Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Tako lahko prelisičimo možgane, da sprostijo več hormonov sreče (9 nasvetov)

8. jan 2018 7:54
0

Oglasno sporočilo

... določenimi dejanji lahko pripomoremo, da jih možgani sprostijo več. Kemične snovi, ki jih imamo v našem telesu, so odgovorne tudi za naše počutje. Hormoni sreče so serotonin, dopamin, oksitocin in endorfin. Ti hormoni vplivajo na našo voljo, motivacijo, produktivnost, intimo, zaupanje in na odnose ter povezave z drugimi ljudmi. Raven teh hormonov je nizka, kadar se počutimo depresivno, žalostno, anksiozno, čutimo bolečino ali samoto in le stežka opravljamo naloge. Dobra novica je, da raven teh hormonov lahko povsem naravno dvignemo sami. Preberite, kako.

PREBERITE TUDI: Takole tarnanje vpliva na vaše možgane (in počutje)

1. Jejte temno čokolado

Temna čokolada pripomore k proizvodnji večjih količin endorfinov. Endorfini vodijo v evforijo ter s tem zmanjšajo bolečino in stres. Uživanje čokolade pripomore tudi k višanju ravni dopamina, ki viša motivacijo. Jejte čokolado, ki ima vsaj 70% kakava in jo jejte 2-krat do 3-krat tedensko.

2. Ustvarjajte glasbo ali pojte

Čeprav se verjetno ne smatrate kot za glasbenika ali pevca, vam bo ustvarjanje glasbe pomagalo. Pojte najljubše pesmi, ali preprosto udarjajte ali tapkajte z rokami po mizi, s čimet boste povzročili, da se bodo endorfini začeli sproščati. Vaše počutje se bo izboljšalo, morebitna bolečina pa izginila.

3. Ustvarite seznam opravil

'To do list' je seznam opravil, ki jih morate postoriti. Vsako opravljeno nalogo označite s kljukico ali prečrtajte. Dopamini se namreč sproščajo ob doseženih ciljih, pa čeprav so le-ti še tako majhni. Z vodenjem seznama opravil se boste počutili bolj organizirano, poleg tega pa se bo hormon dopamin sprostil vsakič, ko boste opravili nalogo in to tudi ustrezno označili.

PREBERITE TUDI: 5-minutni trik, s katerim si zvišate energijo
 

4. Glejte stare slike 

Gledanje starih slik vas lahko spomni na lepe čase, kar vam bo nemudoma dvignilo raven hormonov sreče. Nasproten učinek imajo seveda fotografije, ki vas vežejo na slabe spomine, zato glejte le pozitivne slike.

5. Stojte vzravnano

Dokazano je, da že 2-minutna vzravnana drža pripomore k večji samozavesti, kar povzroči padec ravni stresnega hormona kortizola,poveča pa se raven hormonov sreče.

6. Gibajte se zunaj (v naravi)

Gibanje, sončna svetloba, zelena barva narave in bližina vode (reke, jezera) vplivajo na to, da se začne sproščati hormon serotonin. Sprehodite se na svežem zraku za najmanj 20 minut.

PREBERITE TUDI: Prelisiči možgane, da prenehajo skrbeti
 

7. Poglejte zabaven video

Smeh sprošča endorfine. Torej, ko se počutite žalostno, glejte nekaj, kar vas bo spravilo v smeh in počutje bo kmalu boljše.

8. Masaža

Raziskave so pokazale, da masaža ne le ugodno vpliva na telo in dušo, temveč tudi zniža raven stresnega hormona kortizol in zviša raven hormona sreče dopamina.

9. Gibanje v družbi

Gibanje ima že samo po sebi ugoden vpliv na telo, četudi se ga lotite sami. Še boljše pa je, če se gibate v družbi, saj so raziskave pokazale, da imajo ljudje, ki vadijo v družbi drugih ljudi (ekipni športi, skupinske vadbe), povečano toleranco bolečine, kar pomeni, da je bilo sproščenih več endorfinov.

PREBERITE TUDI: 5 preprostih trikov, s katerimi pomirite svoje živce v manj kot 5 minutah

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 9. maj 2022 18:38
   Slavospev poceni laku za nohte
  • Tanja 26. apr 2022 16:57
   Razočaranje
  • Tanja 26. apr 2022 15:39
   Odličen
  • Dow* 14. nov 2021 20:14
   super
  • Dow* 14. nov 2021 20:09
   še kar
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča je tudi uradna barva valentinovega, zato je idealna izbira za praznovanje praznika zaljubljencev z manikiro.