Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: Moški pogosteje umrejo zaradi neumnosti, ki jih počnejo

10. jun 2023 13:40
0

Oglasno sporočilo

Glede na študijo, objavljeno v znanstveni publikaciji British Medical Journal (BMJ), je veliko bolj verjetno, da bodo moški umrli zaradi "idiotskih" dejanj kot ženske.

Da, prav ste prebrali. "Idiotske" stvari – to je strokovni izraz.

V članku je poudarjeno, da so podatki sicer že dolgo kazali, da so moški bolj nagnjeni k impulzivnemu in tveganemu vedenju, ki vodi v smrt; je pa dejansko tudi statistično veliko bolj verjetno, da se bodo obnašali kot idioti: "Obstaja razred tveganja – 'idiotsko' tveganje – ki se kvalitativno razlikuje od tistih, ki so povezana, na primer, s kontaktnimi športi ali pustolovskimi dejavnostmi, kot je padalstvo. Idiotska tveganja so opredeljena kot nesmiselna tveganja, pri katerih je navidezni izkupiček zanemarljiv ali ga sploh ni, izid pa je pogosto zelo negativen in pogosto dokončen."

Avtorja prispevka, ortopedski kirurg in direktor inštituta za celično medicino – ja, oba sta moška – sta pripravila študijo z naslovom "Darwinove nagrade: Razlike med spoloma pri idiotskem vedenju", v katerih je popisanih 20 let smrti, ki so posledica skrajno neumnega – onadva sta ga poimenovala kar idiotskega – vedenja.

Predlagata tako imenovano teorijo moškega idiota ('Male Idiot Theory – MIT), ki pravi, da so "moški idioti in da idioti delajo neumnosti", in ugotavljata, da je to najverjetnejša razlaga rezultatov statistične analize, ki je pokazala, da je bilo v 20 letih med prejemniki Darwinovih nagrad, ki so umrli zaradi svojih idiotskih odločitev, kar 88,7 % moških.

Analitiki sicer poudarjajo, da so morda v igri tudi zunanji dejavniki, npr. prekomerno uživanje alkohola, ki povzroči moško nerazsodnost in idiotsko vedenje. Vendar tudi za to, koliko popijemo, je potrebna odločitev.

Anekdotični podatki potrjujejo hipotezo, da se moški po nekaj pijačah počutijo "nesmrtne", in naivno bi bilo to izključiti. Na primer trije moški, ki so igrali različico ruske rulete, so izmenično spili požirek alkohola in nato stopili na neeksplodirano kamboško mino.

Na koncu sta avtorja študije vse skupaj pripisali MIT: "Čeprav je MIT skromna razlaga razlik v idiotskem vedenju in je lahko podlaga za razlike med spoloma pri drugih tveganih vedenjih, je presenetljivo, da so moški pripravljeni tako nepotrebno tvegati – preprosto kot obred prehoda, v želji po moškem družbenem 'ugledu' ali zgolj v zameno za "pravice do hvalisanja"."

Northcutt se sklicuje na argument skupinske selekcije in "preživetja vrste", pri čemer se posamezniki nesebično umaknejo iz genskega sklada. Verjetno idiotsko vedenje daje neko, še neznano selektivno prednost tistim, ki ne postanejo njegove žrtve.

Dokler nam MIT ne da popolne in zadovoljive razlage idiotskega obnašanja moških, bodo torej bolnišnični urgentni oddelki še naprej zbirali in sestavljali koščke – pogosto dobesedno.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Za kar najvišjo stopnjo privlačnosti je potrebnega manj vložka, kot si morda mislite.