Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kdaj je hrana prenehala biti hrana?

27. feb 2018 7:55 K. R.
0

Verjetno poznate tisti rek, ki pravi ''Ste to, kar jeste''. V veliki meri je prav naša prehrana določila bolezni, ki jih trpimo. V zadnjih 100 do 150 letih se je naša osnovna prehrana drastično spremenila. Iz sveže, zdrave, nerafinirane, in nepredelane prehrane smo prešli na vse nasprotno. Naša živila so zdaj zamrznjena, konzervirana, rafinirana, gensko spremenjena in obdelana s strupenimi pesticidi, konzervansi, barvili in drugimi kemikalijami. Tehnologije masovne proizvodnje hrane so nam sicer dale več 'hrane', vendar manj hranilnih snovi (vitaminov, mineralov, zdravih maščob). 
 

PREBERITE TUDI: 6 najbolj zdravih maščob

 
 

Predelana hrana povzroči bolezni in debelost

Žitna zrna in sladkor

Rafiniranje žitnih zrn povzroči odstranitev večine beljakovin, vitaminov in mineralov in iz njih nastane le neuravnotežena hrana, sestavljena predvsem iz rafiniranih ogljikovih hidratov. Uporaba rafiniranega sladkorja je tudi eden najbolj škodljivih vplivov v sodobni prehrani. Poraba sladkorja se je v zadnjih 200 letih postopoma zelo povečala, pa vendar se še kar sprašujemo, zakaj so stopnje sladkorne bolezni in debelosti tako visoke.
 

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

Mleko in meso

Tudi mleko je škodljivo. Enako velja za meso. Vsa krma je obremenjena z gensko spremenjenimi organizmi ali rastnimi hormoni, ribe so polne živega srebra, razlitja nafte, sevanja in toksinov.
 
Razmislite o prehrani tipičnega najstnika: Za zajtrk predelani in sladkani kosmiči v enako predelanem in sladkanem jogurtu, morda dve ocvrti jajci (iz umetne reje), beli kruh iz pšenične moke, morda s sladkim namazom za zajtrk, hamburger, krompirček in gazirana pijača za kosilo, morda meso in beli riž za večerjo. Morda imate podoben jedilnik. Vidite, kako ljudje pogosto in količinsko veliko lahko pojedo, pa so še vedno lačni – jedo namreč hrano, ki je zelo revna in osiromašena s hranili. Torej ni problem le v kakovosti hrane, temveč posledično tudi v količini hrane. Stari kitajski rek pravi, da je devet desetin hrane, ki jo jeste, za vaše zdravje, medtem ko je zadnja desetina za finančno blaginjo vašega zdravnika. Kadarkoli jeste več, kot telo lahko predela (in odstrani strupe), se pojavi bolezen. Glavni vzrok bolezni, kot je bilo že omenjeno, je kopičenje odpadkov ali toksinov, s katerimi se telo ne more spopasti. Prejedanje je eden od razlogov za to kopičenje. 
 

PREBERITE TUDI: Mleko in mlečni izdelki za močne kosti in dobro zdravje? Zavedli so vas in še vedno vas zavajajo


Način priprave in shranjevanja hrane

Drugi pomemben dejavnik hranilne vrednosti živila je način, na katerega je pripravljen. Mnoge živila imajo največjo vrednost v naravnem stanju ali čim bližje le-temu. Toplotna obdelava (kuhanje in peka) uničuje veliko encimov in vitaminov v sadju in zelenjavi. V primeru vitaminov, topnih v vodi, le-ti izginejo, če je hrana kuhana in se kuhalna voda zavrže. Dolgoročno shranjevanje ali konzerviranje povzroči tudi izgubo mnogih manj stabilnih vitaminov. 
 

PREBERITE TUDI: Sodobna prehrana ne le redi, temveč tudi poneumlja


Nekateri strokovnjaki za prehrano menijo, da je prehrana s surovo hrano edina naravna človeška prehrana in da je kuhana hrana glavni vzrok trpljenja in bolezni. S surovo hrano, ki je v bistvu naša najbolj naravna in hranljiva hrana, bo oseba, ki sledi takšni prehrani, ob popolnem poznavanju potrebnih prehranskih potreb po zdravju, doživela globoko fizično moč in odpornost na bolezni. Seveda je potrebno izbirati biološko pridelana živila. Medtem ko je takšna prehrana lahko morda preveč ekstremna za splošno prebivalstvo, je telo dovolj prilagodljivo, da lahko učinkovito obdeluje določeno količino kuhanih živil. Super predlog je prehrana, ki vsebuje veliko sveže zelenjave, in sadja, semen in oreščkov, z manjšo količino rahlo kuhanih zelenjave, fižola in celih zrn.
 


Način hranjenja

Hrano bi morali jesti in žvečiti umirjeno in počasi. Ljudje včasih prehitro vase dobesedno zmečemo obroke, in naložimo prekomerno breme za želodec. Morali bi jesti sproščeno in brez napetosti. Zakaj? Ker stres popolnoma ustavi delovanje celotnega prebavnega sistema. Očitno je, da je veliko bolezni lahko neposredno povezano z nepravilnimi prehranjevalnimi navadami. Pravi dokaz je viden, ko se proces bolezni obrne in ozdravi s preprosto spremembo prehrane. Izločanje nasičenih maščob iz prehrane, na primer, lahko pozdravi raka, artritis, bolezni srca in diabetes tipa 2. In to je le vrh ledene gore.
 

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

 
Od malega nas nekdo nekaj uči. Tako so nas naučili jesti in pridobili smo določene navade, ki jih težko spreminjamo. Ta članek bi bil lahko mnogo bolj obsežen, a potem bi bil predolg, če bi želeli opozoriti na vso tematiko, zaradi katere človeštvo trpi, zato naj zaključimo le z manjšo prispodobo. Vsi vemo, da v bencinski rezervoar ne smemo naliti dizelskega goriva in obratno. Če to storimo, se bo motor začel obnašati čudno, in imeli bomo težave. Enako se zgodi, ko napačno gorivo damo v naše telo, le da se težave morda ne pojavijo tako hitro. Žal je sprememba prehrane zadnje, na kar pomislijo ljudje, ko jih doleti bolezen, ampak morala bi biti prva misel. Zato si moramo odgovoriti na naslednje vprašanje: ali želim trpeti degenerativno bolezen in se prepustiti neskončni porabi farmacevtskih izdelkov, obiskih zdravnikov in vseh vrst invazivnih zdravljenj ali bi raje živeli v dobrem zdravstvenem stanju?
 
Ne bojte se sprememb, spremembe so dobre!


PREBERITE TUDI: Hrana, bogata z antioksidanti

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nošenje bele barve v vročih poletnih mesecih je skorajda obvezno – in tako so tudi lahke in zračne bele obleke obvezen del poletne garderobe.