Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Alkohol in cigarete bolj škodljive od marihuane in ekstazija

13. nov 2009 12:08
0

Oglasno sporočilo

... po katerem so ekstazi (ecstasy), marihuana in LSD manj škodljivi kot alkohol in kajenje. David Nutt je alkohol postavil na peto mesto lestvice, pred njim pa so le kokain, heroin, pomirjevala in metadon. Tobak je bil uvrščen na deveto mesto, medtem ko so bili konoplja, LSD in ekstazi močno zadaj.
 


Kljub temu, da je bilo na to temo opravljenih že mnogo raziskav, ki so vse dale podobne rezultate, je lestvica ponovno dvignila kar nekaj prahu. A David Nutt vztraja pri svojem, češ, da je potrebno zagotoviti verodostojne podatke o učinkovanju različnih substanc na telo: "Mladi radi eksperimentirajo in to moramo sprejeti. Lahko jim le pomagamo na njihovi poti odraščanja."

Dejal je tudi, da marihuana predstavlja izjemno majhen riziko, prav tako premestitev ekstazija iz skupine B v skupino A (bolj nevarne droge) ni utemeljena. Trdi, da bi morale biti popolnoma vse droge, vključno s tobakom in alkoholom, označene kot škodljive, sploh glede na to, da je alkohol na 5. mestu, torej takoj za kokainom, heroinom, pomirjevali (barbiturati) in metadonom. Profesor Nutt je tudi dejal: "Nihče ne trdi, da droge niso škodljive - gre za vprašanje uvrstitve na lestvico."

V raziskavi so profesor Nutt in njegovi kolegi za določitev mesta na lestvici uporabili tri kriterije: škodljivost substance do uporabnika, stopnja verjetnosti povzročitve odvisnosti in vpliv na okolico uporabnika. Pri tem so izprašali dve skupini strokovnjakov, psihiatre, ki se ukvarjajo z odvisnostjo od prepovedanih drog in policiste, ter se oprli na znanstvena in medicinska dognanja v zvezi s temi substancami.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Eden najpomembnejših vplivov travm v najzgodnejših letih je tudi na naše odnose v zreli, odrasli dobi.