Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

6 trikov staršev, ki imajo lepo vzgojene otroke

21. feb 2017 10:41
0

Mnogi starši pozabljajo dve zelo pomembni stvari kar se tiče vzgoje: prva je ta, da se začne od malega in se otrok največ nauči do 6. leta starosti. Kasneje je vcepljati spremembe, nove navade in načine vedenja, precej težje. Druga pa je, da se otroci bolj kot poslušajo in ubogajo, zgledujejo. Torej se bodo vedli tako, kot se vedete vi, ne tako, kot jim ukažete, da se morajo vesti, sami pa ste bolj slab vzor.
 
 

Preberite si 6 navad staršev, ki imajo lepo vzgojene, vljudne otroke.

 

1. Vedo, da se manire začnejo doma

Čeprav nekaterim zveni (vsaj za doma) izumetničeno ali nepotrebno, je dejstvo, da se lepo vedenje in vljudnost začneta doma. Zato tudi doma uporabljajte besede kot so 'prosim', 'oprosti', 'hvala' in podobno. Tako do otrok kot tudi partnerja, obiskovalcev, sosedov, natakarjev, sobaric in vseh ostalih.
 

2. S svojim otrokom se pogovarjajo spoštljivo

Otroke se neprestano usmerja, jih popravlja in jim 'ukazuje'. "Pospravi igrače" in "Naredi domačo nalogo" in "Umij si roke". Starši vljudnih otrok v tovrstne stavke vključijo besedico 'prosim' in 'hvala'. Pri tem velja opomniti, da ne gre za prosim v smislu prosjačenja, saj mora otrok ubogati (če ne uboga pri tretji prošnji, sledijo ustrezne sankcije), temveč v smislu vljudnosti in olike. Otroci bodo to posnemali pri svojem vedenju do drugih.
 

3. Nikoli ne obravnavajo svojih otrok kot manjvrednih

Zavedajo se, da je otrok samostojna osebnost in četudi še ni odrasel, si zasluži spoštljivo in resno obravnavo, ne pa kot da je manjvreden ali peto kolo. To je pomembno tako v družbi, saj ima ključen vpliv na razvoj otrokove samozavesti in samopodobe; kot tudi v domačih odnosih. Izjave kot je npr. "Kdo je pa tebe kaj vprašal?" ko se otrok oglasi s svojim mnenjem med pogovorom ali ignoriranje v družbi odraslih so neprimerne in bodo privedle do dolgoročnih negativnih posledic. Otroka torej ne ignorirajte in ga na ustrezen način vključite tudi v primerne debate odraslih.
 

4. Naučijo jih, da ne motijo

Otroci terjajo pozornost in prav je, da jo tudi imajo. Ni pa primerno, da jim dovolimo, da nas kadarkoli prekinejo, ko imamo pogovore z odraslimi ali kaj delamo. Naučiti jih je treba, da se počaka, preden se zmoti pogovor, razen, če je kaj nujnega, saj je to eden izmed znakov olike. Obstaja pa zelo preprost trik, ko otroku damo vedeti, da smo ga slišali in bo prišel kmalu na vrsto: torej ko pride in hoče zmotiti pogovor ali pomembno delo, ga naučimo, da postavi roko na roko ali zapestje in počaka. S tem opozori na svojo navzočnost in da vas potrebuje, a ne skoči v besedo.
 

5. Pripravijo jih na igro

Starši lepo vzgojenih otrok svoje otroke naučijo deljenja igrač, pospravljanja in spoštovanja osebnega prostora drugih. Prav tako jih naučijo, da se ne skrega in strma ob prvem nesporazumu, temveč se skuša najti skupno rešitev, ki bo všeč vsem; se po potrebi opraviči; da se ne tepe in ne žali drugih in podobno. Tako otroci vedo, kaj se pričakuje od njih in se lahko ustrezno vedejo.
 

6. Reagirajo skladno s težo otrokove kršitve

Na uporabo neprimerne (grde) besede reagirajo bolj blago kot na to, da otrok npr. nekoga udari. Pri prvem zadostuje mirna razlaga, da se takih besed ne uporablja; pri drugem se je treba z otrokom resneje pogovoriti in razložiti, zakaj se to ne dela; da to drugo osebo boli in se mu pove, da se mora opravičiti.
0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.