Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Jedi iz ješprenja

Orange79
Starost: 44Pridružen: 11. mar 2009Prispevkov: 41Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. jun 2011 18:25
Povezava do prispevka
Že nekajkrat sem iskala po internetu, kaj lahko še skuham iz ješprenja razen ješprenove mineštre (na več načinov).
Obstaja še kakšna jed, npr.narastek, hladna solata...?
0
Nazaj na vrh
madeira*
Starost: 41Pridružen: 16. apr 2007Prispevkov: 4877Kraj: Pri morjuStatus:Offline
Objavljeno: 1. jun 2011 19:00
Povezava do prispevka
Jaz ga uporabljam enako kot riž, torej za "rižote" (ješprenjote ), solate, z njim napolnim kakšno zelenjavo (bučke, paprike...)itd. Ga pa ne uporabljam zelo pogosto. Imam raje kvinojo in ajdo ali pa kus kus, ko se mudi.
Vse, kar Kanibal napiše, + 1. :D
0
Nazaj na vrh
Orange79
Starost: 44Pridružen: 11. mar 2009Prispevkov: 41Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2011 0:56
Povezava do prispevka
Pa kaj je res tako nevsestransko uporaben ali kaj?
Ima katera kakšen enostaven (ali pa tudi ne), dober in različen recept, razen ješprenke pa solate?
0
Nazaj na vrh
Ninocka07
Starost: 46Pridružen: 31. jul 2007Prispevkov: 200Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jun 2011 8:19
Povezava do prispevka

Uporabljam ga namesto riža npr. za pripravo "riževega narastka z jabolki" oz. "ješprenovega narastka z jabolki" in za pripravo zelenjavnega narastka.

Vedno sicer malo eksperimentiram, a ponavadi gre nekako takole: ješprenj skuham na vodi (lahko ga tudi na mešanici vode in mleka ali samo mleka) ko se ohladi dodam sladko smetano, skuto in jajca (ponavadi stepem beljak) + lahko dodaš še rozine, limonino lupinico, pecilni prašek,  (skratka poljubno), nato gre ta masa v pekač, na vrhu pa pridejo naribana jabolka, ki jih spet  "začiniš" s cimetom&co.

Zelo simple način uporabe pa je npr. z lečo:
potrebuješ kuhan ješprenj in kuhano lečo (meni je najljubša zelena). Nato prepražiš čebulo na olju, poljubno dodaš še kakšen olupljen paradižnik (ali/in kakšno papriko/bučko/malo česna/baziliko...).  Nato dodaš lečo in ješprenj. Potreseš z malo naribanega sira in peteršilja in je njami!
Npr., da vem da bom naslednji dan zelo zaposlena, en dan prej skuham oboje in naslednji dan rabim manj kot 15 minut za pripravo okusnega in hranljivega obroka.

Lahko pa tudi pripraviš zgornjo varianto brez leče, a uporabiš več poletne zelenenjave. No, potem poskrbi za kakšen dodaten vir beljakovin.

Obstaja super kuharska knjižica z naslovom "Kuhinja zlatega polja", kjer je obilo receptov za pripravo jedi iz kaš- iz ječmena (no, zgornji recept z lečo je priredba originala iz te knjižice), iz prosene kaše , iz ajdove kaše in pirine kaše. Sem jo že tudi videla v knjižnici.


0
Nazaj na vrh
Orange79
Starost: 44Pridružen: 11. mar 2009Prispevkov: 41Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. jun 2011 12:46
Povezava do prispevka
Hvala Ninocka, bom poiskusila, pa še kaj ekserimentirala :-)
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 16. jun 2011 13:20
Povezava do prispevka
Jaz iz ješprenja jem samo ričet, ki ga obožujem. Je pa to seveda (vsaj za moje pojme) izrazito zimska hrana, ker malo preveč pogreje, da bi poleti pasala.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Jedi iz ješprenja
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Profesorica je razkrila, da je uživanje mesa nujno za duševno zdravje, saj veganska hrana ne vsebuje ključnih hranil.