Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Visok krvni sladkor pri nosečnicah vodi v inzulinsko rezistenco pri otrocih

19. avg 2010 13:23
0

Oglasno sporočilo

... sladkorja v krvi, veliko bolj nagnjeni k nizki inzulinski občutljivosti, kar je velik rizični faktor za nastanek diabetesa tipa 2 in to ne glede na težo otroka, ki je lahko povsem normalna.

Pretekle raziskave so že pokazale, da so otroci, ki so jih rodile ženske, ki so imele sladkorno bolezen tipa 2, gestacijski diabetes ali visok krvni sladkor v nosečnosti, v veliki nevarnosti, da tudi sami postanejo sladkorni bolniki oz diabetiki, ta raziskava pa je pokazala, da so otroci v povečani nevarnosti tudi v primeru povišane vrednosti glukoze v krvi matere v času nosečnosti.

V raziskavi so preučili 21 otrok v starostni skupini 5 do 10 let in testirali njihovo občutljivost na inzulin, hormon, ki regulira količino sladkorja v krvi. Nato so preverili še podatke mater v času njihove nosečnosti, da so ugotovili koncentracijo njihovega krvnega sladkorja. Ugotovili so nasprotno povezavo med količino sladkorja v krvi mater v času nosečnosti in inzulinsko občutljivostjo otrok, kar pomeni, da višji kot so imele matere krvni sladkor tekom nosečnosti, nižja je bila otrokova inzulinska občutljivost. Poleg tega so imeli otroci, ki so bili v maternici izpostavljeni visoki stopnji sladkorja v krvi mater, tudi pretirano izločanje inzulina po obroku, kar je prav tako povezano z nastankom diabetesa tipa 2.

Nihče od otrok sicer ni imel povišane vrednosti krvnega sladkorja, vendar se v puberteti inzulinska občutljivost še zniža. Visoka stopnja glukoze v krvi mater ima tako dokazano dolgoročen negativen vpliv na otrokovo inzulinsko občutljivost, kar lahko povzroči diabetes.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  • Dow* 20. jan 2021 18:57
   žal ukinjen
  • Dow* 20. jan 2021 18:49
   dober
  • Dow* 20. jan 2021 18:41
   žal ukinjena
  • Dow* 20. jan 2021 18:35
   stalnica
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Naj si gre za modo, ličenje ali opremljanje stanovanj – vsi vemo, da se trendi vedno znova vračajo in obračajo. Letošnje leto to (ponovno) potrjuje.