Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Vitiligo: kaj je, simptomi in zdravljenje

2. okt 2019 19:20
0

Vitiligo je bolezen, pri kateri koža in lasje izgubljajo pigment. Barvo naše kože določa količina melanina v koži, vitiligo pa se pojavi, ko celice, ki proizvajajo melanin, odmrejo ali prenehajo delovati. Do kolikšne mere se bo razširil, se ne da predvideti, prizadene pa lahko kožo na kateremkoli delu telesa ali obraza in tudi lasišče.

Vitiligo lahko prizadene ljudi vseh ras in tipov kož. Najbolj opazen je na temnejših polteh, saj je razlika med normalno kožo in kožo brez pigmenta toliko večja. Vitiligo ni nalezljiv in ne ogroža življenja, je pa stresen in lahko zelo poslabša kakovost življenja. Pacienti z vitiligom imajo pogosto težave z depresijo, anksioznostjo, socialno fobijo, slabo samopodobo ipd.

Vitiligo se lahko začne kadarkoli, a najpogosteje se pokaže že pred 20 letom.

Vzroki

Vitiligo je v nekaterih primerih avtoimunska bolezen, te pa so najpogosteje posledica fizičnega ali psihičnega stresa. Pri vitiligu imunski sistem napade in uničuje melanocite v koži. Sprožilci so lahko stresni dogodek ali obdobje, izpostavljenost kemikalijam ali sončne opekline.

Vitiligo poleg izgube pigmenta lahko spremljajo tudi prezgodnja osivitev las, brade, trepalnic in obrvi, izguba pigmenta na tkivih sluznic (v nosu, ustih), težave z očmi, izguba sluha ter izguba barve oči (retina). 

Simptomi

Glavni simptom vitiliga je izgubljanje kožnega pigmenta, kar je opaziti kot ostro omejene bele lise. Po navadi se razbarvanje najprej pojavi na predelih obraza in telesa, ki so izpostavljeni soncu, torej obraz, roke, stopala, ustnice, zelo pogosto pa povsod, kjer si poškodujemo kožo (poškodbe, praske, rane …).

Vrste vitiliga

Glede na to, kateri tip vitiliga imate, se lahko razbarvana področja kože pojavijo na različnih mestih.

 • Na različnih delih telesa se pojavi zrcalno. To je najpogostejši tip vitiliga, imenovan generalizirani vitiligo. Zanj je značilno, da se pojavlja simetrično (na levi in desni strani obraza in/ali telesa zrcalno).
 • Na le enem delu telesa: ta vrsta se imenuje segmentni vitiligo. Praviloma se pojavi že pri otrocih in mladostnikih, napreduje leto ali dve, nato se ustavi.
 • Na enem ali na le nekaj predelih telesa. Gre za lokalni vitiligo.

Težko oz. kar nemogoče je predvideti, kako bo vitiligo napredoval. Včasih se preneha širiti brez tretmaja, v večini primerov pa se izguba pigmenta širi in postopoma zajame vso kožo obraza in telesa. Redko se zgodi, da se koža obarva nazaj.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme
 

Zdravljenje

Za vitiligo ni zdravila, obstaja pa precej tretmajev, ki sicer lahko koži povrnejo barvo, ne preprečijo pa nadaljnjega širjenja vitiliga. Rezultati so nepredvidljivi in pri posameznikih različni. Četudi je videti, da določen tretma daje rezultate, to ni zagotovilo, da bodo ti trajni ali da se stanje ne bo širilo oz. nadaljevalo. Novi madeži se lahko pojavijo kadarkoli, četudi je bilo stanje nekaj časa stabilno.

Zdravila

Nobeno zdravilo ne more zaustaviti ali odpraviti izgube pigmenta, lahko pa nekatera – samostojno ali s svetlobno terapijo – pomagajo povrniti del barve kože.

 • Kreme, ki delujejo protivnetno
  Kortikosteroidne kreme lahko povrnejo koži barvo, še zlasti, če se jih začne uporabljati dovolj zgodaj po začetku bolezni. Spremembe v barvi kože se lahko pričakuje šele po nekaj mesecih, vendar imajo kreme resne stranske učinke, ki se pojavijo po večmesečni uporabi.
 • Zdravila, ki zavirajo delovanje imunskega sistema
  Mazila, ki vsebujejo tacrolimus ali pimecrolimus so lahko učinkovita za tiste z majhnimi področji prizadete kože, sploh na obrazu in vratu. Ta tretma ima manj stranskih učinkov kot kortikosteroidne kreme in se jih lahko uporablja v kombinaciji z UVB svetlobo. 

