Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Za hujšanje potrebujete več kot le dieto

14. apr 2010 13:34
0

Oglasno sporočilo

... , "V enem dnevu -1 kg", "Paradižnikova dieta" in podobne, ki pod nobenim pogojem ne morejo dati uspešnih in trajnih rezultatov, naj vam povemo še, da celo dobra in premišljena dieta ni dovolj za uspešno hujšanje. Raziskava je namreč pokazala, da zgolj vnos manjšega števila kalorij ni dovolj za omembe vredno izgubo telesne teže. Razlog za to je v tem, da človekov naravni mehanizem to nekako kompenzira in zniža fizično aktivnost kot odgovor na manjši vnos kalorij - skratka, postavi se v 'varčevalno' fazo.

V času ameriške epidemije ekstremne debelosti, ki se žal širi tudi v ostale dežele razvitega sveta, zdravniki svojim debelim pacientom ponavadi svetujejo, naj manj jedo, torej zaužijejo manj kalorij. Raziskava pa je pokazala, da zgolj zmanjšan vnos kalorij ne bo dosti doprinesla k izgubi odvečne telesne maščobe, zato je potrebno obvezno uvesti tudi redno gibanje, torej telesno aktivnost.

V raziskavi so 18 opic za nekaj let dali na visokokalorično dieto. Nato so jih za en mesec vrnili na normalen režim prehranjevanja s 30 % manj kalorij in natančno opazovali njihovo fizično aktivnost in telesno težo. Na presenečenje znanstvenikov po enem mesecu skorajda ni bilo zmanjšanja telesne teže, je bila pa precejšnja razlika v stopnji aktivnosti opic. Njihova naravna stopnja fizične aktivnosti je upadla takoj, ko so začele z nizkokalorično dieto. Ko so jim naslednji mesec še dodatno znižali vnos kalorij, je njihova fizična aktivnost še bolj upadla.

Druga skupina opic, ki se je prehranjevala z nizkokalorično hrano in hkrati bila fizično aktivna (naučili so jih, da so vsak dan eno uro vadile na tekaču), pa je izgubila precej odvečne tečesne teže in maščobe. Ta raziskava tako jasno kaže na dejstvo, da se telo avtomatično odzove na zmanjšan vnos kalorij tako, da začne varčevati z energijo, zato je treba za uspešno hujšanje in izgubo telesne maščobe obvezno vključiti tudi redno, če se le da vsakodnevno gibanje.

Znanstveniki upajo, da bodo s pomočjo teh odkritij v pomoč odraslim in otrokom, ki imajo močno povišano telesno težo. Ker pa je hujšanje kljub trudu, urejeni prehrani in rednemu gibanju lahko zelo dolgotrajen, predvsem pa naporen proces, si lahko pri njem pomagate tudi s prevejeno učinkovitimi naravnimi prehranskimi dopolnili za pomoč pri hujšanju.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali že na prvi pogled zaupate ljudem? Ali pa najprej analizirate njihov odnos, govorico telesa in vedenje, da bi jih bolje spoznali?