Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

15 znakov, da imate preveč navlake

24. jan 2023 13:38
0

Morda pa ste tako sentimentalni in eden tistih 'hrčkov', da samo spravljate in si ne upate ničesar zavreči. Včasih je tako, da vaše stvari nadzorujejo vas in ne obratno, kar ustvarja zelo nezdravo okolje za bivanje in počutje.

Minimalizem je prava pot, saj ni potrebe po vrsti skladiščnih prostorov in kopici stvari, ki jih ne boste nikoli več potrebovali, a vam jih je 'škoda' zavreči ali podariti dalje.

Razumevanje vseh stvari

Ne glede na to, ali se imate za zbiratelja, ljubitelja ali izjemno varčnega človeka, imate morda preveč stvari. Ker je razlika med navlako in stvarjo, ki ima vrednost, v določeni meri subjektivna, drugi na vaše 'zbirke' morda ne gledajo tako kot vi.

Morda vidijo navlako brez dna, ki vam zaseda dom, medtem ko jo vi vidite kot dragocene stvari, ki jih nikoli ne bi mogli izpustiti iz rok.

Kje potegnete mejo med tem, da obdržite stvari, ki so pomembne, in tem, da se znebite nereda? Ali se v odnosu s partnerjem ali družino znajdete v obrambnem položaju? Oglejte si sobo, v kateri se nahajate. Kaj lahko z lahkoto opustite in kaj želite brezpogojno obdržati?

Neskončen kup papirjev, knjig in starih revij in časopisov ter neuporabnih spominkov je morda videti povsem neškodljiv, vendar ima lahko utapljanje v neredu negativne posledice. Tako je zapisano tudi v članku, ki ga je objavil Kraljevi avstralski kolegij splošnih zdravnikov (Royal Australian College of General Practitioners). Poročilo navaja, da lahko odvečne stvari povzročijo vizualne motnje, depresijo, tesnobo, čustvene stiske in pomanjkanje osredotočenosti.

15 znakov, da imate preveč stvari

Ko imate veliko zanimanj in uživate v lepih stvareh, se zlahka ujamete v vrtinec prenatrpanosti. Kako veste, kdaj imate preveč stvari? Teh 15 znakov vam lahko pomaga pri odločitvi, da je čas, da se razbremenite in ponovno zadihate.

1. Ne morete najti tistega, kar potrebujete, ko to potrebujete

Eden od najpogostejših argumentov za kopico nereda je, da stvari shranjujete za slabe čase ali ker 'bodo morda še kdaj prav prišle'. A praviloma je tako, da ko pride do izrednih razmer, ne morete najti ničesar, kar potrebujete. Težko je najti karkoli, če je skrito po neskončnih kupih, predalih, omarah in škatlah po hiši oz. stanovanju.

2. Vsaka površina v vaši hiši je prekrita

Vsakdo rad okrasi svoj dom s stvarmi, ki so mu všeč in polepšajo dom – na ta način pokažete svoj slog in tisto, kar vam je pomembno. Če so vaš dekor in zbirke v mejah razumnosti, lahko ustvarite čudovit prostor, ki ima pozitiven vpliv na vaše počutje.

Vendar pa je dobrega lahko kaj hitro preveč. Morda na primer radi zbirate plišaste igračke – če je skoraj vsak centimeter vašega prostora prekrit s temi spominki, izgubi svojo privlačnost, igrače pa svoj čar.

Nekateri ljudje uživajo v maksimalističnem slogu, medtem ko so drugi minimalisti. Nič ni narobe, če svoj slog maksimalizirate, dokler je to v mejah razumnega, a morda boste morali razmisliti o svojih prepričanjih, če nimate prostora niti za sedenje, prehranjevanje za mizo ali spanje v postelji – ali pa je vaše stanovanje preprosto videti kaotično.

3. Denar neprestano porabljate za stvari, ki jih že imate

Če vedno iščete ugodno ponudbo, niste sami. Pomislite, koliko ljudi brska po hodnikih trgovin, da bi našli super izdelek na razprodaji in po zelo ugodni ceni. To je načeloma finančno odgovorna navada.

Slaba stran je, če v košarico mečete blago, ki ga ne potrebujete, zgolj zato, ker je na razprodaji. Poleg tega morda kupujete dvojnike stvari, ki jih že imate, le zato, ker vam je kos pač všeč ali – še huje – ne morete najti tistih, ki jih imate. Težava je v tem, da tako mečete denar stran, namesto da bi ga prihranili.

4. Vsak predmet nima svojega posebnega prostora

Lažje je najti tisto, kar potrebujete, če imate za vse svoje mesto in če je vse na svojem mestu. Če je preveč stvari nakopičenih na kupu in ni za to namenjenega prostora, povzroča frustracije in nepotrebno iskanje stvari.

5. Preveč stvari ustvarja kaos

Vaš dom bi moral biti mirno zatočišče, kjer se lahko sprostite in zaprete vrata pred svetom. Mirnost je stanje duha, ko ste sproščeni in mirni v svoji okolici. Neurejenost ustvarja vizualno motnjo ter vzdušje kaosa in stresa, kar ni pravi način za življenje.

6. Vredni kosi se lahko poslabšajo ali uničijo

Nič ni narobe s tem, da hranite dragocenosti družinske dediščine. Z njimi obujamo spomine in ljubezen iz generacije v generacijo. Morda svoje spominke radi razstavljate po svojem domu, da jih lahko vsi občudujejo.

