Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Lastna izkušnja: kriolipoliza, neinvaziven in učinkovit tretma za lokalno izgubo maščobe

14. jun 2019 12:00 Tanja Matko, univ. dipl. iur
0

Zagotovo ni nikogar, ki za izgubo odvečne maščobe na točno določenem delu telesa (vsi imamo svoje 'kritične predele', ko se nas špehec drži, kot da je naš najboljši prijatelj in mu nikakor ne moremo dopovedati, da to NI) še ne bi zasledil priporočenih prilagojenih in temu delu namenjenih vaj.

Z njihovo pomočjo naj bi se znebili odvečne maščobe na točno določenem delu telesa. In potem smo se trudili in matrali in pretiravali s temi vajami v nedogled (s čimer ni, jasno, nič narobe – vadba je zdravju koristna – dokler seveda ne pretiravamo), maščoba pa kar ni hotela izginiti.

Sprašujemo se, le kaj delamo narobe?
 

Lokalna izguba maščobe ni mogoča

Prav nič. Maščobe na točno določenem in samo na tistem delu telesa se, žal, ne da izgubiti. Hujšamo lahko le po celem telesu. Pa ne samo to, ponavadi je tako, da skoraj praviloma najprej shujšamo, kamor nočemo, in nazadnje, če sploh, tam, kjer bi želeli. To bodo najbolj vedele ženske, ki imajo hruškasto postavo, zgoraj pa so vitke – ko se lotijo hujšanja, ne bodo začele hujšati okoli stegen in v zadnjico, temveč v zgornji del telesa in ko bodo tam že skorajda koščene, se bo začelo konkretneje poznati na bokih, zadnjici in stegnih.

Namreč, ko naše telo preide v fazo hujšanja, se maščobe porabljajo po celem telesu in specifične vaje na to nimajo vpliva. Vpliv imajo le na to, da če telovadimo, je naše telo lepše oblikovano in bolj čvrsto (in hitreje hujšamo), ne bomo pa npr. zaradi trebušnjakov shujšali zgolj v trebuh.

To pa še ni glavni problem. Kaj pa, ko se želimo znebiti odvečne telesne maščobe na delu, kjer sploh ni 'direktnih' mišic in ga niti učvrstiti ne moremo, da bi izgledal bolje? Tipičen primer so boki. In prav to je bil celo življenje moj del, kjer je bil vedno 1 cm odveč. VEDNO. Tudi ko sem bila daleč najbolj vitka, je bil tam kak cm viška (no, vsaj v mojih perfekcionističnih očeh).

PREBERITE TUDI: Fotografije pred in po kriolipolizi

Pa da ne bo pomote, super zadovoljna sem s svojo postavo, videzom. Res zelo. Kajti to je pogoj, da se dobro počutimo v svoji koži; se sprejemamo in imamo radi (v izogib nesporazumom: zanemarjanje svojega telesa z nezdravo hrano in lenobo NI ljubezen do sebe, ravno nasprotno, jasno kaže na to, da se nimamo radi. Namreč, če bi se imeli, bi poskrbeli zase, svoje zdravje in počutje. Kdo drug pa bo, če ne mi sami? In za koga, če ne zase?).

Ampak hkrati je moj način funkcioniranja v življenju na vseh področjih, tak, da se vedno vprašam: "A je oz. bi lahko bilo še boljše? Ali lahko kaj naredim, da bo še boljše?" In še posebej: "KAJ lahko naredim, da bo še boljše?" In če obstaja kaj, kar lahko naredim, to tudi naredim. Seveda pod pogojem, da ni kakih ovir, kajti nikoli, nikdar in še potem nekaj časa ne bi z ničemer žrtvovala ali ogrozila svojega zdravja.

Tako sem pravzaprav po naključju, ko sem bila na obisku pri dr. Sandiju Luftu, ki skrbi za mojo kožo (naj spomnim, da me je po 13 letih neučinkovitih in celo neprimernih tretmajev rešil melazme), izvedela za ta postopek. Takoj se mi je posvetila lučka: "Ahaaa, to bi bilo pa za moje boke!" Da se ne bom ponavljala in razlagala, kar je že bilo napisano, si več o postopku kriolipoliza preberite na tej povezavi, sama pa bom opisala svojo izkušnjo.

