Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zeleni čaj za zdrave zobe in dlesni

9. feb 2010 11:08
0

Oglasno sporočilo

Ena izmed raziskav pa je mnogim že znanim dejstvom (da pospešuje hujšanje, je dober za zdravo srce, preprečuje raka itd.) dodala še novo odkritje - to je, da ima zeleni čaj vpliv tudi na zdrave zobe in dlesni.

V raziskavi, ki je bila objavljena v medicinskem časniku Journal of Periodontology, so znanstveniki preučili ustno zdravje 940 moških in ugotovili, da so imeli tisti, ki so redno pili zeleni čaj, superiorno ustno zdravje napram tistim, ki so ga uživali poredko ali nič. Moškim v starostni skupini med 49 in 59 let so preučili stopnjo parodontalne bolezni na podlagi treh kazalcev: globini obzobnih žepkov, klinično izgubo dlesni in težav s krvavenjem dlesni. Ugotovili so, da je z vsako popito skodelico zelenega čaja več dnevno stopnja teh težav upadla, kar je drastično zmanjšalo pogostost in stopnjo parodontalnih bolezni pri moških, ki so redno uživali zeleni čaj.

Znanstveniki ta učinek pripisujejo antioksidantu katehinu, ki ga vsebuje zeleni čaj. Ta preprečuje in zmanjšuje vnetne procese v telesu, v tem primeru pa predvidevajo, da se tako izboljša sposobnost telesa za boj proti bakterijam, ki povzročajo ustne bolezni.
Parodontalna bolezen je kronični vnetna bolezen, ki prizadene dlesni in posledično zobe, povezana pa je tudi z drugimi boleznimi kot so npr. srčno-žilne bolezni in diabetes. Zobozdravniki so prepričani, da so zdrave dlesni ključnega pomena za zdravo telo, zato se je treba potruditi za ohranjanje zdravih dlesni.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 22. sep 2019 21:52
   prva pomoč
  • Katrin 22. sep 2019 21:40
   Navdušena
  • Katrin 22. sep 2019 21:34
   nisem opazila učinka
  • Katrin 22. sep 2019 21:30
   ne zamenjam več
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Predstavljamo vam top 5 trendov, ki bodo letošnjo zimo in v letu 2020 največji hit.