Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 nasvetov, kako vzgojiti bolj prijazne in sočutne otroke

24. apr 2017 11:04
0

Oglasno sporočilo
Ena izmed skrbi (dobrih) staršev je, kako vzgojiti otroke, ki bodo prijazni in sočutni. Ki bodo imeli empatijo, razvito čustveno inteligenco. A kaj, ko so prilepljeni na pametne telefone, tablice; vsakič, ko spregovorite, zavijejo z očmi; za vsako stvar jim morate (vsaj) trikrat reči.
 
A vseeno obstajajo mali triki, s pomočjo katerih bodo vaši otroci veliko prijaznejša bitja.
 
 

1. Doma vadite potrpežljivost in postavljanje prioritet

Pripraviti morate večerjo; odgovoriti na kup emailov; vaš otrok potrebuje pomoč pri domači nalogi – vse hkrati. Skušajte se umiriti, biti 'tukaj in zdaj' in premislite, kako se obnašate do družine in prijateljev in kakšne so vaše prioritete. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi Harvard, je potrdila, da imajo naši odzivi na otrokove čustvene potrebe izjemen vpliv – daje jim občutek vrednosti, da so cenjeni. In v zameno je veliko bolj verjetno, da bodo tudi oni cenili druge.
 

PREBERITE TUDI: Vpliv staršev na razvoj otrokovih možganov

 

2. Postavite otroke v situacije, kjer morajo najprej misliti na druge

Naj gre za kak prostovoljni, dobrodelni projekt ali kaj manjšega, kot npr. da se odpovedo sedežu na avtobusu. Spodbujajte jih pri tovrstnih dejanjih in ko jih naredijo, jih povprašajte, do koga so bili prijazni, kako in kako so se ob tem počutili. To jim bo omogočilo, da se bodo lahko postavili 'v čevlje' drugih, kar je izjemnega pomena za razvoj čustvene inteligence.
 

3. ... a jih za to ne nagrajujte

Medtem, ko je nagrajevanje za otrokovo prijaznost zelo mamljivo, se zadržite – s tem boste izničili namen. Otroci se morajo naučiti, da pomagajo drugim, ker je tako prav – in ne zato, ker bodo nagrajeni.
 

PREBERITE TUDI: 6 nasvetov staršev, ki imajo lepo vzgojene otroke

 

4. Pomagajte jim skozi težavna obdobja

S poslušanjem, pogovorom, razumevanjem, sočutjem. Najsi gre za prepir, kdo bo imel katero igračo ali da so se skregali z najboljšim prijateljem – odkrit, razumevajoč in spodbuden pogovor z otroki o tem, kako se počutijo; kako so se počutili ob dogodku in ob stvareh, ki so jih izrekli ali naredili, jim bo pomagal razumeti obe strani situacije ter občutiti in izraziti svojo empatijo.
 

5. Sami bodite najboljši zgled

Ugh, tista ženska vas je ravnokar prav grdo izsilila in zavpili ste ji nekaj ne ravno damskih besed. Ups. Tako, kot učite svoje otroke, da premislijo in prečutijo svojo reakcijo ter skušajo razumeti drugo stran, naredite tudi vi. Npr. morda ima slab dan; morda se ji je zelo mudilo; morda je bila pod stresom in vas je spregledala; morda je narobe ocenila, kako blizu ste že. Cilj je, da se otroke nauči, da se postavijo tudi v kožo drugih.
 

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

 

Foto: pinterest

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 6 h
    Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
    Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
    0
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 18 h
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 20 h
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 20 h
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 1 dnevom
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Danes pred 17 leti je nastal otročič, ki je kaj kmalu postal prvi in največji ženski spletni portal.