Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 nasvetov, kako vzgojiti bolj prijazne in sočutne otroke

24. apr 2017 11:04
0

Oglasno sporočilo
Ena izmed skrbi (dobrih) staršev je, kako vzgojiti otroke, ki bodo prijazni in sočutni. Ki bodo imeli empatijo, razvito čustveno inteligenco. A kaj, ko so prilepljeni na pametne telefone, tablice; vsakič, ko spregovorite, zavijejo z očmi; za vsako stvar jim morate (vsaj) trikrat reči.
 
A vseeno obstajajo mali triki, s pomočjo katerih bodo vaši otroci veliko prijaznejša bitja.
 
 

1. Doma vadite potrpežljivost in postavljanje prioritet

Pripraviti morate večerjo; odgovoriti na kup emailov; vaš otrok potrebuje pomoč pri domači nalogi – vse hkrati. Skušajte se umiriti, biti 'tukaj in zdaj' in premislite, kako se obnašate do družine in prijateljev in kakšne so vaše prioritete. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Harvard, je potrdila, da imajo naši odzivi na otrokove čustvene potrebe izjemen vpliv – daje jim občutek vrednosti, da so cenjeni. In v zameno je veliko bolj verjetno, da bodo tudi oni cenili druge.
 

PREBERITE TUDI: Vpliv staršev na razvoj otrokovih možganov

 

2. Postavite otroke v situacije, kjer morajo najprej misliti na druge

Naj gre za kak prostovoljni, dobrodelni projekt ali kaj manjšega, kot npr. da se odpovedo sedežu na avtobusu. Spodbujajte jih pri tovrstnih dejanjih in ko jih naredijo, jih povprašajte, do koga so bili prijazni, kako in kako so se ob tem počutili. To jim bo omogočilo, da se bodo lahko postavili 'v čevlje' drugih, kar je izjemnega pomena za razvoj čustvene inteligence.
 

3. ... a jih za to ne nagrajujte

Medtem, ko je nagrajevanje za otrokovo prijaznost zelo mamljivo, se zadržite – s tem boste izničili namen. Otroci se morajo naučiti, da pomagajo drugim, ker je tako prav – in ne zato, ker bodo nagrajeni.
 

PREBERITE TUDI: 6 nasvetov staršev, ki imajo lepo vzgojene otroke

 

4. Pomagajte jim skozi težavna obdobja

S poslušanjem, pogovorom, razumevanjem, sočutjem. Najsi gre za prepir, kdo bo imel katero igračo ali da so se skregali z najboljšim prijateljem – odkrit, razumevajoč in spodbuden pogovor z otroki o tem, kako se počutijo; kako so se počutili ob dogodku in ob stvareh, ki so jih izrekli ali naredili, jim bo pomagal razumeti obe strani situacije ter občutiti in izraziti svojo empatijo.
 

5. Sami bodite najboljši zgled

Ugh, tista ženska vas je ravnokar prav grdo izsilila in zavpili ste ji nekaj ne ravno damskih besed. Ups. Tako, kot učite svoje otroke, da premislijo in prečutijo svojo reakcijo ter skušajo razumeti drugo stran, naredite tudi vi. Npr. morda ima slab dan; morda se ji je zelo mudilo; morda je bila pod stresom in vas je spregledala; morda je narobe ocenila, kako blizu ste že. Cilj je, da se otroke nauči, da se postavijo tudi v kožo drugih.
 

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

 

Foto: pinterest

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 16. maj 2019 19:50
   Super, izpolnjuje vse kriterije!
  • Katrin 17. apr 2019 22:13
   Premalo za suho kožo
  • numi 19. mar 2019 22:29
   preprost
  • numi 19. mar 2019 22:23
   sladek in vesel
  • numi 17. feb 2019 10:29
   top 2
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • kisla je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Vse, kar spremenim, je malo več ukvarjanja z dlakami, kar pomeni, da pomladi bolj vestno uporabljam svojo Philips Lumeo Smile SPF uporabljam čez celo leto, pri negi pa poleti zadostuje kakšna lahkotnejša kremica kot v preostanku let ali pa serum ...
    0
   • teatime je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Poleti je obvezen spf, sploh če sem veliko zunaj. Uporabljam samo kreme z mineralnimi filtri. Letos je to Badger's Balm. Sicer pa izbiram bolj vlažilne kreme in serume. Na morju ne sme manjkati tudi aloe vera za pomiritev kože. Spijem veliko vode in ...
    0
   • Stephanie je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 1 dnevom
    Nimam posebnih priprav na poletje. Ves čas se trudim, da jem čim bolj zdravo, domačo hrano, popijem dovolj vode in poskrbim za zadosten vnos vitaminov, mineralov in antioksidantov (ob povečanih obremenitvah ali stresu tudi s prehranskimi dopolnili). ...
    0
   • lalalaand je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote vam podarja Beauty Box!.

    pred 3 dnevi
    Na poletje se pripravljam tako, da poskušam čimbolj zdravo jesti, torej čim manj predelane hrane in čimveč zdrave in sveže hrane. Poleg tega se poskušam čimveč gibati.

    Moja poletna nega kože obvezno vsebuje kremo z spf, brez katere ne morem ...
    0
  Izpostavljamo
  Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se ne da izgubiti.