Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 razlogov, zakaj se v zvezi zredite (in kako to preprečiti)

10. jun 2019 14:20
0

To, da smo v srečnem in izpolnjujočem razmerju, ima tudi 'stranske učinke' oz. lahko prinese tudi kake posledice, ki si jih ne želimo. Tako pogosto malo pozabimo na svoje zdrave navede ali celo prevzamemo slabe partnerjeve, zaradi česar se zredimo.

“Raziskave kažejo, da ljudje, ki so v zvezah, ne čutijo več potrebe, da bi dobro izgledali. Hkrati pogosteje jedo zunaj; pogosteje skupaj skuhajo doma in več sedijo,” je povedal Angel Planells, nutricionist iz Seattla. Omenil je tudi avstralsko raziskavo, ki je bila objavljena februarja 2018 v strokovni publikaciji PLOS One, v kateri so ugotovili, da medtem ko partnerja sicer posvojita bolj zdrave navade kot so opustitev kajenje in omejevanje uživanja procesirane hrane, pa sta praviloma vseeno debelejša kot njuni samski prijatelji.

5 razlogov, zakaj se v zvezi zredimo

Če se to nanaša tudi na vas in niste zadovoljni s stanjem – nikar se ne jezite in ne obupujte. Stvari lahko vzamete v svoje roke, spremenite navade in kaj kmalu se bodo pokazali rezultati – in spet se boste počutili bolje v svoji koži!

1. Opustili ste svojo osebno rutino

Preden ste bili v zvezi, ste imeli navado, da ste si doma pripravili malico oz. kosilo za v službo, ki je bila zdrava. Sedaj ste pripravo opustili, saj čas raje preživljate s partnerjem. Tako imate za malico pogosto sendvič ali kaj drugega nezdravega.

Ali pa niste jedli zajtrka in/ali večerje, sedaj pa uživate, ko ju jeste skupaj s partnerjem. Ali pa ste se redno športno udejstvovali, sedaj pa čas raje namenite partnerju. Toliko več obrokov, toliko več nezdrave hrane in toliko več kalorij; in hkrati manj gibanja – in pozna se na vašem obsegu, tehtnici, zdravju in počutju.

PREBERITE TUDI: Zakaj ženske zapustijo moške, ki jih ljubijo: kar bi moral vedeti vsak moški
 

2. Nevede in nehote ste prevzeli partnerjeve nezdrave navade

A ni zanimivo, kako hitro in enostavno je prevzeti nezdrave navade in koliko težje in neprijetno se je malce potruditi in prevzeti dobre? Medtem, ko ste prej, ko ste bili samski, vestno skrbeli za zdrave obroke, redno gibanje in si na sploh vzeli čas za svojo dobrobit, so se sedaj vaše navade spremenile.

“Naše navade rpehranjevanje in gibanja se pogosto spremeijo, ko dobimo partnerja. Poskušamo novo hrano; jemo pogosteje in bolj pozno zvečer; popijemo več alkohola – skratka, prevzemamo njihove navade in vse to ima posledice,” so ugotovili prehranski strokovnjaki.

3. Na zmenkih popijete (pre)več alkohola

Zmenkanje skoraj praviloma pomeni tudi kozarec ali dva dobrega vina, koktejle in podobno. Če je to zgolj občasno, načeloma ne pušča posledic, a večinoma se, sploh na začetku, dogaja precej pogosteje. A skoraj praviloma gre za skupne večerne zmenke, ki poleg več alkohola pomenijo tudi pozno hrano in kombinacija vodi v odvečne kilograme.

In še en minus uživanja alkohola: po njem nam pogosteje paše bolj nezdrava hrana in več nje, kar je pokazala raziskava, objavljena junija 2015 v strokovni publikaciji Appetite. Huh.

PREBERITE TUDI: Zato bi se morali več crkljati s svojim partnerjem
 

4. Več časa preživljata skupaj, zaradi česar trpi vaša športna rutina

Druženje zbližuje in povezuje, zato je jasno in pravilno, da kar največ časa namenjamo partnerju. Nenazadnje želimo dobro spoznati osebo, s katero naj bi preživeli preostanek svojega življenja. A kaj, ko to namesto treningov, izletov, sprehodov in športnega udejstvovanja vse prepogosto pomeni uživanje v dobri hrani, izpuščanje vadbe (namesto obrokov) in posedanje na kavču in poležavanje v postelji.

