Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Premočna razsvetljava lahko povzroči depresijo

27. okt 2009 15:28
0

Oglasno sporočilo

Znanstveniki opozarjajo, da lahko preveč svetlobe oz. pretirana osvetljava ponoči vodi v pojav depresije. Ljudje, ki živijo v večjih mestih so se pogosto pritoževali, da jim intenzivna osvetljava ponoči preprečuje oz. otežkoča in poslabšuje spanec in slabo vpliva na njihovo počutje.

razsvetljava_ponoci


To pa so še potrdile raziskave, izvedene na miših: ugotovili so namreč, da so miši, ki so bile 24 ur na dan v osvetlejnem prostoru, pokazale več znakov depresije kot tiste, ki so imele toliko svetlobe, kolikor jo da naraven dnevno-nočni cikel. Miši, ki so živele na neprestano osvetljenem prostoru in so imele možnost se umakniti v temnejši prostor, so pokazale manj znakov depresije kot miši, ki se niso mogle umakniti in so bile ves čas izpostavljene svetlobi.

Laura Fonken, znanstvenica, ki je vodila raziskavo na univerzi v Ohiu v ZDA, je dejala: "Možnost umakniti se svetlobi je imela izjemen vpliv na pojav depresije. Neprestana svetloba brez možnosti umika je depresivne simptome povečala". Soavtor raziskave profesor Randy Nelson pa je dejal, da rezultati kažejo na to, da je treba dati več poudarka na to, kako umetna razsvetljava vpliva na duševno zdravje ljudi: "Naraščajoče število depresivnih motenj pri ljudeh ustreza povečani razsvetljavi ponoči. Veliko ljudi je izpostavljenih nenaravnim ciklom svetlobe in to lahko pusti posledice na našem zdravju."

Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Behavioural Brain Research, je bila opravljena na 24 miših moškega spola. Polovica jih je bila na svetlobi 16 ur na dan ter 8 ur v temi, druga polovica pa je bila na svetlobi 24 ur na dan. Po treh tednih so izvedli teste, ki merijo stopnjo depresije in anksioznosti pri živalih in miši, ki so bile konstantno na svetlobi, so pokazale več depresivnih simptomov kot tiste, ki so bile na običajnem ciklu svetlobe.
Raziskava je še zlasti pomembna za ljudi, ki delajo v nočnih izmenah in vse, ki gledajo televizijo pozno v noč, saj to uničuje njihov naravni dnevno-nočni cikel.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Z Leo Pisani, strokovnjakinjo za kulturo oblačenja, smo se pogovarjali o celoviti podobi, ženstvenosti in kako pomembna je naša podoba.