Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tako alkoholizem uniči mnogo družin

23. avg 2017 12:00 K. R.
0

Oglasno sporočilo
Žal je v Sloveniji to še posebno viden problem, ki pa je morda še prevelik tabu in se pogosto skriva za 4 stenami slovenskih domov. Če še vedno mislite, da je alkoholik le tisti, ki pijančuje in kolovrati ponoči v lokalu, se močno motite. Alkoholiki so med nami – gospodinje, uglajene gospe, delavni moški in ugledni gospodje, ki na zunaj sprva morda sploh ne delujejo kot alkoholiki – vse dokler ne pridejo do točke, ko se jim življenje sesuje.
 

 
S pretiranim pitjem alkoholnih pijač alkoholik ne škodi le sebi, temveč tudi svoji okolici, svojemu položaju, življenju in ugledu.
 

Dejavniki tveganja

Vzroki so začetek alkoholizma so različni, vendar so najpogostejši dejavniki tveganja naslednji:
 
 • psihološki dejavniki;
 • genski vzroki;
 • socialni vidik;
 • vpliv okolice;
 • način življenja in razvoj dogodkov v zgodnjem ali kasnejšem obdobju.

Kako prepoznati alkoholizem?

 • pretirano pitje alkohola;
 • nezmožnost obvladovanja pitja alkohola;
 • povečana toleranca na alkohol;
 • težave, kadar alkohol ni na voljo.

PREBERITE TUDI: Odrasli otroci disfunkcionalnih družin

Zdravljenje

Žal se alkoholik svoje težave običajno zave šele, ko doseže najnižjo točko svojega življenja in šele takrat pristane na pomoč. Alkoholizem je sicer smrtna bolezen, vendar je ozdravljiva, v kolikor niso preveč prizadeti notranji organi. Zdravljenje alkoholizma je zelo kompleksno, saj je alkoholizem sam dejansko le posledica globjih čustvenih vzrokov. Najprej je potrebno torej pozdraviti in raziskati vzroke, ki so alkoholizem povzročili. Samo zdravljenje alkoholizma je, tako kot pri skoraj vseh odvisnikih, usmerjeno k temu, da oseba povsem preneha z uživanjem alkohola. Nato sledi podpora pri spoprijemanju fizičnih in psiholoških dejavnikov odtegnitve. Vsekakor bi v Sloveniji morali delovati še več na področju preventive. Bolj bi se morali zavedati, da je alkohol nevaren za naše psihično in fizično zdravje ter da vpliva na mnogo družin. Pitje alkohola bi morali omejiti.
 
Odtegnitveni sindrom je stanje, ki se pojavi, ko alkoholik dlje časa ni spil kapljice alkohola. Pri tem se pojavijo stranski učinki: slabosti, glavoboli, tresenje, potenje in razdražljivost. Kadar je odtegnitveni sindrom izjemno hud, pride do delirija. 
Delirij se pojavi, ko je odtegnitveni sindrom zelo hud in se naštetim simpotomom pridružijo zaznavne motnje (vidne halucinacije), dezorientacija v času in prostoru ter močen nemir. Do delirija navadno pride v prvih treh dneh po prenehanju pitja in tudi traja več dni, zato je pomembna močna podpora. Lahko pride tudi do epileptičnega napada.
 

Kje poiskati pomoč?

Vsak alkoholik naj se najprej obrne na svoje bližnje ali na svojega zdravnika. Pomoč bo vedno imel tudi na centrih za socialno delo, ter v skupinah za samopomoč. Če menite, da vi ali kdo od vaših bližnjih potrebuje pomoč pri odvajanju od alkohola, ne oklevajte.
 

Kako lahko pomagamo nekomu, ki je zdravljen alkoholik, da se ne bo vrnil na stara pota?

 • nudimo fizično podporo;
 • nudimo psihično podporo;
 • pomagamo pri vrnitvi v prejšnje socialno okolje;
 • pomagamo pri izogibanju dejavnikom tveganja;
 • pokazati drugačen način reševanja težav.

PREBERITE TUDI: Očetovo popivanje vpliva na sinov odnos do alkohola že pred spočetjem
 

Posledice dolgotrajnega uživanja alkohola

Dolgotrajno uživanje alkohola, pa tudi prekinitev pitja alkohola, pogosto spremljajo depresija ali anksiozne motnje. V času depresivnega razpoloženja so lahko odvisni pacienti tudi samomorilno ogroženi. Alkohol žal prizadane tudi celo telo, in slabo vpliva na sleherne organske sisteme v telesu. Nekateri izmed njih so: zastrupitev z alkoholom, motnje srčnega ritma, nasilnje, samomorilnost, depresija, motnje v koordinaciji, motnje razpoloženja in ravnotežja, vnetje slinavke ali želodca. Alkoholik ima pogosot poslabšane odnose z okolico. Pride do družinskih in partnerskih težav, družinsko nasilje, vedenjske težave otrok. Običajno se poslabša tudi storilnost v službi, zato alkoholik hitro lahko izgubi službo. Predvsem pa se alkoholik spremeni – spremeni svoje vrednote in na račun tega začne zanemarjati obveznosti in druge življenjske aktivnosti.
 

Alkohol je glaven vzrok za kronične bolezni, poškodbe in nasilje.

Alkohol oziroma njegova zloraba je eden izmed poglavitnih razlogov za bolezni, saj prizadane celo telo. Ker alkohol vpliva na ravnotežje, se lahko pojavi ogromno poškodb, vodi pa tudi v avtomobilske nesreče, ki jih je v Sloveniji zaradi alkohola preveč. Nekateri alkoholiki lahko po konzumaciji alkohola postanejo tudi izjemno nasilni. 

Alkohol je pisalo, ki piše izjemno žalostne in tragične zgodbe. Če ste se znašli v primežu alkohola ali alkoholika v svoji bližini, vedite, da je vedno lahko izhod iz te strašne situacije. Alkoholizem ne izbira - človek lahko začne piti, ker ima preveč težav, lahko pa začne piti iz dolgčasa in posledično pride v situacijo, ko ima težave z vsem. Kaj je razlog, da oseba drugače, kot s to zasvojenostjo ne zna živeti? To bi se moral vprašati vsak, ki se s tem sooča. Zakaj se oseba brez alkohola ne zmore soočati z življenjem in njegovimi izzivi? Vedite, da je alkoholizem težka situacija, še težje pa je zdravljenje. Zato stojte ob strani človeku, ki se s tem sooča, kajti zagotovo vas močno potrebuje.


PREBERITE TUDI: Male in velike zasvojenosti uspešnih

 
 
 
 
0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kate je nosila plapolajočo midi obleko L.K. Bennett in ljubke espadrile s peto.