Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zeleni čaj za zdrave zobe in dlesni

9. feb 2010 11:08
0

Oglasno sporočilo

Ena izmed raziskav pa je mnogim že znanim dejstvom (da pospešuje hujšanje, je dober za zdravo srce, preprečuje raka itd.) dodala še novo odkritje - to je, da ima zeleni čaj vpliv tudi na zdrave zobe in dlesni.

V raziskavi, ki je bila objavljena v medicinskem časniku Journal of Periodontology, so znanstveniki preučili ustno zdravje 940 moških in ugotovili, da so imeli tisti, ki so redno pili zeleni čaj, superiorno ustno zdravje napram tistim, ki so ga uživali poredko ali nič. Moškim v starostni skupini med 49 in 59 let so preučili stopnjo parodontalne bolezni na podlagi treh kazalcev: globini obzobnih žepkov, klinično izgubo dlesni in težav s krvavenjem dlesni. Ugotovili so, da je z vsako popito skodelico zelenega čaja več dnevno stopnja teh težav upadla, kar je drastično zmanjšalo pogostost in stopnjo parodontalnih bolezni pri moških, ki so redno uživali zeleni čaj.

Znanstveniki ta učinek pripisujejo antioksidantu katehinu, ki ga vsebuje zeleni čaj. Ta preprečuje in zmanjšuje vnetne procese v telesu, v tem primeru pa predvidevajo, da se tako izboljša sposobnost telesa za boj proti bakterijam, ki povzročajo ustne bolezni.
Parodontalna bolezen je kronični vnetna bolezen, ki prizadene dlesni in posledično zobe, povezana pa je tudi z drugimi boleznimi kot so npr. srčno-žilne bolezni in diabetes. Zobozdravniki so prepričani, da so zdrave dlesni ključnega pomena za zdravo telo, zato se je treba potruditi za ohranjanje zdravih dlesni.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] pred 1 dnevom
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se ne le več panično ne skrivam soncu, temveč celo namenoma sončim, verjetno ni več skrivnost.