Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pomanjkanje spanja lahko povzroči diabetes

12. jan 2012 16:34
0

Oglasno sporočilo

Raziskava, opravljena v Angliji, je pokazala, da pomanjkanje spanja in izpuščanje zajtrka prispevata k 24000 smrtim letno. Zaradi nezdravega sodobnega življenjskega sloga, ki zajema premalo ali celo nič gibanja, nezdravo hrano in premalo spanja, ima čedalje več ljudi diabetes tipa 2 – pri čemer pa se mnogi sploh ne zavedajo, da ga imajo. Če se ga ne zdravi, lahko vodi v srčni infarkt, slepoto in celo amputacijo udov.

pomanjkanje_spanja
Foto: streynjur.blogspot.com

Mnogi so prepričani, da se diabetes tipa 2 dobi le ob izjemni debelosti in zelo nezdravem prehranjevanju, a raziskava je pokazala, da do te bolezni lahko privede tudi rahlo povečana telesna teža in celo manjša odstopanja od zdravega prehranjevanja – pa tudi pomanjkanje spanja.

Znanstveniki so prepričani, da ljudje, ki pogosto spijo manj kot 5 ur na noč, kar podvojijo svoje možnosti za razvoj diabetesa tipa 2. Pri tej bolezni slinavka ne proizvede dovolj inzulina ali pa se telo preneha odzivati nanj, kar povzroči previsoke količine glukoze v krvi.
Budnost, ko bi morali spati, poveča sproščanje stresnega hormona kortizola, ki povečuje produkcijo glukoze.

Nedavno opravljena avstralska raziskava pa je pokazala, da izpuščanje zajtrka dopoldan povzroči nenaden padec količine sladkorja v krvi, ta pa v prekomerno proizvodnjo inzulina. To vodi v stanje, ko naše celice postanejo odporne na inzulin, zaradi česar se kmalu lahko razvije diabetes.

Zato poskrbite za zdrav življenjski slog– obrestovalo se vam bo.

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sedaj ko je minilo že kar nekaj časa od začetka epidemije, lahko bolj v miru, trezno in odgovorno in bolj od daleč pogledamo na vso situacijo. Izkazalo se je, da so bili epidemiološki modeli za covid-19 napačni.