolj znašle...

No, jaz bi začela kar s kruhi

, napisala bom malo več za tiste, ki kruha niso delale še nikoli in rabijo malce več znanja.
Tukaj lahko potem tudi filozofiramo, zakaj kaj ne uspe in kar nam odlično rata!

Za vse recepte velja, da dodamo žličko moke, če je testo preredko in se vleče kakor žvečilni ali dodamo pol do 1 žličke vode ali mleka, če je pregosto, vendar tekočine ne dodajamo preden popolnoma ne zamesi testa, biti mora toliko kompaktno, da se naredi kepa.
Pazite tudi na to, da kvas ne pride prehitro v stik s tekočino (zato ga dodajamo na koncu) in s soljo, ki jo lahko damo že v tekočino.
Vsi spodaj navedeni recepti so za peko kruha v kruhomatu!
AJDOV KRUH Z OREHI (hitri program)
380 ml mleka, jogurta, kefirja, vode ali poljubne mešanice tekočin
žlica olivnega olja (lahko je tudi surovo maslo ali navadno olje)
350 g bele moke
150 g ajdove moke
zvrhana žlička sladkorja
zvrhana žlička soli
1/2 do 3/4 kocke kvasa
pest zdrobljenih orehov
(vse sestavine naj bodo sobne temperature, če imate mleko v hladilniku, ga prej malo segrejte, da je mlačno- ne vroče)
Sestavine dodajamo v posodo po enakem vrstem redu, kvas nadrobimo in dodamo čisto na koncu, orehe dodamo šele, ko zapiska in nam glavne sestavine že dobro premeša.
KORUZNI KRUH (hitri program)
1/2 l mleka, vode ali kake kombinacije, ki so navedene že pri ajdovemu kruhu
1 žlica olja
250 g koruzne moke
500 g bele moke (lahko tudi pirine)
zvrhana žlička soli
zvrhana žlička sladkorja
1 suhi kvas ali 3/4 kocke svežega
Kruhu lahko dodate tudi jajce, ki ga morate prej malce stepsti in za isto količino malo zmanjšati količino tekočine.
ČEBULNI KRUH (hitri program)
340 ml vode, mleka jogurta ali kombinacije
žlička maščobe
100 g bele moke (lahko pirine)
250 g polnozrnate moke
150 g ržene moke
zvrhana žlica prepražene čebule (lahko kupljene)
zvrhana žlička soli
zvrhana žlička sladkorja
3/4 vrečke suhega kvasa ali polovico svežega
PIRIN KRUH (hitri program)
320 ml vode, mleka, jogurta, kefirja ali mešanice enega in drugega
500 g pirine moke
žlička olja, surovega masla ali margarine
žlička sladkorja in
dobra žlička soli
dobra polovica suhega kvasa ali 1/2 svežega
dodamo lahko 2 ali 3 žlice ovsenih ali prosenih kosmičev in nekaj žličk lanenega semena
(na sliki je polnozrnati pirino- ržen kruh z lanenimi semeni in prosenimi kosmiči)
Nazadnje urejeno 3. feb 2006 21:10; skupaj popravljeno 2 krat