Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

UV filtri uničujejo življenje v morju

27. avg 2014 15:05
0

Oglasno sporočilo

... spirajo v morje. Raziskavo so izvedli na španskem otoku Majorka, ki je zelo zaželeno – in natrpano – morsko letovišče. Tako se na priljubljeni plaži Palmira vsako sezono zvrsti preko 10000 ljubiteljev morja. Ugotovitve raziskave so se oprle na pretekle raziskave, ki so že pokazale, da so nekateri UV filtri dobesedno strupeni za najmanjše prebivalce morja.

Spiranje UV filtrov v vode predstavlja velik ekološki problem

Po izsledkih raziskav se problem pojavi, ko se ljudje na plaži namažejo s izdelki za zaščito pred soncem, nato odpravijo v morje. Kadarkoli se to zgodi, se določena količina UV filtrov spere v morje, pri čemer sta najbolj škodljiva titanov dioksid in cinkov oksid v obliki nanodelcev. Problem se pojavi, ko ti nanodelci reagirajo z UV svetlobo, kar vodi v nastanek novih snovi, med njimi vodikovega peroksida, ki je strupen in življenjsko nevaren za manjša bitja v morju kot so plankton in alge. Ta dva organizma pa sta ključna hrana v prehranjevalni verigi in če nastane pomanjkanje, to vpliva na celotno morsko življenje.

Raziskave pokazale veliko škodo

Raziskovalna ekipa je vzela vzorce na več mestih plaže tekom turistične sezone in analizirali morsko vodo. Iz vzorcev so ugotovili, da ima titanov dioksid, ki se pojavlja v večini izdelkov za zaščito pred UV sevanjem, zelo velik vpliv na nastajanje vodikovega peroksida v vodah ob plaži. Kar je najbolj zaskrbljujoče, pravijo znanstveniki, pa je, da ima količina peroksida zelo nevarne in daljnosežne posledice na življenje v morju.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Mediji oglašujejo potrošnjo lokalne hrane ''naravnost iz kmečkih rok do potrošnika'', domači pridelovalci pa ne smejo prodajati svojih pridelkov.