Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kaj so nootropiki? Spoznajte 5 najučinkovitejših naravnih

23. jan 2024 12:06
0

Dejstvo je, da naši možgani niso bili narejeni za način, tempo življenja, kakršnega imamo danes, kar se kaže tudi v čedalje več duševnih motnjah in boleznih. V tem čedalje bolj hektičnem svetu, ki ga živimo, si je pravzaprav težko predstavljati, da bi zmogli vse obveznosti in stresorje brez malce pomoči možganom.

In tu nastopijo nootropiki. Ste že slišali za njih?

Če vam beseda "nootropiki" zveni strašljivo, naj vas potolažimo – med nootropike sodijo povsem naravne snovi, kot so omega-3 maščobe, ginko, L-teanin, zeleni čaj … in vsi imajo zaščitno delovanje za možgane oz. brez nekaterih možgani sploh ne morejo normalno delovati.

Nootropiki so naravne ali sintetične snovi, ki izboljšajo kognitivne funkcije, kot so spomin, osredotočenost in ustvarjalnost in tudi zavirajo staranje in propadanje možganov. Imenujejo jih tudi "pametna zdravila" (smart drugs) in se uporabljajo za izboljšanje duševne zmogljivosti in splošnega zdravja možganov. Le kdo si želi demence?

Predstavljamo vam 5 najboljših naravnih nootropikov.

Omega-3 maščobe

Omega-3, ki jih najdemo v algah, mastnih ribah, oreščkih in semenih, se zaradi svojih potencialnih koristi za zdravje možganov pogosto štejejo za vrsto nootropikov. Raziskave kažejo, da imajo maščobne kisline omega-3, znane kot EPA in DHA, pomembno vlogo pri delovanju možganov, vključno s spominom, uravnavanjem razpoloženja in kognitivno zmogljivostjo. Maščobne kisline omega-3 izboljšajo zdravje možganov, saj zmanjšujejo vnetne procese, podpirajo razvoj in vzdrževanje membran možganskih celic ter spodbujajo rast novih možganskih celic.

Študije so pokazale, da je dodajanje omega-3 maščobnih kislin učinkovito tudi za ljudi s kognitivnimi motnjami, na primer z zgodnjo fazo Alzheimerjeve bolezni. Dopolnjevanje z omega-3 lahko pripomore tudi k izboljšanju razpoloženja pri ljudeh z depresijo in anksioznostjo; enako so ugotovili glede dodajanja otrokom, saj pozitivno vplivajo na inteligenco, učne dosežke, vedenjske težave in razne duševne motnje.

L-teanin

L-teanin je naravna aminokislina, ki se nahaja v zelenem čaju, a le v manjših količinah, zato jo je priporočljivo uživati kot prehransko dopolnilo. Več študij je pokazalo, da ima jemanje 200 mg L-teanina pomirjujoč učinek, ne da bi povzročil zaspanost, hkrati pa izboljša kognitivne funkcije, zato je izvrstno dopolnilo tako za otroke kot tudi študente in poslovneže.

Ugotovljeno je bilo tudi, da jemanje L-teanina poveča alfa valove v možganih, ki so povezani z ustvarjalnostjo. L-teanin je še učinkovitejši, če se jemlje skupaj s kofeinom, zato se pogosto uživata skupaj (lahko ob kavi vzamete še L-teanin), saj L-teanin izniči morebitne ankiolitične učinke kave oz. kofeina.

Bacopa Monnieri

Bacopa monnieri je starodavno zelišče, ki se že tisočletja in v ajurvedski medicini uporablja za izboljšanje delovanja možganov. Številne študije so pokazale, da Bacopa monnieri pospeši obdelavo informacij v možganih, skrajša reakcijski čas in izboljša spomin.

Bacopa monnieri vsebuje aktivne spojine, imenovane bakozidi, ki ščitijo možgane pred oksidativnim stresom in izboljšujejo signalizacijo v hipokampusu, območju možganov, v katerem se obdelujejo spomini. Učinkov bakope monnieri sicer ne občutimo takoj, ampak po nekaj tednih do mesecih, zato jo je priporočljivo uživati dlje časa v odmerku 300 do 600 mg – najbolje več mesecev. Tako se doseže največje koristi.

Korejski ginseng

Korenina korejskega ginsenga je starodavna zdravilna rastlina, ki se uporablja za spodbujanje delovanja možganov. Učinek se pozna že ob zaužitju enega odmerka 200 do 400 mg korejskega ginsenga se zmanjša utrujenost možganov in znatno izboljša uspešnost pri težkih nalogah, kot so miselni matematični problemi.

Raziskovalci menijo, da je to posledica njegovih močnih protivnetnih učinkov, ki pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom in izboljšajo njihovo delovanje. Korejski ginseng ima sicer ugoden vpliv tudi na moško potenco oz. erektilno disfunkcijo.

Ginko Biloba

Tudi izvlečki iz listov drevesa Ginkgo biloba imajo neverjetne pozitivne učinke na možgane. Dokazano je, da prehranska dopolnila z ginko bilobo pri zdravih starejših odraslih izboljšujejo spomin in miselno procesiranje, če jih jemljejo vsak dan vsaj šest tednov.

Jemanje Ginkgo bilobe pred zelo stresno nalogo zmanjša tudi visok krvni tlak, povezan s stresom, in zniža raven kortizola, vrste stresnega hormona. Domnevajo, da so nekatere od teh koristi morda posledica povečanega pretoka krvi v možgane.

Seveda pa obstaja še veliko drugih naravnih nootropikov z ugodnimi vplivi na delovanje in zaščito možganov – vse si lahko ogledate TUKAJ.

PREBERITE TUDI: To hranilo je nujno potrebno za normalno delovanje telesa

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.