Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Visok krvni sladkor pri nosečnicah vodi v inzulinsko rezistenco pri otrocih

19. avg 2010 13:23
0

Oglasno sporočilo

... sladkorja v krvi, veliko bolj nagnjeni k nizki inzulinski občutljivosti, kar je velik rizični faktor za nastanek diabetesa tipa 2 in to ne glede na težo otroka, ki je lahko povsem normalna.

Pretekle raziskave so že pokazale, da so otroci, ki so jih rodile ženske, ki so imele sladkorno bolezen tipa 2, gestacijski diabetes ali visok krvni sladkor v nosečnosti, v veliki nevarnosti, da tudi sami postanejo sladkorni bolniki oz diabetiki, ta raziskava pa je pokazala, da so otroci v povečani nevarnosti tudi v primeru povišane vrednosti glukoze v krvi matere v času nosečnosti.

V raziskavi so preučili 21 otrok v starostni skupini 5 do 10 let in testirali njihovo občutljivost na inzulin, hormon, ki regulira količino sladkorja v krvi. Nato so preverili še podatke mater v času njihove nosečnosti, da so ugotovili koncentracijo njihovega krvnega sladkorja. Ugotovili so nasprotno povezavo med količino sladkorja v krvi mater v času nosečnosti in inzulinsko občutljivostjo otrok, kar pomeni, da višji kot so imele matere krvni sladkor tekom nosečnosti, nižja je bila otrokova inzulinska občutljivost. Poleg tega so imeli otroci, ki so bili v maternici izpostavljeni visoki stopnji sladkorja v krvi mater, tudi pretirano izločanje inzulina po obroku, kar je prav tako povezano z nastankom diabetesa tipa 2.

Nihče od otrok sicer ni imel povišane vrednosti krvnega sladkorja, vendar se v puberteti inzulinska občutljivost še zniža. Visoka stopnja glukoze v krvi mater ima tako dokazano dolgoročen negativen vpliv na otrokovo inzulinsko občutljivost, kar lahko povzroči diabetes.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas 12. sep 2019 14:23
   odličen
  • Akasha 27. avg 2019 8:51
   Lahko bi bilo bolje...
  • numi 26. avg 2019 22:34
   noro lepo diši
  • Katrin 8. jul 2019 21:28
   Navdušena
  • Katrin 8. jul 2019 19:50
   lep kratkoročen učinek
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Se še spomnite leta 2000 in kako popularna je bila francoska manikira?