Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kalcij nujno potreben za uspešno hujšanje

3. feb 2012 11:58
0

Oglasno sporočilo

... opravljena raziskava, objavljena tudi v British Journal of Nutrition. To velja za vse ljudi, katerih prehrana ne vsebuje dovolj kalcija.

Raziskovalci so pripravili 15-tedenski program hujšanja za ekstremno debele ženske. Udeleženke so pred tem v povprečju zaužile manj kot 600 mg kalcija na dan, priporočena dnevna količina pa ja (vsaj) 1000 mg. V programu so imele nizkokalorično dieto in vsak dan vzele dve tableti kalcija (skupaj 1200 mg) oz. placeba. Tiste, ki so jemale kalcij, so tekom shujševalnega programa izgubile skoraj 6 kg, medtem ko so tiste, ki so jemale placebo, in so torej imele premalo kalcija v prehrani, izgubile le 1 kg.

Raziskovalci predvidevajo, da možgani zaznajo pomanjkanje kalcija in ga skušajo nadomestiti s potrebo po povečanem vnosu hrane, kar pa je seveda v nasprotju s ciljem, to je izguba odvečne telesne maščobe. Zadosten vnos kalcija pa preprečuje potrebo in željo po tem, da bi jedli (pre)več, zato je zadosten vnos kalcija zelo pomemben za zagotovitev uspešnosti kateregakoli shujševalnega programa oz. diete. Po besedah raziskovalcev je imelo več kot 50 % žensk, ki so imele težave z odvečno telesno maščobo, primankljaj kalcija v prehrani.

healthspark_calcium_s
Poleg te raziskave je eden izmed raziskovalcev v svojih raziskavah več let preučeval povezavo med kalcijem in debelostjo in ugotovil, da so imele ženske, katerih prehrana je bila revna s kalcijem, več telesne maščobe, širši obseg pasu in več slabega holesterola.

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zaradi visoke cene in priljubljenosti je oljčno olje pogosto predmet goljufij na različnih stopnjah predelave, pakiranja in distribucije.