Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Spanje kot pomoč proti odvečni telesni teži mladostnikov

16. jun 2010 15:24
0

Oglasno sporočilo

... pridobi odvečne kilograme oz. telesno maščobo. Tudi mnoge druge raziskave so že pokazale veliko povezavo med pomanjkanjem spanja in pridobivanjem odvečne telesne teže, slabšimi kognitivnimi sposobnostmi in ostalimi negativnimi vplivi na zdravje, tako med otroci kot tudi odraslimi.

To je ena prvih raziskav, ki dokumentira povezavo med trajanjem spanja in telesno težo pri odraščajoči mladini - in to tudi pri nadzoru zaužitih kalorij in ustrezno stopnjo aktivnosti. Raziskavo so opravili med 723 mladimi, katerih povprečna starost je bila 14,7 let. V njej so preverili, koliko so mladi spali med tednom in koliko med vikendi in kako pogosto so imeli težave s spanjem. Povprašali so jih tudi, katero hrano in pijačo so zaužili dan pred tem, da so ugotovili število zaužitih kalorij.
Za merjenje aktivnosti so udeleženci v raziskavi okoli pasu nosili posebne merilne naprave, ki so natančno merile količino in intenzivnost njihovega gibanja. Izmerili pa so jim tudi telesno težo, izračunali ITM in odstotek telesnih maščob.

Rezultati raziskave so pokazali, da je bil krajši spanec tesno povezan z višjim indeksom telesne mase, še posebej pa je bila ta povezava izrazita med dečki in učenci v srednji šoli. Med deklicami so ugotovili, da je pomanjkanje spanja med konci tedna povezano z višjim ITM.

(Foto: thisislondon.co.uk)

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pozitiven PCR test vam torej ne prinaša nobenega relevantnega podatka. Ne pove vam, ali je človek sploh okužen korona virusom.