Terapije

 • Kombinacija psoralena in svetlobne terapije
  Lahko povrne pigment predelom z vitiligom. Gre za kombinacijo rastlinskega izvlečka psoralen in svetlobne terapije z UV-žarki. Psoralen se uživa oralno ali nanese lokalno na kožo, nato se kožo izpostavi UVA-žarkom. Kombinirana terapija daje boljše rezultate kot zgolj psoralen ali zgolj svetlobna terapija. Tretma je treba izvajati do 3-krat tedensko od 6 mesecev do enega leta.
 • Odstranitev preostalega pigmenta kože
  Ta terapija pride v poštev predvsem takrat, ko se je vitiligo zelo razširil in je ostalo le še nekaj predelov kože s pigmentom, drugi tretmaji pa niso delovali. Sredstvo za depigmentacijo se nanese na kožo, ki je ni prizadel vitiligo, in postopoma posvetli kožo, da postane enotna s predeli z vitiligom. Izvaja se jo enkrat do dvakrat na dan najmanj devet mesecev.
  Stranski učinki vključujejo rdečico, zatekanje kože, srbenje in suho kožo. Depigmentacija je trajna, zato je koža v tem primeru doživljenjsko izjemno občutljiva na sonce.
 • 'Micronidling' v kombinaciji s 5- fluorouracilom ali brez
  Izjemno obetaven nov tretma, ki daje presenetljive rezultate, je mikronidling z avtomatskim injektorjem. Tretma se izvaja vsaka dva tedna in največ 6 mesecev (do 12 tretmajev). Repigmentacija s to kombinacijo je presenetljivo dobra pri sicer neodzivnem, stabilnem vitiligu.
  To metodo je že uspešno preizkusil tudi dermatolog Sandi Luft, dr. med., rezultate pa si lahko ogledate spodaj.

Vitiligo, posnet z napravo Visia: pred in po:


Pacient z vitiligom po čelu in nad obrvmi


Pacient po enem tretmaju mikronidling z avtomatskim injektorjem pri dermatologu Sandi Luft, dr. med.

Operacije

Operacije pridejo v poštev, če svetlobne terapije ne delujejo, včasih pa tudi v kombinaciji z njimi. Cilj je, da se poenoti ten kože.

Presaditev kože je precej drastičen poseg, pri katerem kirurg odstrani majhne predele zdrave kože ter jih prestavi na predele, ki so izgubili pigment. Ta tretma je uporaben, če so predeli z vitiligom majhni. Poseg lahko spremljajo okužbe, brazgotine, reliefno ali barvno neenakomeren videz kože ter nesposobnost kože, da se ponovno obarva.

Presaditev vrhnjice je postopek, pri katerem se ustvarijo mehurji na koži s pomočjo vakuuma na predelih kože s pigmentom, ter se nato pokrov mehurja  presadi na predele z vitiligom. Stranski učinki so brazgotine, neenakomeren videz kože in hipopigmentacije.

Tetoviranje: z inštrumentom se tetovira kožni barvi podoben pigment na predele kože z vitiligom. Ta metoda je najbolj učinkovita okoli ustnic in pri ljudeh s temnejšo poltjo. Negativna plat je, da je težko ujeti natančen odtenek kože z barvilom ter da tetoviranje sproži nadaljnje širjenje vitiliga.

Obetavni tretmaji v prihodnosti

 • Zdravilo, ki stimulira celice, ki proizvajajo melanin, melanocite, se imenuje afamelanotid. Vstavi se pod kožo, kjer spodbuja nastajanje novih melanocitov.
 • Zdravilo, ko nadzoruje melanocite, prostaglandin E2, testirajo za povrnitev pigmenta na razbarvani koži pri lokaliziranem vitiligu in pod pogojem, da se ne širi. Na kožo se ga nanaša v obliki gela.
 • Zdravilo, ki povrne barvo koži, Tofacitinib, se uživa oralno. Namenjeno je zdravljenju revmatoidnega artritisa, a kaže potencial tudi za vitiligo.

Kako si lahko pomagate sami?

 1. Dobro zaščitite kožo pred soncem in vsemi viri UV-sevanja. Če imate vitiligo in če ste svetlopolti, poskrbite za ustrezno zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem najmanj 30 ter s prekrivanjem kože s pokrivali in oblačili.
   
 2. Prekrijte prizadeto kožo s korektorji in pudri: to je preprosta in učinkovita rešitev, ki lahko močno vpliva na samopodobo in samozavest. Potrebnega bo nekaj preizkušanja, preden boste odkrili pravo teksturo, prekrivnost in odtenek, a je vredno.

PREBERITE TUDI: Intervju dr. Sandi Luft: s fotopomlajevanjem nad kožne nepravilnosti
 

Alternativo zdravljenje

Nekatere raziskave so pokazale, da lahko Ginkgo biloba povrne barvo predelom kože z vitiligom. Tudi alfa lipoična kislina, folna kislina ter vitamina C in vitamin B12 pri nekaterih v kombinaciji s svetlobno terapijo obnovijo barvo kože.

Poiščite ustrezno usposobljene strokovnjake

Obrnite se na strokovnjaka, ki ima dolgoletne izkušnje in ustrezno znanje za kožne bolezni, kot je npr. dermatolog Sandi Luft, dr. med., s katerim bosta preučila možnosti zdravljenja. Če vitiligo na vas vpliva zelo slabo v psihičnem smislu, se obrnite na strokovnjaka terapevta, ki vam bo pomagal izboljšati samopodobo in dvigniti samozavest. Če ste zaradi svojega stanja depresivni, anksiozni ali imate socialno fobijo, ga s tem seznanite.

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

www.derma-mb.si

Derma center Rogaška  

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si

www.derma-rogaska.si

 

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?