Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

9 navad, ki jih imajo starši zelo uspešnih otrok

13. dec 2017 7:50
0

Oglasno sporočilo

... veliko o navadah, ki jih imajo uspešni ljudje. Kaj pa otroci? Otroci svojih navad niso razvili sami, k razvoju le-teh veliko pripomorejo starši. Starši imajo velik vpliv na otroka v njegovi zgodnji dobi otroštva in najstništva, zato je pomembno, kaj takrat 'vcepijo' otrokom v misli. Na to temo je bilo narejenih že veliko raziskav, preverite znanstvena dognanja.

PREBERITE TUDI: Tako helikoptersko starševstvo škoduje vašim malčkom

1. Otrokom ne recite, da lahko postanejo, karkoli si želijo

Velika večina otrok vam bo na vprašanje ''Kaj boš, ko boš velik?'', odgovorila s tipičnimi odgovori: pevec, športnik ali igralec. Otrok si namreč želi postati tisto, kar sam najbolj vidi kot uspešen poklic ali poklic ikone, ki jo tisti trenutek občuduje. Dejstvo je, da le 1% ljudi postane poklicen glasbenik, športnik ali slavna oseba. Veliko več možnosti je, da bo otrok dobil službo v kakšni drugi panogi. Usmerjajte torej otroka na tista področja, ki ga predvsem zelo veselijo, in na tista, ki so bolj perspektivna.

2. Obroke jejte kot družina

Glede na neko raziskavo, so otroci, ki vsaj 5x na teden jedo kosilo ali večerjo istočasno za mizo z ostalimi družinskimi člani, manj podvrženi zlorabam drog, odklonskim vedenjem in depresiji. Imajo tudi boljše ocene, in boljšo samopodobo.

3. Delajte v službi, ne doma

Neka druga raziskava je pokazala, da so otroci staršev, ki hodijo v službo, kasneje bolj uspešni kot otroci staršev, ki delajo od doma.

PREBERITE TUDI: Pomemben (in zelo osnoven) dejavnik pri vzgoji fantov

4. Kotički brez tehnologije

Raziskave so pokazale, da imajo pametni telefoni in tablice vpliv na otrokove možgane, saj se lahko le ti permanentno spremenijo. Otroci, mlajši od 18 let naj ne bi sploh imeli tablic in telefonov pri sebi. V domu ustvarite kotičke ali pravila, kjer se telefonov ne uporablja, recimo za jedilno mizo, v spalnici in v avtu.

5. Hišna opravila

Raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki so že zgodaj navajeni pomagati pri hišnih in gospodinjskih opravilih, boljše delovne navade in večje uspehe kasneje v življenju.

PREBERITE TUDI: To se zgodi, če vam otroci doma pomagajo

6. Berite jim

Otrokom berite, ko še majhni. Raziskave so pokazale, da imajo dojenčki in otroci, katerih starši so jim redno prebirali pravljice, kasneje boljši besedni zaklad, in bolj zgodaj dosežene dobre bralne veščine v primerjavi z drugimi otroci. Otroci, ki so uživali v branju knjig, ko so bili majhni, odrastejo v osebe, ki imajo radi knjige.

7. Potrpežljivost

Otroke naučite, kako se upreti skušnjavi. Raziskave so namreč pokazale, da so otroci, ki so bili zgodaj naučeni te lastnosti, kasneje v življenju bolj uspešni - imeli so boljše rezultate, manjšo zlorabo drog in zdravil ter boljše socialne veščine. 1972. leta je bila narejena raziskava, kjer so otrokom ponudili Marshmallow penice, in jim povedali, da bodo čez 15 minut dobili drugega, če prvega ne bodo pojedli takoj. Raziskava jih je spremljala še 40 let, in izkazalo se je, da so otroci, ki so se lahko uprli skušnjavi, zelo uspešni - so športniki, direktorji, glasbeniki; od vseh teh pa se zahteva izjemna potrpežljivost in garanje, preden je viden rezultat.

8. Pustite jim, da 'padejo'

Pustite jim, da padejo. Ne dobesedno; pustite jim, da jih doleti neuspeh, le tako se bodo iz njega nekaj naučili. Neuspeh otroke nauči, kako se soočiti z razočaranjem in jezo, ki ob tem nastane. Tako bodo bolj razumeli občutke in se z njimi soočati tudi v odrasli dobi. Bolj bodo empatični tudi do drugih ljudi. Spoznali bodo, da je trud velika vrednota.

9. Naj potujejo

Po raziskavi sodeč, so otroci ali mladostniki, ki več potujejo, veliko bolj samostojni in neodvisni, razvijejo željo po spoznavanju sveta, sprejemajo druge kulture, izboljšajo toleranco do marsičesa, lažje se izražajo in družijo, in se bolje prilagajajo.

PREBERITE TUDI: Zato ženske izgubijo same sebe, ko postanejo mamice

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 5. jun 2018 23:44
   Krasen in nežen
  • Katrin 5. jun 2018 23:16
   Povprečna
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Pred nekaj leti so bile izjemno modne masivne, tako imenovane 'statement' ogrlice – v zadnjem času ...