Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Prvo leto po porodu so starši v veliki nevarnosti za depresijo

8. sep 2010 13:38
0

Oglasno sporočilo

Depresija se pri starših kaže tudi v neprimernih vedenjskih, razvojnih in kognitivnih rezultatih njihovih otrok. Medtem ko je depresija žensk po porodu zelo pogosta in dobro znana ter tudi obdelana v strokovni literaturi, pa je depresija moških oz. očetov skorajda še tabu tema. Vendar dokazi kažejo, da tudi depresija očetov ni redek pojav.

Znanstveniki so preučili pogostost in povezave starševske depresije v 86957 družinah v Veliki Britaniji med leti 1993 in 2007. Depresijo mater in očetov so zabeležili s pomočjo postavljenih diagnoz in zaužitih zdravil. Ugotovili so, da je bilo med rojstvom otroka do njegovega 12. leta pri 19286 materah 25176 pojavov depresije in pri 8012 očetih 9683 pojavov depresije. Stopnja depresije je bila 7,53 % letno pri materah in 2,69 % pri očetih. Največje stopnje so opazili v prvem letu po rojstvu otroka s kar 13,93 % pri materah in 3,56 pri očetih.

Po besedah raziskovalcev visoka stopnja depresije v prvem letu po rojstvu otroka ni presenetljiva, saj so vzroki zanjo dobro znani: stres, povezan s porodom, slabo spanje in pomanjkanje le-tega, zahteve, ki se jih pričakuje od staršev in nove obveznosti in odgovornosti itd. vse to lahko tudi negativno vpliva na partnerski odnos. Poleg tega ženske takrat zaradi dojenja ne smejo jemati antidepresivov zaradi dojenja.

Raziskava je pokazala tudi, da so bili mlajši starši (15 do 24 let) in revnejši starši v večji nevarnosti za razvoj depresije kot starši, starejši od 25 let in bolje situirani. To nakazuje na stres, ki ga prinašajo revščina, nezaposlenost in slabo socialno stanje, poleg tega so mlajši starši večinoma manj in slabše pripravljeni na starševstvo, poleg tega pa je veliko zanositev neplaniranih.

Rezultati raziskave kažejo, da je treba ugotoviti prisotnost depresije pri starših ter da bi se morali zdravniki zavedati rizičnih faktorjev za njen pojav in pristopiti k staršem, ki posedujejo te karakteristike.
Nadaljnje raziskave pa bi se morale po njihovem mnenju osredotočiti tudi na ostale faktorje, ki so lahko povezani s pojavom depresije, med njimi kakovost partnerskega odnosa, stresni življenjski dogodki in tudi učinki depresije enega oz. obeh staršev na otrokov razvoj.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  • numi 24. mar 2020 17:53
   top
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Evropsko sodišče za človekove pravice bo verjetno kmalu odločilo, da obvezno cepljenje, kot je zakonsko urejeno v Sloveniji, pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic.