Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mediteranska dieta ima dolgotrajne pozitivne učinke na zdravje

12. nov 2014 11:03
0

Oglasno sporočilo

... prehrane in življenjskega sloga na naše zdravje, ki se zaveda, da je vsaj 80 odstotkov zdravja in počutja odvisnih od tega in da si bolezni 'pridelamo' sami ali pa jih preprečimo – ali pa takšne, ki niti ne ločijo zdrave in nezdrave prehrane; ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin; ali pa mislijo, da je vse odvisno od genov, ne glede na to, kaj jedo in kakšen življenjski slog živijo. A raziskave vedno znova potrjujejo, kar tisti, ki živijo zdravo, dobro občutijo na svoji koži; da sta zdrava prehrana in življenjski slog ključnega pomena za naše zdravje in počutje. Med njimi je tudi pričujoča, ki je (ponovno) pokazala, kako zelo zdrava je mediteranska prehrana.

Pozitivni učinki mediteranske diete, ki je vsesplošno sprejeta kot ena najbolj zdravju koristnih, se v kombinaciji z gibanjem kažejo še po enem letu po prenehanju – in to ob le osmih tednih takšnega načina življenja. Raziskava, opravljena na univerzah Sheffield Hallam University in Lincoln v Veliki Britaniji, je razkrila, da kombinacija zdrave prehrane in gibanja vodi v izboljšan krvni pretok v celicah na notranji strani krvnih žil (endotelijske celice), kar traja še celih 12 mesecev po prenehanju. To vodi v zmanjšano nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni, do tega pa po mnenju raziskovalcev pride zaradi molekularnih sprememb, ki jih prinese zdrava prehrana – mediteranska dieta. Ta temelji na zelenjavi in olivnem olju, sadju, ribah in polnozrnatih izdelki in velja tudi za eno najbolj okusnih. Več o mediteranski dieti si lahko preberete na dani povezavi.

V raziskavi so sodelovali zdravi ljudje nas. 50. letom starosti; ena skupina je jedla mediteranski hrano in se redno gibala, druga se je le gibala. Skupina, ki se je tudi zdravo prehranjevala, je pokazala veliko več pozitivnih vplivov na zdravje kot tista, ki se je le gibala. To je ponovno potrdilo, da še zaleč ni pomembno le, da se gibamo in da nasvet 'manj žri', ko se nekdo loteva hujšanja, ni realen. Poleg tega je skupina na mediteranski dieti pozitivne učinke zdravje ohranila še eno leto po prenehanju takšnega življenjskega sloga – ob tem lahko pomislimo, kako zelo močan vpliv ima šele trajno zdrav življenjski slog.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji Microvascular Research.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pospešeno staranje bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev.