Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Očetovo popivanje vpliva na sinov odnos do alkohola že pred spočetjem

20. jun 2014 8:00
0

Oglasno sporočilo

... očetovega alkoholizma, je pokazala nova raziskava, opravljena na živalih na univerzi Pittsburgh. Tako so miši moškega spola, ki so bile pred razplojevanjem redno izpostavljene alkoholu, imele moške potomce, ki so prav tako raje in pogosteje uživali alkohol in bili bolj dovzetni za njegove učinke.

Pretekle raziskave, opravljene na ljudeh, so že pokazale, da je alkoholizem bolj prisoten v določenih družinah, še zlasti po moški strani, a doslej so s tem povezali le malo genskih dejavnikov: "Raziskali smo ali lahko očetovo uživanje alkohola spremeni gene, ki jih prenese na potomce, in ugotovili, da lahko zunanji dejavniki spremenijo aktivnost genov, kar imenujemo epigenetika. Naša raziskava na miših je pokazala, da uživanje alkohola lahko spremeni očetove sicer normalne gene in vpliva na uživanje alkohola tudi pri sinovih, ne pa hčerah," je povedal raziskovalec Dr. Homanics.

V raziskavi sta s kolegom moške miši pet tednov izpostavljala alkoholu, nato sta jih parila s samicami, ki niso bile izpostavljene alkoholu. V primerjavi s skupino, ki ni bila izpostavljena alkoholu, so potomci alkoholne skupine uživali manj alkohola, ko je bil na voljo, bili pa so tudi bolj podvrženi njegovim učinkom. "Predvidevali smo, da bodo imeli potomci miši – alkoholikov večjo željo po uživanju alkohola, kar je značilno pri ljudeh, a je bilo ravno obratno. Ali je to zaradi druge vrste bitij, še ne vemo," so povedali raziskovalci, ki bodo v zvezi s tem opravili še nadaljnje raziskave.

PREBERITE TUDI: Želite zdravega otroka? Začnite že pred spočetjem!

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Opravljena je bila še ena raziskava, ki je potrdila, da nekateri UV filtri v izdelkih za zaščito pred soncem uničujejo morsko življenje, ko se z naše kože ...