Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Na Havajih prepovedali prodajo izdelkov za sončenje, ki škodujejo nam in okolju

10. avg 2018 11:11
0

Oglasno sporočilo

... zaščito pred soncem hormonskih motilcev (endokrinih disruptorjev) in uničevalcev okolja (ribe in druge živali spreminjajo spol; odmirajo koralni grebeni in podobno).

In ker je večina potrošnikov čedalje bolj osvečena, se želi takšnim kemikalijam seveda izogniti; k temu pa stremijo tudi nekatere bolj osveščene države. Med njimi so tudi Havaji, kjer so v začetku tega leta sprejeli zakon, ki prepoveduje prodajo izdelkov za zaščito pred soncem, ki vsebujejo UV filtra oxybenzone in octinoxate.

PREBERITE TUDI: Škodljivi UV filtri

Gre za dva kemična filtra, ki se nahajata v skoraj vseh izdelkih za 'sončenje' (pravilneje bi bilo za zaščito pred soncem) in ki sta huda endokrina motilca in uničevalca koralnih grebenov. Tako za naše zdravje kot tudi okolje sta varna mineralna UV filtra titanov dioksid in cinkov oksid. Ta dva se namreč ne vpijete v kožo, kjer bi absorbirala UV žarke, temveč na površini kože ustvarita fizično zaščito, ki UV žarke odbija.

Izberite torej izdelke za zaščito z mineralnimi filtri (titanov dioksid, cinkov oksid), ki ne škodujejo ne vam, ne okolju. Kateri UV filtri povzročajo največ škode, pa si lahko preberete v članku Škodljivi UV filtri.

Predvsem pa se je potrebno zavedati, da naše telo potrebuje sonce, saj lahko le tako ustvari dovolj vitamina D, ki je ključen za zdravje in dobro delovanje celotnega telesa.

PREBERITE TUDI: Je sonce res tako škodljivo ali: kaj v resnici povzroča raka?

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • numi pred 2 dnevoma
   top 2
  • Nanika1991 22. jan 2019 16:19
   Dobro hidrira in hrani
  • Nanika1991 14. nov 2018 17:23
   Krasna za suho kožo
  • numi 3. nov 2018 23:45
   klasika
  • mijauuu 24. okt 2018 22:08
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Sama sem od nekdaj sodila med ljudi, ki jim ne zdravje, ne videz nista bila samoumevna.