Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To so razlogi, da se nekateri ne odločajo za trajnostno prehrano

4. jun 2020 10:44
0

Oglasno sporočilo

ZPS je v okviru Evropske potrošniške organizacije oktobra in novembra lani med slovenskimi potrošniki izvedla anketo o potrošniških odločitvah glede trajnostne potrošnje hrane. V raziskavi je sodelovalo 12 potrošniških organizacij iz 11 držav članic ter okoli 11.000 potrošnikov – anketirancev, tudi več kot 1000 slovenskih potrošnikov, med katerimi skoraj polovica "trajnostno prehrano" povezuje z lokalno pridelano hrano in pozna prednosti takšne prehrane. Med razlogi, zakaj se ne prehranjujejo (bolj) trajnostno pa navajajo predvsem visoke stroške takšnega načina prehranjevanja in pomanjkanje informacij.

S trajnostno prehrano lahko pomembno vplivamo na okolje, saj je hrana v EU dejavnik, ki z vidika potrošnje gospodinjstev v EU, najbolj  vpliva na okolje, sledijo ji stanovanja (ogrevanje) in mobilnost (osebni avtomobili), zato ZPS apelira na vse udeležence v prehranski verigi, da ponudba trajnostne prehrane postane pestra in cenovno dostopna.

Koliko pozornosti namenjate vplivu izbire hrane na okolje? Ste pripravljeni poseči po rdečem mesu? Ali vlada stori dovolj za promocijo trajnostne hrane? To je nekaj vprašanj, ki so jih številne nacionalne potrošniške organizacije, tudi ZPS, postavile Evropejcem v raziskavi, ki je zajemala 11 držav, ki je potekala pod okriljem BEUC. Skupni rezultati potrjujejo, da je večina potrošnikov po Evropi pripravljena spremeniti svoje prehranjevalne navade. A da bo ta cilj dosežen, potrošniki potrebujejo ustrezno izbiro trajnostne hrane in da ta izbira postane lažja (vključno s pravilnimi cenovnimi signali, celovitejšimi informacijami in bolj trajnostnimi možnostmi).

V luči pandemije COVID-19, ki je dodatno spremenila odnos do hrane, raziskava je bila izvedena nekaj mesecev pred izbruhom, lahko domnevamo, da so danes potrošniki še bolj naklonjeni trajnostni izbiri – torej hrani, ki prihaja iz lokalnega okolja, poudarjajo na ZPS in svetujejo, da naj zakonodajalci izkoristijo ta trend za oblikovanje trajnostnega prehranskega sistema. Na Evropski potrošniški organizaciji, BEUC, pa poudarjajo tudi, da evropski potrošniki potrebujejo več in celovitejše informacije o živilu na označbah, da potrebujejo celovitejšo ponudbo trajnostnih živil. Pomen trajnostnega prehranjevanja morajo prepoznati tudi regulatorji, proizvajalci hrane in trgovci na drobno, ki imajo ključno vlogo pri prilagajanju cen, trženju in vseh drugih dejavnikov, ki napeljujejo k nakupu enega prehrambnega izdelka nad drugim, še opozarjajo na BEUCu.

Ključni zaključki evropske ankete o trajnostni prehrani

 1. Zaznavanje: Večina potrošnikov se zaveda vpliva prehranskih navad na okolje. 
 2. Pripravljenost za spremembe: Dve tretjini potrošnikov je odprtih za spremembo svojih prehranjevalnih navad v prid okolja. 
 3. Ovire: Cena, pomanjkanje znanja, nejasne informacije in omejena izbira trajnostnih možnosti so tisto, kar večina potrošnikov navaja kot razloge, ki jim preprečujejo bolj trajnostno prehranjevanje. 
 4. Meso: Nekaj več kot 40% potrošnikov trdi, da so prenehali jesti rdeče meso ali pa so se zaradi skrbi za okolje porabo zmanjšali. Večina ne vidi žuželk ali meso iz laboratorija kot alternativne vire beljakovin, ampak zamenjavo za meso vidijo v vegetarijanskih burgerjih in tradicionalni vegetarijanski hrani (npr. stročnice). 
 5. Vloga vlade: Le 16 % potrošnikov meni, da njihova vlada stori dovolj za spodbujanje trajnostne preskrbe živil na ravni proizvodnje in potrošnje.

Kot poudarjajo na ZPS odgovori slovenskih potrošnikov ne odstopajo od evropskih in ob tem opozarjajo, da obstoječi vzorci proizvodnje in porabe hrane postajajo nevzdržni in jih bo treba temeljito spremeniti. Spremeniti je potrebno vzorce in odločitve na vseh ravneh prehranske verige, da postane trajnostna izbira prva izbira. 
 
Rezultate si lahko ogledate tukaj.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali uživati več zelenjave?

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
   • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 9 h
    Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
    0
   • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 10 h
    Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
    0
   • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 11 h
    Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
    0
   • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

    pred 1 dnevom
    Vse najboljše, planetek! Smile
    Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
    0
  Izpostavljamo
  Danes pred 17 leti je nastal otročič, ki je kaj kmalu postal prvi in največji ženski spletni portal.