Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Zakaj bi morali spati na levi strani (to ima neverjetne koristi za zdravje)

30. avg 2022 12:02
0

Oglasno sporočilo

Po vsej vzhodni medicini – indijski, kitajski, tibetanski ali tajski – je leva stran telesa popolnoma drugačna od desne. Celo nekatere budistične meniške tradicije v svoje zapovedi za menihe vključujejo spanje na levi strani.

Limfa teče na levo stran

Leva stran telesa je prevladujoča stran limfnega sistema. Večina limfe se odplakne po prsnem kanalu, ki se nahaja na levi strani. Na svoji poti limfa prenaša beljakovine, presnovke glukoze in odpadne snovi, ki jih limfne vozlišča očistijo, da se odvedejo na levo stran.

Na podlagi zgoraj navedenega je v vzhodni medicini mogoče sklepati, da so bolezni na levi strani telesa lahko posledica kronične preobremenjenosti limfnega sistema.

Prednostne naloge telesa

Po ajurvedi se zastoji v telesu pojavljajo v skladu z določenimi prednostnimi nalogami. Če je limfni sistem zakrčen, so jetra in kri zasičeni s toksini. Glavni simptomi zastojev se pojavijo na levi strani telesa, preden se premaknejo na desno stran, kjer se težave pojavijo pozneje.

Ste po obroku leni?

Indijski predlog je, da če si po jedi vzamete odmor, to storite tako, da se uležete na levi bok. Dremanje naj ne bi trajalo več kot 10 minut in se razlikuje od popoldanskega dremeža, ki običajno traja 20 minut ali več.

Želodec in trebušna slinavka visita na levi strani Ko ležite na levem boku, oba naravno visita, kar omogoča optimalno in učinkovito prebavo. Hrana se v želodcu naravno premika, encimi trebušne slinavke pa se izločajo postopoma in ne vsi naenkrat, kar se zgodi, če ležite na desnem boku.

Če ležite na levi strani, so jetra in žolčnik na desni strani. Počitek na levi strani jima omogoča, da v prebavnem traktu visita in izločata svoje dragocene encime, ki emulgirajo maščobe in nevtralizirajo želodčne kisline.

Ko je prebavni sistem tako spodbujen, je prebavni cikel krajši in vas ne pušča zaspanih do konca popoldneva. Po zaužitju hrane naredite 10-minutni test počitka na levi strani – počutili se boste energično in ne utrujeno.

Odplavljanje strupov

Tanko črevo odvaja toksine skozi celični 'ventil' na desni strani telesa na začetku debelega črevesa. Debelo črevo poteka po desni strani telesa, skozi želodec in na levo stran. Zaradi ventila spanje na levi strani omogoča gravitaciji, da spodbuja nastajanje telesnih odpadkov v tankem črevu.

Ko bo noč minila in boste še naprej spali na levi strani, se bodo odpadne snovi lažje premikale po navzdol usmerjenem stolpcu in jutranje iztrebljanje bo lažje.

Boljše delovanje srca

Več kot 80 % srca se nahaja na levi strani telesa. Če spite na levem boku, bo limfo, ki se odvaja v srce, poganjala gravitacija, kar bo vaše srce usposobilo za delo med spanjem.

Aorta, ki je največja telesna arterija, zapusti zgornji del srca in se pomakne proti levi, preden se spusti v trebuh. Če spite na levem boku, srce lažje črpa kri v spuščajočo se aorto.

Spanje na levem boku omogoča, da se črevesje odmakne od vene, ki prenaša kri do srca. Zlasti vena počiva na desni strani hrbtenice, zato se, ko ležite na levem boku, črevesje odmakne od vene. Tudi v tem primeru gravitacija olajša delo srca.

Vranica je na levi strani

Vranica je del limfnega sistema in se prav tako nahaja na levi strani telesa. Njena funkcija je, da filtrira limfo in tudi kri. Ko ležite na levem boku, je vračanje tekočine v vranico lažje in poteka zaradi gravitacije.

Limfni sistem drenira vsako celico v telesu s krčenjem in gibanjem mišic, ne pa s črpanjem srca. Pomagati limfi, da z gravitacijo odteka v vranico in srce, je preprost način čiščenja telesa.

Skratka, spanje na levi strani je nadvse smiselno in razumevanje starodavne modrosti, ki temelji na poznavanju sodobne anatomije, razloži, zakaj.
 

PREBERITE TUDI:

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Izraz "osebni slog" je modni žargon, ki se pogosto pojavlja. Ampak kaj pravzaprav pomeni?