jaz sem zadnjič naredila bučke polnjene s tuno.
bučke prerežeš po dolžini in jih namažem z oljem po zunanji strani. po notranji strani pa jih posoliš, jaz sem jih še posula z baziliko.
nadev:
čebulo prepražiš, dodaš tuno v naravnem soku, nato česen, vse skupaj malo podušiš, dodaš še začimbe npr. baziliko, peteršilj, origano... ne sme biti preveč tekoče
s tem nadevomnafilaš bučke in daš v pečico pečt na 200stopinj za nekje 20 minut. dokler bučke niso mehke. proti koncu lahko dodaš še sir
ali pa še recept iz TLP
Polnjene bučke s sojo
Sestavine:
1 srednje velika bučka ali 2 majhni
Omaka:
6 velikih žlic sojinih kosmičev
200 g pelatov ali pasiranega paradižnika
velika čebula
2 stroka česna
peteršilj
bazilika
muškatni orešček
sol, poper
žlica moke
Preliv:
jajce
20 g parmezana
žlica kisle smetane
Priprava:
Sojine kosmiče zalijemo s toplo jušno osnovo in pustimo, da se zmehčajo in napijejo. Ko so napiti jih z roko stisnemo in ožamemo ter dodamo čebuli, ki smo jo zlatorjavo prepražili na oljčnem olju.
Bučko razpolovimo in izdolbemo sredico. Nasekljano sredico dodamo čebuli in soji ter pražimo, da vsa tekočina povre. Nato dodamo še muškatni orešček, česen, malo peteršilja, sol, poper in pražimo še kratek čas, toliko da česen lepo zadiši. Vse skupaj prelijemo s pelati ali pasiranim paradižnikom ter dodamo še svežo baziliko (lahko tudi suho). Ker bomo s tem nadevali bučke mora biti omaka bolj gosta, če je potrebno lahko za zgostitev dodamo še žlico moke, ki smo jo raztopili v hladni vodi, da se ne naredijo grudice. Pokrijemo in kuhamo še približno 15 minut. Odstavimo in nekoliko ohladimo.
Mesojedci lahko sojine kosmiče nadomestite z mletim mesom, priprava je enaka.
Izdolbene bučke postavimo na pekač, namažemo s kapljico oljčnega olja, posolimo in obložimo s celimi listi sveže bazilike, če jo imamo. Bučke nadevamo z omako in prelijemo s prelivom, ki smo ga naredili iz jajca, kisle smetane in parmezana.
Pečemo pri 200 ºC približno pol ure, oziroma dokler se preliv lepo ne zapeče.
Dober tek.