Kakšno lepoto pa prinašajo vaši sentimentalni kosi, ko so zloženi v škatlah v garaži ali kleti? Nekaterim vašim najljubšim spominkom grozi, da bodo zaradi nepravilnega skladiščenja uničeni. Namesto da bi našli častno mesto v vašem prostoru, morajo tekmovati z nepomembnimi predmeti.

7. Občutek, da se utapljate

Mnogi ljudje, ki imajo težave z neredom, to opisujejo kot utapljanje v stvareh. Zdi se, kot da so obkroženi z neredom, ki jim je nad glavo in jim jemlje sapo. Ali se v svojem prostoru počutite zadovoljne ali sproščene ali pa imate občutek, da se v svojih zbirkah utapljate vedno globlje?

8. Težko se osredotočate

Glede na članek, ki ga je objavila Univerza Stanford, je pri ljudeh, obkroženih z neredom, večja verjetnost, da bodo raztreseni. Morda na primer poskušate dokončati pomemben projekt za službo in namesto da bi se osredotočili na nalogo, vas skrbi knjižna omara, ki bo kmalu počila od DVD-jev, ki jih nikoli več ne boste gledali.

9. Lahko vpliva na vaše fizično zdravje

Kadar imate obsežne zbirke drobnarij, vam čiščenje prahu vzame veliko dodatnega časa. Morda imate tudi na tone stvari, shranjenih v škatlah in zabojih, v katerih se lahko tiho nabirajo prah, dlake hišnih ljubljenčkov, lasje, plesen in ostala umazanija. To niso le viri alergij, ampak lahko povzročijo tudi težave z dihali in druga obolenja.

Zdravje ogrožajo tudi zajedavci, ki se lahko naselijo v prevelikem neredu. Podgane in miši so znane po tem, da se skrivajo v kupih razpadajočih časopisov, revij ali starih oblačil. To lahko privabi tudi ščurke in druge živali, ki prenašajo bolezni in lahko uničijo vaše premoženje ter ogrozijo vaše zdravje.

10. Ni dobro za vaše duševno zdravje

Samo zato, ker imate po stanovanju nekaj nereda, še ne pomeni, da imate duševno bolezen. Vendar pa članek, ki ga je objavila klinika Mayo, navaja, da sta prevelika gneča in kopičenje stvari opozorilna znaka, ki povzročita še več tesnobe in depresije.

11. Preživljanje z odvečnimi stvarmi lahko vpliva na vašo telesno težo

Še ena zdravstvena težava, h kateri lahko prispeva odvečni nered, je povečanje telesne teže in debelost. Študija, objavljena v reviji Journal of Abnormal Psychology, obravnava morebitno genetsko povezavo med debelostjo in kompulzivnim kopičenjem. Morda ste tudi preveč obsedeni s svojim neredom, da bi sledili ustrezni prehrani in gibanju, ali preobremenjeni, da bi se lotili nove naloge.

12. Blokirate feng shui

Ali ste vedeli, da ima vaša hiša naravno energijo, ki lahko pozitivno ali negativno vpliva na vaše telo, um in duha? To je vodilno načelo feng šuija iz stare Kitajske in Indije. Po teh filozofijah nered blokira energijo vašega doma, kar ustvarja stagnacijo in negativno vzdušje.

To pozitivno energijo si predstavljajte kot reko. Potrebuje odprt prostor, da lahko teče in hrani življenje v njej in okoli nje. Ko počistite svoj dom, omogočite pretok pozitivne energije po vseh prostorih.

13. Ne morete se sprostiti

Težko se je umakniti in sprostiti, če je vaš dom prenatrpan. Prvič, zaradi škatel in drugih kupov stvari morda nimate dovolj prostora za sedenje. Drugič, čutite kronično krivdo, ker menite, da bi morali vsakič, ko zagledate svojo kopico, pospraviti in urediti, namesto da se sprostite.

14. Drugi se ne počutijo dobrodošli ali udobno

Koliko časa je že minilo, odkar ste povabili družino ali prijatelje na večerjo, klepet ob čaju ali ogled filma? Tudi če imate občasne goste, kako se odzovejo, ko pridejo v vaš dom? Se takoj sprostijo ali pa se počutijo klavstrofobično, ker jih obkrožajo vaše stvari, in komaj čakajo, da odidejo?

Ali vam je nerodno imeti družbo, ker je vaš dom prepoln stvari? Morda mislite, da vas bodo družina in prijatelji strogo obsojali ali imeli slabše mnenje o vas. Če vas navlaka bolj ovira kot osrečuje, je čas, da določite prioritete in se znebite odvečnih kosov.

15. Preveč stvari otežuje morebitno delo od doma

Ko za en dan zapustite službo, jo pogosto prinesete s seboj domov? Razumljivo je, da lahko vaša kariera zahteva dodatno delo po delovnem času. Vendar, ali imate ločen delovni prostor ali je ta raztresen po vseh sobah?

Stvari iz službe ne zamotijo le vašega zasebnega prostora, ampak tudi vaše možgane. To je predvsem ovira, če naredite napako in ustvarite pisarniški prostor v svoji spalnici. Vaše misli so namreč osredotočene na kupe dela namesto na sprostitev, spanje in romantiko.

Znebite se odvečnih stvari

Ko se naučite, kako nadzorovati nered, lahko ponovno pridobite nadzor nad svojim življenjem. Nič ni narobe, če imate lepe in sentimentalne stvari, ki vas razveseljujejo. Dokler usklajujete maksimalizem in minimalizem, lahko vaši predmeti obogatijo vaše domače življenje, namesto da ga prevevajo.

PREBERITE TUDI: Če kupujete (naj)dražje v prepričanju, da je (naj)boljše, mečete denar skozi okno

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.