Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Imate morda tudi vi sindrom omrtvele zadnjice?

26. jun 2017 13:33
0

Verjeli ali ne, a vaše mišice na zadnjici lahko doživijo nekakšno amnezijo, poznano tudi kot sindrom omrtvele / mrtve zadnjice. Zveni čudno, res je, a ob dandanašnjem, pretežno sedečem načinu življenja, je postal zelo pogost pojav.
 
 
Sindrom omrtvele zadnjice se pojavi, ko so mišice zadnjice dolgo časa na miru, neaktivne in obtežene s težo skoraj celega telesa, začasno 'pozabijo', kako pravilno delovati. (Dolgotrajno) sedenje je že tako izjemno škodljivo – po najnovejših podatkih naj bi bilo primerljivo celo s kajenjem – sedaj pa imate še en dodatni razlog, da vsaj na pol ure vstanete in se temeljito pregibate (po stopnicah, sprehod ali nekaj počepov).
 

PREBERITE TUDI: Celulit: miti in resnice o nastanku ter kaj ga zares odpravi

 
Da se pogosto pregibamo – vsaj vsake pol ure do uro – je tako pomembno tudi zato, ker se tako mišice v kolkih postopoma krajšajo in postajajo okorele, kar sčasoma vodi tudi v slabše delovanje mišic na zadnjici. Tako nam postopoma krnijo, slabijo mišice.
 

Kako okrepiti te mišice?

Najprej morate ugotoviti, koliko močne imate. Strokovnjaki priporočajo več metod, ena izmed njih je, da na hrbtu ležite ravno na tleh, obe roki položite pod zadnjico. V tem položaju skušajte napeti svoje mišice tako, da najprej stisnete eno, nato drugo stran zadnjice, da vidite, ali 'sodelujejo'.
 
Drugi način je tako imenovani 'Trendelenburgov test'. Tega naredite v stoječem položaju in sicer tako, da eno nogo dvignete predse. Če se vam medenica na strani dvignjene noge povesi, to nakazuje na oslabelost vaših zadnjičnih mišic na nasprotni strani.
 

PREBERITE TUDI: Kako do lepše zadnjice?

 

Kako preprečiti sindrom omrtvele zadnjice?

Na srečo obstaja več načinov, kako to preprečiti. Sindrom omrtvele zadnjice se pojavi, ko so mišice zadnjice dolgo časa na miru, neaktivne in obtežene s težo skoraj celega telesa, začasno 'pozabijo', kako pravilno delovati. (Dolgotrajno) sedenje je že tako izjemno škodljivo – po najnovejših podatkih naj bi bilo primerljivo celo s kajenjem – sedaj pa imate še en dodatni razlog, da vsaj na pol ure vstanete in se temeljito pregibate (po stopnicah, sprehod ali nekaj počepov).
 
Poleg tega lahko tudi, ko sedite, izmenično napenjate mišice leve in desne polovice zadnjice; dvigate noge in podobno. Ena izmed trenerk je dala dober nasvet: "Stiskajte zadnjico, kot da vmes držite 10.00 evrov. Zagotovo jih ne bi želeli izpustiti!" Vsekakor učinkovit nasvet!
 
 
Skratka, pomembno je le, da mišice aktivirate in niste povsem pri miru. Če pa boste za odmore dodali še kake druge vaje ali hojo po stopnicah, ste se skoraj zagotovo rešili te težave.
 

PREBERITE TUDI: Preveč sedenja zelo škoduje zdravju

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.