Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj vaš spalni položaj pove o vašem zdravju

24. jun 2016 12:58
0

Oglasno sporočilo

A poleg kakovosti postelje in posteljnine, ki ima velik vpliv na kakovost našega spanca, tudi to, kako spimo, močno vpliva na naše zdravje oz. precej pove o njem.

Če spimo na hrbtu

Strokovnjaki so mnenja, da je to najbolj zdrava pozicija za spanje, saj naj bi bila tako vrat in hrbtenica najmanj obremenjena. Gre za nevtralno pozicijo, ki ne obremenjuje nobenega dela telesa. Hkrati je to tudi najboljši položaj, če se želite izogniti nastajanju gub na obrazu (pritiskanje in mečkanje obraza ob blazino 6 ur ali več vsako noč lahko precej doprinese k hitrejšemu nastajanju gub).

Minus spanja na hrbtu je smrčanje, sploh pri moških, in spalna apnea (motnje dihanja med spanjem), ki je v tem položaju bolj verjetna. Če spite na hrbtu in se vam pojavljajo tovrstne težave, poskusite tako, da nabavite malce višji vzglavnik.

Če spite na boku

Spanje na boku naj ne bi bilo idealno, a še vedno relativno dobro. Je tudi najpogostejša spalna pozicija. Minus je, da spanje na strani ustvarja pritisk na roke in noge (saj vam je verjetno že kdaj zaspala roka in ste se zbudili s popolnoma odrevenelo, mar ne?), plus je, da v tej poziciji redkeje pride do smrčanja.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj ne bi smeli spati na desnem boku
 

Pri tem je pomembno tudi to, ali spite na levem ali desnem boku – boljša opcija je prva, saj se tako zmanjša možnost za zgago in slabo prebavo. Menda naj bi stran, na kateri spimo, povedala tudi nekaj o našem karakterju – če naj bi večinoma na levem boku, naj bi bili bolj inovativni in umetniško nadarjeni.

Spanje na trebuhu

Žal je to najslabša možnost, razlogov za to pa je več. Prvi je ta, da je zelo obremenjujoče za vrat, ki mora biti obrnjen za 90 stopinj v eno ali drugo smer. Hkrati se ravna naravna krivina hrbta, kar lahko vodi v bolečine, dolgoročno tudi v kronične. Zatorej, če večinoma spite na trebuhu, ne bi bilo slabo, da se skušat navaditi na kako drugo pozicijo.

PREBERITE TUDI: Kaj vaš spalni položaj pove o vas?

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.