Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj starejši kot smo, bolj nam gredo vsi na živce?

13. jul 2023 9:09
0

Brez skrbi, to je povsem normalno.

Resnična zgodba

Po pravici povedano nimam več prijateljic. S svojo družino sem si sicer zelo blizu; moji sorojenci in dve sestrični so moje najboljši prijateljice – vse ostalo pa …

Če ste se znašli v podobnem položaju, se morda sprašujete, zakaj starejši kot ste, bolj vam gredo vsi na živce. Oziroma zakaj vam gre čedalje več ljudi na živce. In zakaj (skoraj) nimate več prijateljev.. Naj vam povem svojo zgodbo.

Včasih sem imela ogromno prijateljev. Nekaj tistih, ki sem jih imela za najboljše prijateljice, sem zaupala pomembne stvari. Zdelo se mi je, da me poznajo v dno duše; da me res vidijo; da ne bodo nikoli nikamor odšle. Mislila sem, da bodo na moji poroki, da bomo imele otroke ob približno istem času in da bomo svoje otroke vzgajale kot najboljše prijateljice.

Toda potem sem končala šolo in dobila službo. Odraščala sem, odrasla in stvari so se spremenile. Vsa prijateljstva, za katera sem mislila, da brez njih ne morem živeti, so se razblinila.

Seveda za pomanjkanje prijateljic nikakor ne krivim le drugih – sama sem imela odločilno vlogo pri propadu teh prijateljstev, a sem se sprva počutila res grozno. Zdelo se mi je namreč, da se veliko bolj trudim in da dam veliko več od sebe, kot dobim nazaj.

Namreč takoj, ko sem v vsakem odnosu nehala dajati vse od sebe, so se prijateljstva začela krhati. Nobena od nas se ni potrudila, da bi popravila, kar je bilo 'pokvarjeno'. Namesto tega smo se preprosto razšle.

Tako pač je z nekaterimi ljudmi: pridejo in odidejo iz našega življenja. Prišla sem do zaključka, da starejši ko si, težje je sklepati prijateljstva, ker se začneš zavedati, da si končal z dramo in da nimaš časa za neumnosti. Najpomembnejša ugotovitev pa je, da je to povsem v redu, saj je to tvoje življenje, ki ga moraš živeti.

Starejši ko si, manj si pripravljen tolerirati, prenašati

Ko ste bili mladi, ste morda želeli biti prijatelji z vsemi. Ko postajate zrelejši, manj ste se pripravljeni ukvarjati z vsem, kar ni vredno vašega časa in energije. Zame je tako, da če nekdo želi biti senzacionalist, zanj ni prostora v mojem življenju. Če nekdo ne namerava vložiti dela v to, da bi bilo najino prijateljstvo trajno, se sicer počutim razočarano, vendar nimam več časa za te neumnosti. Če to pomeni, da bom izgubila prijatelje, ki sem jih imela, in ne bom našla novih, bom raje preživela svoj čas sama kot z nekom, ob komer se počutim osamljeno.

Starejši kot si, manj imaš energije za sklepanje novih prijateljstev

V svojem življenju sem prišla do točke, ko sklepanje novih prijateljstev sploh ni na seznamu mojih prednostnih nalog. Še vedno sem prijazna oseba. Z ljudmi se pogovarjam in se družim z njimi, vendar jih v resnici ne spuščam 'k sebi'. Ne razkrivam jim skrivnosti. Ne postanem ranljiva. Prevečkrat sem bila razočarana in izdana.

Časi, ko sem upala in verjela, da bom imela najboljšo prijateljico, so mimo. Imam svojo družino in s tem sem popolnoma zadovoljna. Ko prideš do določene starosti, sklepanje novih prijateljstev ni več nekaj, kar bi bilo na vrhu tvojega seznama opravil. Nenazadnje ti preveč časa vzame služba in lastna družina.

PREBERITE TUDI: Znaki, da ste končno našli pravega najboljšega prijatelja
 

Starejši kot si, manj zaupaš ljudem

Ko si otrok, naivno pričakuješ, da ti vsi ljudje želijo samo dobro. Zaupaš jim z vsem srcem. Ko bolj odrasteš, se naučiš, da te ljudje vedno znova razočarajo in prizadenejo. Osupnilo me je, da je odšlo toliko tesnih prijateljic – a na srečo je bilo zaradi tega veliko lažje oditi tudi meni. Okrepila sem se, ker sem morala.

Starejši ko si, redkeje se odločiš, da boš nekoga postavil pred sebe

Naučila sem se, da se takrat, ko postaviš sebe na prvo mesto, stvari resnično spremenijo na bolje. Nekje na poti med zgodnjo in pravo odraslostjo se 'preklopi stikalo'. Začneš delati stvari tako, da bi bil zadovoljen sam in ne drugi. Starejši ko si, manj iščeš res dobrega in trajnega prijatelja – namesto tega začneš izboljševati sebe

Časi so se spremenili

Živimo v časih, ko nam vladata individualizem in materializem, ljudje in odnosi pa so čedalje manj vredni. Žal ne le za državo oz. njene institucije, ampak tudi medsebojno. Koliko partnerskih odnosov se dandanes še ohrani in koliko je razhodov, ločitev? Koliko prijateljstev se obdrži? Koliko smo si ljudje sploh še vredni med sabo? Vrednost človeka se dandanes več ali manj presoja po njegovem nazivu, ceni avtomobila in luksuzu njegovega bivališča.

Ne želim biti pesimist, a opazovanje sveta okoli sebe, sploh zadnja leta, me ne navdaja z upanjem in optimizmom. A ne glede na to globoko v sebi vem, da prijatelji lahko vstopajo in izstopajo iz našega življenja – a pravi prijatelji vas ne bodo nikoli zapustili.

PREBERITE TUDI: Kaj pomenijo sanje o starih prijateljih?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Valižanska princesa se pri vzgoji zgleduje po vzgoji princese Diane – pa tudi takšne, kakršno je imela sama.