Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tek na smučeh - osnove

Oprema in tehnike

27. jan 2012 12:41 Tina Dubravica
0

Oglasno sporočilo

Tek na smučeh postaja pri nas eden izmed najpopularnejših rekreativnih športov, saj so tekaške proge čedalje bolj razširjene, poleg tega pa je primeren prav za vsakogar. Tako boste lahko na tekaških progah srečali otroke, mlade, odrasle in tudi starejše ljudi. Kar pa je pri teku najpomembnejše: tek na smučeh je odlična aerobna vadba na prostem, na svežem zraku, hkrati pa oblikuje in krepi vse mišične skupine in intenzivno kuri kalorije.

tek_na_smuceh
Foto: skiholidays.si

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj informacij, ki bodo koristile predvsem tistim, ki ste se s tekom na smučeh šele začeli ukvarjati ali pa še razmišljate, da bi postal eden izmed vaših novih športnih aktivnosti.


Potrebna oprema

Za smučarski tek je potrebna ustrezna oprema, s pravilno izbiro smuči, vezi, palic in čevljev. Poleg opreme je pomembna izbira ustreznih oblačil, kjer je ključnega pomena obleči več tanjših oblačil ter izbrati primerno pokrivalo ter tekaške rokavice.

1. Izbira smuči
Smuči moramo izbrati glede na tehniko smučarskega teka, kjer se smuči razlikujejo po širini, dolžini ter drsni ploskvi.
Smuči za klasično tehniko so daljše, od 20 do 25 cm daljše od višine tekača. Paziti pa je potrebno tudi na pravilno trdoto in elastičnost smuči, pri čemer vpliva tekačeva teža.

Smuči za drsalno tehniko ali prosti slog so krajše kot za klasično tehniko, in sicer okoli 10 cm daljše od višine tekača. Poleg tega morajo biti tudi nekoliko trše.

2. Izbira tekaških vezi
Tekaške vezi se glede na tehniko ne razlikujejo veliko, lahko so le na smuči pritrjene z vijaki ali na posebno ploščo, kjer vijačenje ni potrebno.

3. Izbira palic
Katere palice izbrati, je odvisno od same tekaške tehnike in višine tekača. Palice pri klasični tehniki so krajše, in sicer naj segajo do višine ramen (ali po izračunani formuli: telesna višina x 0,85). Začetnikom in šibkejšim tekačem priporočamo malo krajše palice od izračunane vrednosti.

Palice pri drsalni (prosti) tehniki pa naj bodo malo daljše, in sicer njihova dolžina naj bo izračunana po formuli: telesna višina x 0,90  (oziroma do brade). Prav tako je priporočljivo, da tudi pri drsalni (prosti) tehniki začetniki uporabljajo krajše palice.

4. Izbira čevljev
Čevlje za smučarski tek izbiramo glede na tehniko teko. Pri klasični tehniki so čevlji nižji, pri drsalni (prosti) tehniki pa so višji. Polvisoki čevlji, s katerimi lahko tečemo obe tehniki, pa so primerni predvsem za začetnike.


Tehnike teka na smučeh

1. Klasična tehnika
Klasična tehnika velja za osnovno tehniko pri teku na smučeh, ki jo izvajamo v vdrti smučini na tekaški progi. Je najbolj preprosta in zelo podobna klasični hoji.

Gibanje rok in nog sta nasprotni, in sicer ko je leva noga zadaj iztegnjena, je spredaj desna roka, ki se pripravlja na vbod palice. Noge tako izmenično drsijo po podlagi.

2. Drsalna (prosta) tehnika
Drsalna tehnika je hitrejša in naprednejša tehnika, zato je primerna za tiste tekače, ki so že vajeni klasične tehnike. Izvaja se po utrjenem in širšem pasu urejenih tekaških poteh.

Pri drsalni tehniki gre za drsenje tekača na desni, rahlo pokrčeni nogi, zgornji del je rahlo predklonjen in odklonjen v stran oporne noge. Sledi odriv z desno nogo in postopni prenos smučke naprej.

Za obe tehniki je priporočljivo, da si na začetku pomagate s trenerjem, saj se boste le tako najlažje naučili pravilno izvajati obe tehniki.


Tek na smučeh – ena najbolj zdravih športnih aktivnosti

Tek na smučeh je ena najbolj zdravih športnih aktivnosti, saj ima polno pozitivnih učinkov na naše telo in zdravje.

Pri vadbi namreč razmigamo celotno telo, zaradi aerobne vadbe pridobivamo na kondiciji in vzdržljivosti telesa, poleg tega pa krepimo vse mišične skupine in z vadbo močno kurimo naše kalorije.

Ker se tek na smučeh izvaja na prostem, na čistem in svežem zraku, je to odlična preventiva proti različnim boleznim sodobnega časa in okrepitvi organizma. Tek na smučeh namreč pozitivno vpliva na delovanje srca in ožilja, delovanje dihal in živčevja, pljučnim boleznim in sladkorni bolezni.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsi, ki so svoje otroštvo preživeli v devetdesetih letih prejšnjega ...