Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sadje je veliko bolj zdravo, kot so mislili doslej

26. jan 2010 13:41
0

Oglasno sporočilo

Španska raziskovalka Sara Arranz je na Institute of Food Research inštitutu v Norwichu naredila analizo jabolk, breskev in nektarin in ugotovila, da je vsebnost polifenolov, ki se jih ne da ekstrahirati iz sadja, tudi do petkrat višja od količine polifenolov, ki se jih da ekstrahirati. "Polifenoli se iz celičnih sten sadja ekstrahirajo s pomočjo kisline in če se ne upošteva polifenolov, ki se jih ne da ekstrahirati, so količine polifenolov kot so npr. proantocianidi, elagična kislina in katehini v sadju zelo podcenjeni", je dejala. V človeškem telesu se te sestavine fermentirajo s pomočjo bakterij v črevesju, s čimer se ustvari metabolite, ki so lahko koristni zaradi antioksidantnega delovanja.

Raziskava je tako pokazala, da ima sadje veliko več zdravju koristnih snovi (polifenolov), kot so sprva mislili, saj so raziskave temeljile le na ekstrahiranih polifenolih. Sadje je zato zelo pomemben vir bioaktivnih snovi v prehrani posameznika in ima izjemen vpliv na zdravje. Seveda pa ne pozabimo, da je potrebno uživati organsko pridelano sveže sadje, če želimo od njega odnesti kar največ koristnega in čim manj školjivega (pesticidi in herbicidi v 'klasičnem' kupljenem sadju in zelenjavi).
Raziskava je bila objavljena v časniku Journal of Agricultural and Food Chemistry.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Letošnja spomladansko-poletna sezona prinaša kar nekaj zanimivih modnih novosti in ena izmed njih so zagotovo široke ...