Uporabljam ga namesto riža npr. za pripravo "riževega narastka z jabolki" oz. "ješprenovega narastka z jabolki" in za pripravo zelenjavnega narastka.
Vedno sicer malo eksperimentiram, a ponavadi gre nekako takole: ješprenj skuham na vodi (lahko ga tudi na mešanici vode in mleka ali samo mleka) ko se ohladi dodam sladko smetano, skuto in jajca (ponavadi stepem beljak) + lahko dodaš še rozine, limonino lupinico, pecilni prašek, (skratka poljubno), nato gre ta masa v pekač, na vrhu pa pridejo naribana jabolka, ki jih spet "začiniš" s cimetom&co.
Zelo simple način uporabe pa je npr. z lečo:
potrebuješ kuhan ješprenj in kuhano lečo (meni je najljubša zelena). Nato prepražiš čebulo na olju, poljubno dodaš še kakšen olupljen paradižnik (ali/in kakšno papriko/bučko/malo česna/baziliko...). Nato dodaš lečo in ješprenj. Potreseš z malo naribanega sira in peteršilja in je njami!
Npr., da vem da bom naslednji dan zelo zaposlena, en dan prej skuham oboje in naslednji dan rabim manj kot 15 minut za pripravo okusnega in hranljivega obroka.
Lahko pa tudi pripraviš zgornjo varianto brez leče, a uporabiš več poletne zelenenjave. No, potem poskrbi za kakšen dodaten vir beljakovin.
Obstaja super kuharska knjižica z naslovom "Kuhinja zlatega polja", kjer je obilo receptov za pripravo jedi iz kaš- iz ječmena (no, zgornji recept z lečo je priredba originala iz te knjižice), iz prosene kaše

, iz ajdove kaše in pirine kaše. Sem jo že tudi videla v knjižnici.