Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

S telesno aktivnostjo lahko preprečite nastanek raka

28. jul 2009 15:09
0

Oglasno sporočilo

... zbolite za rakom ali celo umrete zaradi raka. Najsi gre za tek, plavanje, kolesarjanje ali pa fitnes, aerobiko ali veslanje - če boste vadili dovolj pogosto, intenzivno in redno, se lahko celo izognete raku.

gibanje­


Študijo so izvedli na 2560 finskih moških med 42. in 61. letom starosti brez kakršnihkoli rakavih obolenj v preteklosti in dala je presenetljive rezultate. Vendar le pod pogojem, da je vadbe vsaj 30 minut na dan! Moški, udeleženci raziskave, so izpolnili vprašalnike, potem pa so morali izvesti še fizične teste, ki so pokazali njihovo fizično pripravljenost. Raziskovalci so jih spremljali kar 17 let, da so dobili zanesljive podatke.
Študija, ki je bila objavljena v British Journal of Sports Medicine, je dala naslednje rezultate: moški, ki so telovadili vsaj 30 minut na dan z dovolj visoko stopnjo intenzivnosti, so kar za polovico zmanjšali možnost, da zbolijo za rakojm na­pram moškim, ki so se gibali manj pogosto in manj intenzivno. Seveda pa so v študiji upoštevali tudi ostale dejavnike kot so npr. morebitno kajenje, starost, uživanje alkohola, odstotek telesne maščobe ipd. V povprečju so udeleženci raziskave za gibanje porabili 462 minut na teden, kar pomeni skoraj 8 ur.

Zaključek študije je bil, da dovolj pogosta in intenzivna telesna vadba močno zmanjša nevarnost, da dobite raka. Vadba mora biti vsaj zmerno intenzivna za tovrstne učinke.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Odkar so razglasili pandemijo koronavirusa, so kmalu zapovedali tudi socialno distanco in nošenje mask.