Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Test izdelkov za zaščito pred soncem za otroke: zelo dobri za nizko ceno

2. jul 2020 12:04
0

Oglasno sporočilo

Otroška koža je občutljiva, saj nima dovolj razvitih lastnih zaščitnih in obrambnih mehanizmov, kot sta sposobnost porjavitve in odebeljen zgornji sloj kože, ki (vsaj delno) ščiti pred škodljivim vplivom UVA- in UVB-žarkov.

Otroška koža zato potrebuje dobro zaščito pred močnimi sončnimi žarki, ne le na dopustu ob morju, bazenih ali v gorah, temveč vsak dan, tudi na igrišču, terasi ali balkonu. Ko kože ne moremo zadosti zaščiti s pokrivali, oblačili, sončnimi očali uporabimo sredstva za zaščito pred soncem.

Dobra novica je, da so z izjemo enega izdelka na testu vsi preostali imeli skladnost zaščite z označenim zaščitnim faktorjem. Noben izdelek ne vsebuje kemikalij, ki bi lahko povzročile alergijske reakcije, največje razlike pa so se pokazale na delu testa, kjer so preverjali, kako dobro izdelki vlažijo kožo. Test je ponovno razbil mit, da je le (naj)dražja kozmetika kakovostna. Najboljše na testu so 'hišne znamke' štirih trgovcev. Temu primerne so tudi cene, saj boste za 100 ml izdelka odšteli od dva in pol do tri evre in pol.

Potrošniške organizacije so letos v laboratorij poslale 19 izdelkov, ki so namenjeni otrokom, 13 izdelkov najdemo tudi v slovenskih trgovinah in na spletu. Letos niso preizkušali vodoodpornosti izdelkov, saj se je na preteklih testih izkazalo, da je treba zaščito v vsakem primeru obnoviti, so pa preverili, kako učinkovito vlažijo kožo.

Zapisani faktor zaščite pred soncem je samo vodilo

Pri sredstvih za zaščito pred soncem je pomembno razmerje med filtroma UVA in UVB. To nakazuje, kako dobro izdelek ščiti kožo pred UVB-žarki in s tem pred sončnimi opeklinami. Pravilo je: višja je številka, daljši je čas zaščite. Pri otrocih in svetlolasih odraslih nezaščitena koža na soncu pordi že po petih do desetih minutah. Če nanesete sredstvo za zaščito pred soncem s faktorjem 30, se čas podaljša za 30-krat, na 150 do 300 minut, a dermatologi svetujejo, da sonce zapustite po približno dveh tretjinah tega časa.

"Za učinkovito zaščito mora biti razmerje med filtroma UVA in UVB vsaj 1 : 3. Dobra novica je, da z izjemoma enega izdelka preostali izdelki na testu to razmerje dosegajo," je predstavila rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Izpostavljenost UV-sevanju je še posebej velika na morju in v gorah, saj voda, pesek in sneg močno odbijajo UV-žarke. Tveganje pa je, predvsem poleti, večje med 11. in 15. uro. Predvsem pa je pomembno, da starši ne pozabijo, da kopanje in potenje zmanjšujeta zaščito, zato je potrebno kremo (ali losjon) obnavljati po vsakem plavanju ali športni aktivnosti, in tudi po znojenju ter brisanju z brisačo - četudi je na izdelku oznaka "ekstra vodoodporen."
 

Nasvet ZPS

1. Ne varčujte z nanosom

Namazan mora biti vsak centimeter otroške kože. Če želite, da bo izdelek zaščitil kožo s faktorjem, kot je zapisan na embalaži, morate nanesti približno dva miligrama izdelka na vsak kvadratni centimeter kože. To je za telo odraslega približno tri jedilne žlice izdelka, za otroka ustrezno manj.

2. Primerno visok zaščitni faktor

Za otroke velja: najmanj 30. Višji je, bolje je. Otroci se navadno ne pustijo mazati. Na svojo kožo boste najlažje nanesli losjon, otrokom pa so najbolj všeč pršila, a pri teh obstaja nevarnost, da izdelek zaide v oči, tudi porazdelitev je neenakomerna. Naš nasvet: izdelek najprej napršite v dlan, šele nato ga nanesite na kožo.

3. Zaščita z oblačili

Za malčke in otroke v prvem letu starosti je zaščita z oblačili nujna, za starejše otroke (in odrasle) pa zelo priporočljiva. Pred nekaj leti smo že testirali otroška oblačila z UV-zaščito, letos smo preizkusili UV-oblačila za odrasle. Vsa oblačila ne zaščitijo enako učinkovito, zato preverite rezultate testa. Velja splošno priporočilo: za zaščito pred soncem je bolj učinkovit gosto tkan tekstil temnejših barv. To velja tudi za pokrivalo.

4. Senca

Otrok v prvem letu starosti naj ne bo na neposrednem soncu. Ne glede na to, ali ste uporabili izdelek z visoko zaščito pred soncem, je žgoče opoldansko sonce tabu za otroke (in odrasle). Soncu se izogibajte vsaj med 11. in 15. uro oziroma v urah, ko je vaša senca krajša od vaše višine.

5. Pravilno shranjeno sredstvo lahko uporabite tudi prihodnje leto

Če sta konsistenca in vonj še ustrezna, lahko uporabite izdelek, ki je ostal od prejšnjega poletja. Sredstva za zaščito pred soncem so ob pravilnem shranjevanju bolj trpežna, kot si mnogi mislijo.

OPOZORILO uredništva Planet Lepote

Medtem, ko prekomerno izpostavljanje soncu res ni primerno in včasih ni možen umik v senco, pa se je treba zavedati, da večina sredstev za zaščito pred soncem vsebujem kemične UV filtre, ki so hormonski motilci in lahko celo povzročijo kožnega raka. Poleg tega je določena količina UV sevanja nujno potrebna, da človeško telo tvori tako zelo pomemben in nujno potreben D vitamin.
Več si preberite v spodnjih člankih.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ste se že kdaj ozrli nazaj na kako svoje preteklo razmerje in si rekli: "O čem, za vraga, sem razmišljala?"