Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Bela svetloba LED-žarnic zavira nastajanje melatonina

14. sep 2011 14:42
0

Oglasno sporočilo

... s krajšimi valovnimi dolžinami, bolj zavirajo naravno tvorjenje melatonina v telesu kot žarnice, ki oddajajo oranžno-rumeno svetlobo. Melatonin je hormon, ki uravnava našo biološko uro, znane pa so njegove antioksidativne in antikancerogene lastnosti.

Že nekaj časa je znano, da "bela" umetna svetloba (ki je pravzaprav modra in ima valovno dolžino 440-500 nanometrov) zavira tvorjenje melatonina in da zmanjšana proizvodnja melatonina med drugim povzroča vedenjske motnje in zdravstvene probleme. V tej študiji so znanstveniki najprej izračunali valovne dolžine in sproščanje energije pri različnih žarnicah, ki se uporabljajo za zunanje razsvetljave. Vse so nato primerjali z visokotlačno natrijevo svetilko, ki se pogosto uporablja za razsvetljavo cest in oddaja oranžno-rumeno svetlobo.

mesto_lu__i

environment911.org


Ugotovili so, da bele luči, ki se uporabljajo npr. za osvetljevanje stadionov, zavirajo tvorjenje melatonina kar trikrat močneje kot natrijeva žarnica, pri LED-žarnicah pa je tvorjenje melanina zmanjšano kar za petkrat.

Znanstveniki so zato mnenja, da bi morala obstajati bolj striktna pravila glede svetlobnega onesnaženja, enako kot veljajo predpisi za druge onesnaževalce okolja. Morali bi zmanjšati uporabo "bele" svetlobe, zmanjšati svetlobno onesnaženje in preprosto ugasniti luči, ko jih ne potrebujemo.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 22:44
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 10:31
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:56
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    20. okt 2020 8:28
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    19. okt 2020 18:39
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Trenutno se prevladujoča obtožnica glasi: "Posamezniki, ki dvomijo v ukrepe ali ne spoštujejo ukrepov, so krivi za smrt ljudi s covid-19."