Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Kako shujšati do poletja?

Manj jej, pa bo

19. mar 2012 11:45 Staša Grom
5

Oglasno sporočilo

Prvo pravilo, lahko bi dejali tudi nadpravilo, je tolikokrat slišan stavek 'pojej manj, kot porabiš'. Morda obrabljen pa vendar resničen. Brez kaloričnega primanjkljaja nam bo izguba maščobe obrnila hrbet.

priprava_hrane

Ker smo se odločili, da ne bomo pretiravali in izvajali drastičnih ukrepov, ki nas (pre)hitro povrnejo na realna tla oz. celo niže, bomo kalorični vnos zmanjšali le za cca. 10 % pod našo dnevno porabo. Če dnevno za svoj obstoj, funkcioniranje, vadbo in še kaj potrebujemo npr. 1500 kcal (meja, pri kateri se ne redimo, niti ne hujšamo), bomo povečali količino vadbe, ki bo povzročila kalorični primanjkljaj cca. 150 kcal in/ali prilagodili dnevne obroke. Seveda je najbolje in tudi najlažje, če uberemo srednjo pot – združimo redno vadbo z obroki v ustrezni kalorični vrednosti. In ne pozabimo – telo je na nižji kalorični vnos potrebno privajati po-ča-si.

Morda se nejeverneži sprašujejo, zakaj je pomembno, da pri znižanju kalorij ne pretiravamo, češ ali ne pomeni manj kalorij tudi večji napredek pri hujšanju. Predstavljajte si, da je naše telo večno zaskrbljeno, da bo svoj obstanek prejelo dovolj hrane (energije), kar izhaja še iz pradavnih časov, ko je bila pečenka na kamniti mizi pogojena z (ne)uspešnostjo pri lovu. Ko je hrane ravno prav, telo ne čuti potrebe, da bi delalo zaloge, saj ga ne skrbi, da bi lahko prišlo do pomanjkanja. Ko je hrane na voljo več, kot je je sposobno porabiti, seveda nima druge izbire, kot da jo skladišči (kar se na nas kaže kot odvečna telesna maščoba). Ko pa vir energije oz. hrane naenkrat usahne oz. se zmanjša na polovico (kot je običajno pri 1001 dieti), ga zagrabi panika.

Prva njegova reakcija bo znižanje telesne porabe – če smo prej dnevno porabili 1500 kcal, da smo se prebili skozi naš vsakdanjik, jih bomo sedaj ob istih opravilih manj. Manjšo porabo kalorij telo doseže tako, da napove vojno mišicam, ki v telesu za svoj obstoj potrebujejo največ kalorij – manj bo torej mišic, manj kalorij bomo porabili, kar je v situaciji, ko telesu primanjkuje hrane, tudi njegov cilj. Posledica bo nekaj kilogramov manj, večinoma zaradi izgubljenih mišic, maščoba, ki se nam trese na trebuhu in stegnih, bo pa ostajala. Druga težava se pojavi takrat, ko imamo stradanja (kar večina 1001 diet tudi je) dovolj in nas eden izmed naših obrambnih mehanizmov prepriča, da nekaj dni običajnega prehranjevanja (beri: 'spravljanja noter' vseh prepovedanih slaščic za nazaj in za naprej) res ne more škoditi. Če nas ne prepriča ta, vskoči drugi, ki nam pove, da se 'živi le enkrat' (posledica je seveda enaka). In tako si damo duška ter pojemo vse, čemur smo se bili prisilili toliko časa odpovedovati, za vsak slučaj dvojne porcije (ja, ja, enkrat se živi).

Kaj se zgodi? Telo po toliko asketskih dnevih (tednih, mesecih?) ugotovi, da je spet založeno s hrano, celo s preveč hrane ... in ker ni neumno in predvideva tudi vnaprej, čimvečji del hrane shrani za hude čase, ki bi se znali spet pojaviti. In potem spet stradamo naprej ... do naslednjič. Začaran krog, ki ne vodi nikamor.

plosk_trebuh

Če bomo kalorije znižali ravno toliko, da bomo ustvarili primanjkljaj, pa vendar ne toliko, da bi ta ukrep naše telo zaznalo kot alarm, ki oznanja čas, ko je potrebno upočasniti metabolizem in ob pregrehah prekomerno kopičiti zaloge v obliki nadležnega špeha, smo naredili več, kot si mislimo. Uresničili smo prvi, daleč najpomembnejši korak, ki vodi do brezskrbnega poletja.

Pojdi na stran

5

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • januša

   • 18. feb 2012 0:15

    Zelo dobro je napisan zgornji članek.
    Manjše količine hrane je potrebno jesti. Mene zelo moti, če gremo recimo v picerijo in naročim malo pico in potem dobim zelo veliko, samo malo manjšo kot veliko. To je zelo moteče.
    Tako, da ravno zaradi tako velike količine pice, ne maram hoditi v picerije.
    Jaz se spomnim, ko sem bila še otrok, da me je zelo motil zelo poln krožnik hrane.

   0
   • lampreht

   • 22. avg 2007 17:17

    bomo probali do drugega poletja

   0
   • Nasty girl

   • 10. avg 2007 9:02

    ah to preštevanje kalorij...

   0
   • I cukrcek I

   • 24. jul 2007 18:57

    odličen članek

   0
   • danella

   • 22. jul 2007 12:24

    super

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja