Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Ste pozabljivi? Znanstveniki pravijo, da je to znak visoke inteligence

22. nov 2022 14:26
0

Oglasno sporočilo

... pozabljivost dejansko pokazatelj višje inteligence. Če ste pozabljivi le vaši možgani brišejo neuporabne spomine.

Se vam pogosto zgodi, da pozabite, da ste se dogovorili s prijateljico; ali se ne spomnite, zakaj ste morali iti v trgovino; ali pa zakaj ste se odpravili v kopalnico? Če je tako, ne smete biti preveč strogi do sebe, saj je zelo verjetno, da ste bistrejši, kot si mislite.

Ugotovitve kažejo, da vaš spomin pomaga optimizirati sprejemanje odločitev tako, da prikliče le dragocene informacije in zavrže neuporabne podrobnosti, kar je dejansko tako, kot če bi na računalniškem disku naredili prostor za tisto, kar je pomembno.

Možgani brišejo neuporabne spomine

Če se možgani na primer lahko spomnijo širše slike dogodka, ki se je zgodil v preteklosti, medtem ko se ne morejo spomniti manjših podrobnosti o dogodku, nam to omogoča boljše posploševanje prejšnjih izkušenj, namesto da bi se spominjali vseh natančnih podrobnosti dogodka.

"Pomembno je, da možgani pozabijo na nepomembne podrobnosti in se namesto tega osredotočijo na stvari, ki jim bodo pomagale pri sprejemanju odločitev v vsakdanjem življenju," je pojasnil profesor Blake Richards, eden od avtorjev študije.

"To, da občasno pozabimo na podrobnosti, je znak zdravega spomina."

Situacija in okolje določata, katere informacije se izgubijo. Delavec v veliki trgovini se na primer ne bo spomnil vseh strank, ki jih vidi vsak dan; medtem ko bi se delavec v manjšem butiku spomnil stalnih strank.

Pravzaprav je pozabljanje znak zdravega spomina – znak, da deluje tako, kot mora, tudi če občasno pozabite določene informacije.

Richards meni, da je najučinkovitejša metoda za dolgoročno shranjevanje spomina ta, da se izognemo skušnjavi, da bi si vse zapisali v spomin. Če je naš um nenehno preobremenjen z informacijami, ki niso pomembne za odločitev, ki jo poskušamo sprejeti, ne boste mogli priti do najboljšega zaključka.

"Bistvo spomina je v tem, da iz vas naredi inteligentno osebo, ki lahko sprejema odločitve glede na okoliščine, in pomemben vidik, ki vam pri tem pomaga, je ta, da lahko pozabite nekatere informacije."

Vendar pa je še vedno zaskrbljujoče, če pomembne informacije pozabljate zelo pogosto. Če se vam zdi, da imate vseeno prehude težave s spominom, pa si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili omega-3 maščobe, ki so nujne za zdrave in dobro delujoče možgane, ter ginkom, ki dokazano pomaga pri spominu.

PREBERITE TUDI: To je razlog, zakaj se grozljivi dogodki najbolj vtisnejo v spomin

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Strokovnjakinja za kraljevi slog je razkrila vzrok za nov poslovno-eleganten sartorialni videz valižanske princese.