Maščobe oz. tkiva mora biti dovolj


Bilo je kar nekaj težav nabrati dovolj tkiva za v napravo, a naposled je le uspelo.

Na srečo je bila sicer zelo zasedena naprava ravno ob mojem obisku v prečudoviti Rogaški Slatini prosta, tako da sem prosila, če se kar takoj lotimo dela. Poletje je namreč pred vrati (no, upam, glede na to, da pomladi, kakršno imamo v spominu in si jo vsi želimo, letos nismo imeli) in maščoba ne izgine takoj, temveč izgineva postopoma, nekje do 5 tednov po tretmaju. Prvi rezultati so vidni že 2 tedna po tretmaju.

Ampak, ko sem se slekla do spodnjega perila, mi je medicinska sestra rekla, da nimam dovolj  'oblog' za napravo. Preprosto ne bi potegnila, ker je bilo premalo tkiva. Kar streslo me je od razočaranja, a se nisem dala. Vztrajala sem, da se zagotovo nabere dovolj in vlekla skupaj tistih nekaj cm kože še s tazadnje, da bi le nabrala dovolj. Ne morem sedaj, ko vidim, da končno obstaja rešitev za mojo 'težavo', izpustiti priložnosti!

Medicinska sestra je nato vzela posebno napravo, s katero izmeri, ali imaš dovolj maščobnega tkiva za poseg In kakorkoli sva obračali, mi je res manjkalo nekaj mm do potrebnih 3 cm. Potem pa sem malo prepognila nogo na kolku, da se je skupaj nabralo več tkiva, in ponovno potegnila skupaj vse, kar se je dalo – in juheeejjj, nabrali smo tiste kritične 3 cm, kot je skrajni minimum, da lahko naprava potegne vase.

PREBERITE TUDI: Čas je za spomladansko (pre)oblikovanje telesa!

Presrečna sem si oddahnila in se spravila na ležalno mizo, da me 'vkleščijo' v napravo. Medicinska sestra mi je nastavila nastavek, ki je z vakuumom potegnil tkivo vase, sama pa sem se z mobilnim telefonom v rokah – postopek namreč traja 70 minut – lepo sprostila in pripravila na počitek. Tako sem to dobro uro z veseljem izkoristila za počivanje in brskanje po telefonu.

Kmalu sem začutila intenzivno ohlajanje, na trenutke kar malce neprijetno. Nenazadnje ima človeško telo okoli 36 stopinj Celzija, naprava CoolTech pa tkivo zamrzne na -8 stopinj. Ampak tako, kot na vse ostalo – saj ni skrivnost, da so med najbolj zdravimi in odpornimi tisti, ki se kopajo ali prhajo z ledeno mrzlo vodo – se telo kaj hitro aklimatizira in neprijetni občutki hitro izginejo. Le še prijetno sem počivala.

Tako se je ta dobra ura kaj hitro obrnila in ko smo odstranili nastavka, je bila koža ledeno mrzla in rdeča, saj je bila stisnjena v nastavek. Tudi na otip nisem čutila skoraj nič, kar je malce nenavaden občutek, a brez skrbi, to je povsem normalno! Da nekaj časa ne čutimo najbolje na predelu, kjer smo izvajali kriolipolizo, je povsem normalno in lahko traja nekaj dni, zato brez skrbi in brez panike.

Oblekla sem se in vesela in polna pričakovanj odpravila domov. Uf, kdaj bodo že rezultati! A potem te vsakodnevne obveznosti potegnejo v svoje kolesje in kaj kmalu malce pozabiš na to. In minejo 2 ali 3 ali celo 4 tedni, ko se ponovno spomniš in preveriš v ogledalu. In WOW! Sama nisem mogla verjeti svojim očem, ampak dejansko so bili moji 'hlebčki', kot sem jih celo življenje imenovala, precej manj opazni in boki lepo zaobljeni. Fantastično! Res sem povsem navdušena nad rezultatom, saj sem se končno znebila nadlege, ki mi je bila odveč celo življenje. Majhna in ne zelo pomembna, a je bila tam.


