Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

To se zgodi vašim možganom, ko pijete alkohol

28. nov 2017 9:20
0

Oglasno sporočilo

Alkohol je žal velik del naših življenj in naše družbe. Pijemo ga ob kosilu, večerji, kopeli, druženjih, slavjih ali kar tako, brez razloga. Mislimo, da je alkohol škodljiv le, kadar preide v odvisnost, dejansko pa je lahko škodljiv tudi v 'majhnih' odmerkih.

PREBERITE TUDI: Tako alkoholizem uniči mnogo družin

Da, seveda je 'luštno', ko se sprostimo in zabavamo (a to se lahko tudi brez alkohola), ne zavedamo pa se, kaj naredi alkohol našim možganom. Alkohol je pravzaprav depresiv, v nasprotju s stimulansi, kot sta kava in čaj, pa imajo ljudje kljub temu občutek, da jih alkohol poživi. Počutijo se, kot da so dobili novo energijo, navdušenje, vzhičenje in občutek sreče in blaženosti. Ali ni čudno, da alkohol kljub temu, da deluje uspavalno, ljudi poživlja?

Alkohol vpliva na nevrotransmiterje v možganih, ki so odgovorni za naše razpoloženje, vedenje, vzburjenje in nevropsihološko delovanje:

 • poveča se raven norepinephrina, kemične snovi, ki je odgovorna za navdušenje in impulzivno vedenje;
   
 • zmanjša se aktivnost v možganskem delu, ki je odgovoren za racionalno mišljenje, odločanje in nasilje,
   
 • zmanjša se aktivnost v hipokampusu, ki je odgovoren za delanje novih spominov (zato je možno, da imate 'black - out', čas v noči, ko se ne spominjate ničesar - izgubo spomina.
   
 • zmanjša se kontrola nadzora.

Vse to pojasnjuje, zakaj so ljudje mnogo bolj pogumni, ko pijejo alkohol. Nekatere raziskave kažejo, da alkohol lahko bolj prizadane tiste, ki so duhovno bolj osveščeni. Raziskave v Kentucky-ju so ugotovile, da so tisti, ki so bolj povezani z duhovnostjo, med pitjem bolj agresivni. V nasprotju s tem pa je neka druga raziskava ugotovila, da sta duhovnost in meditacija zelo koristna tistim, ki se zdravijo odvisnosti od alkohola.

Četudi se pogosto zgodi, da spijemo preveč (tudi zaradi družbe), moramo vedeti, kje imamo mejo. Nujno je, da ob vsakem kozarcu alkohola spijemo tudi dovolj vode.

PREBERITE TUDI: Alkohol in cigarete bolj škodljive od marihuane in ekstazija

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj aktivnih učinkovin, ki lahko opazno izboljšajo videz in zdravje naše kože.