Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 razlogov, zakaj ne bi smeli spati na desnem boku

16. jun 2017 12:53
0

Oglasno sporočilo
Večina ljudi potrebuje 6 do 8 ur spanca, kar pomeni, da med tretjino do četrtino odraslega življenja prespimo. Zadostna količina kakovostnega spanca je izjemnega pomena za naše zdravje in če ga ne dobimo dovolj, se to kaj kmalu začne poznati na našem zdravju. Kakovost in količina pa še nista vse – pomemben je tudi položaj, v katerem spimo.
 
 

PREBERITE TUDI: Kaj vaš spalni položaj pove o vas?

 
Ko gremo spat, se po navadi malo obračamo, nato zaspimo v položaju, ki nam najbolj ustreza. Za nekatere je to spanje na hrbtu; za druge na trebuhu; večina pa spi na enem ali drugem boku. A medtem, ko je spanje na levem boku zdravo, je na desnem vse prej kot to, zato se skušajte čim prej odvaditi. 
 
Ker ima večina že 'vgrajen' sistem, ki nam sporoča, kaj je za nas dobro in kaj ne – če ga poslušamo, seveda – večina večino časa zagotovo spi na levem boku. In zakaj ne bi smeli spati na desnem? Vse to so negativni vplivi na naše zdravje in počutje, če spimo na desnem boku.
 

PREBERITE TUDI: Kaj vaš spalni položaj pove o vašem zdravju

 

1. Slabše odplavljanje strupenih snovi iz telesa

Če spimo na levem boku, se v telesu odvija slabša limfna drenaža (odplavljanje tekočine in strupenih snovi iz telesa), zato bom spanec manj kakovosten, zbujali pa se bomo bolj utrujeni, zabuhli in na sploh manj čili. Odpadne snovi se namreč preko limfnega sistema odplavljajo po levi strani telesa do limfnih žlez, kjer se izločijo.
 

2. Slabše delovanje srca

Srce lažje dela (pumpa), če spimo na levi strani, ker glavna arterija (aorta) poteka po levi strani telesa. Če spimo na desni, mora srce pumpati navzgor, zaradi česar mora intenzivneje delati in si manj spočijemo. Če spimo na levi, je pretok krvi lažji in boljši, kar je bolje za celotno telo.
 

PREBERITE TUDI: 5 navad, ki uničujejo vaš spanec

 

3. Slabša prebava

Če spimo na desni strani, se lahko kislina iz želodca dvigne v požiralnik, ker prihaja z desne strani želodca. Posledice so lahko refluks, pekočina v želodcu in slabša prebava. Še zlasti, če imate težave s prebavili in želodčno kislino, bi morali paziti, da ne spite na desnem boku.
 

4. Anatomija prebavil

Želodec in trebušna slinavka sta na levi strani telesa in če ležimo na desni, želodec pritiska ob trebušno slinavko, s čimer zavira njeno dobro delovanje. Tudi sicer mora telo delovati nasproti gravitacijski sili glede na lego in delovanje svojih organov, kar poslabšuje njihovo delovanje.
 

PREBERITE TUDI: 6 razlogov, zakaj ne izgubljate maščobe okoli pasu

 

5. Slabše delovanje vranice

Odpadni materiali se odplavljajo v vranico, ki je na levi strani. Vranica čisti našo kri in odpadni materiali se preko limfnega sistema transportirajo do vranice, preko katere se izločajo. Če spimo na desni, se ta proces upočasni, delovanje vranice pa je oteženo.
 

Ne verjamete? Spite nekaj dni na desni strani in ocenite svoje počutje in nato nekaj dni na levi. Razlika bo očitna!

 

Foto: pixabay

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.