Jaz na plaži, maj 2019. Fotografija je povsem neobdelana, 'hlebčke' pa sem imela natanko tam, kjer držim dlani.

PREBERITE TUDI: Spoznajte postopek, s katerim hkrati zmanjšate znojenje in odstranite neželene dlake

Sedaj s še večjim veseljem nadenem oprijeta oblačila, saj še lepše stojijo. To, da razliko – nenazadnje gre za nekaj milimetrov, ker maščobe že v izhodišču ni bilo veliko, opazim le jaz, sploh ni pomembno. Pomembno je le to, da se JAZ počutim ŠE boljše v svoji koži, kajti vse, kar delamo v življenju, moramo delati zaradi sebe in svojega dobrega počutja. Le tako bomo z dosežki in rezultati zadovoljni. Če oz. karkoli pa delamo zato, da izpolnimo želje in pričakovanja drugih, pa ne bomo nikoli zadovoljni ne s sabo; ne s tem, kar bomo dosegli. Na kateremkoli področju.

Prijetna pa je tudi ugotovitev, kako majhne stvari nas lahko razveselijo in osrečijo. In prav je tako, kajti sreča je sestavljena iz veliko majhnih stvari in trenutkov. Rezultati kriolipolize pri dr. Luftu, ki jo opravlja v Derma centru Rogaška in tudi Derma centru Maribor, so bili zame vsekakor eden izmed njih. In četudi vas moti nekaj milimetrov ali centimetrov, ki se jih ne morete znebiti, vam svetujem, da ne odlašate. Odpeljite se v Rogaško k dr. Sandiju Luftu, kjer bodo skrbno in učinkovito poskrbeli za vas – vašo kožo in telo, in s tem tudi vaše zadovoljstvo s sabo in dobro počutje. Oh, kako zelo je vredno!

Razlika med kriolipolizo in medicinsko kriolipolizo


Za postopek kriolipolize mora biti dovolj maščober. Na fotografiji ena od pacientk dr. Lufta,
ki se je prav tako odločila za preoblikovanje postave s pomočjo kriolipolize

Dr. Luft me je pri pregledu podučil, da je pomembno tudi, komu zaupamo takšen postopek. Kriolipoliza je namreč medicinski postopek. Opravljanje samega postopka kriolipolize pa pri nas ni zakonsko urejeno, zato jo lahko trenutno izvajajo tudi v prostorih, ki nimajo dovoljenja za medicinsko dejavnost. Ti prostori ne ustrezajo zakonsko zahtevanim standardom za tovrstne postopke. Naprave, ki jih ponudniki na trgu uporabljajo, se razlikujejo po velikosti aplikatorjev, najnižji temperaturi hlajenja, meritvah realne temperature tkiva (česar nekatere naprave niti nimajo) in jakosti vakuuma, nekatere celo nimajo dovoljenja za uporabo v medicinske namene.

Vsaka kriolipoliza - ne glede na to, kje jo opravljajo - je medicinski postopek, saj je poseg v telo in zato tudi takšno ime. Izbira primernih kandidatov za poseg in ustrezno zmogljiva naprava sta ključna za uspeh. Kot pri vsakem medicinskem postopku so tudi tukaj pri posamezniku lahko omejitve (indikacije in kontraindikacije), saj se lahko v najslabšem primeru pojavijo resni zapleti ali pa postopek nima pričakovanih končnih rezultatov.

V Derma centru Maribor/ Rogaška medicinsko kriolipolizo izvajajo le po temeljitem pregledu, pri katerem zdravnik ugotovi ali ste primerni za poseg in pod njegovim nadzorom. Naprava, ki jo uporabljajo, pa ima v Evropski uniji dovoljenje za uporabo v medicinske namene, zato so zgoraj opisane skrbi odveč.

PREBERITE TUDI: Preprosta metoda, s pomočjo katere se lahko končno znebimo neželenih maščobnih oblog

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?