5. Delita si posteljo, zaradi česar lahko trpi vaše spanje

Sploh je to značilno za ženske, saj so ponavadi moški tisti, ki smrčijo. Pa tudi sicer se je, sploh na začetku, ko je kemija še posebej močna in nam divjajo hormoni, težko upirati partnerju in namesto spanja počnemo vse kaj drugega. Po podatkih ' National Sleep Foundation' se naše spanje, ko spimo s partnerjem, poslabša celo za 50 odstotkov.

Da pomanjkanje spanja povzroči rejenje, pa ni nobena skrivnost več. Vpliva namreč na hormone, ki uravnavajo naš občutek lakote oz. sitosti in tako pojemo več in precej bolj nezdrave hrane.

Kako preprečiti rejenje in se vrniti 'na stare tire'?

1. 'Vklopite' svojo glavo in povrnite svoje zdrave navade

Če ste malo opustili zdrav način življenja, ker ste začarani od novega partnerja, je to povsem razumljivo. A da vas ne zanese preveč in posledice ne bodo prehude, je čas, da ponovno vklopite svojo glavo in poskrbite zase ter se vrnete na svoje zdrave navade. Četudi ima partner slabše prehranjevalne navade in se ne giba toliko kot vi (ali celo nič) – zakaj bi vi prevzeli njegove, ki vam škodujejo in ne on vaših, ki bi mu koristile? Vse je samo odločitev (in volja in vztrajnost).

2. Uživajte v zdravi hrani

Ne glede na to, ali hrano pripravljata skupaj ali gresta jesti ven – v vsakem primeru imamo možnost izbrati bolj zdrav obrok. Tako si namesto palačink ali tiramisuja pripravita slastno solato ali dušeno zelenjavo.

Raziskava, objavljena junija 2015 v publikaciji Public Health Nutrition je pokazala, da so pari, ki so večino dni v tednu pripravljali hrano skupaj, zaužili manj nezdrave hrane, nezdravih maščob, sladkorja in kalorij kot tisti, ki so večinoma jedli zunaj. Namreč če hrano pripravljamo sami, tudi sami izberemo vsako sestavino in jo tudi sami doziramo.

3. Vrnite svojo fitnes rutino

Najsi gre za jutranji tek ali popoldanski trening na fitnesu – pomembno je, da ponovno začnete oz. se vrnete na svoje zdrave navade. Če partner teh navad nima, je sicer težje, a ravno tudi lahko pokažete svojo odločnost. In morda boste počasi s tem potegnili za sabo tudi njega, kar bo koristilo obema.

Raziskava, objavljena marca 2015 v publikaciji JAMA Internal Medicine, je pokazala, da ko en partner bolje poskrbi za svoje zdravje (npr. z redno vadbo, bolj zdravo prehrano), to pogosto potegne za sabo še drugega. Skratka, prevzemanje navad gre lahko v pozitivno ali negativno smer bodite pozitivni vodja!

PREBERITE TUDI: 5 najpomembnejših lastnosti, ki jih mora imeti dober partner

Na voljo pa imate še en trik – in to je načrtovanje aktivnih izletov. Namesto celodnevnega poležavanja na plaži vztrajajte pri plavanju; namesto gledanja filmov, pojdita na kak hrib ali sprehod okoli Bohinjskega jezera.

4. Ko gresta v restavracijo, izberita tako z zdravo hrano ali bolj zdrav obrok

Razvajanje z večerjami zunaj ni nujno slabo. Vedno imamo namreč možnost izbrati bolh zdrav obrok. Zakaj bi jedli npr. ocvrt krompirček z mastno omako ali pico? Izberite solato. Skupno razvajanje z večerjami namreč tudi povezuje, a nikjer ne piše, da morajo biti te nezdrave.

5. Spodbujajte partnerja k bolj zdravemu načinu življenja

Če obožujete zelenjavo in ste navajeni na redno vadbo, vaš partner pa ne, ga spodbujajte k temu z lastnim zgledom in planiranjem skupnih aktivnih izletov in zdravih obrokov.

PREBERITE TUDI: "Zapustila me je zaradi umazane posode"

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Postenje je ena najbolj zdravih stvari, ki jih lahko naredimo zase.