Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Največja zmota glede prehlada (razbili smo 2 splošna mita)

6. dec 2017 8:12
0

Oglasno sporočilo

Prehlad je najbolj pogosta bolezen, ki prizadane človeka, saj je to najpogostejši razlog odsotnosti v službah, vrtcih in šolah.

PREBERITE TUDI: Kako hitro pozdraviti prehlad v 24 urah

PREBERITE TUDI: Redno gibanje lahko prepreči prehlad

Prehlad je virusna okužba zgornjih dihal. Simptomi prehlada, ki jih vsi prav dobro poznamo, so kihanje, smrkanje, glavoboli in boleče grlo. Običajno traja približno 7 dni, preden povsem izzveni. Čeprav je to najbolj pogosta bolezen, pa o njem krožijo neresnične stvari.

Mit št. 1: Prehlad in nizke temperature niso povezane

Res je, da je prehladov pozimi oz. v hladnem obdobju več, a to je pripisati temu, da se ob hladnem vremenu bolj zadržujemo v zaprtih prostorih, kar povzroči večje širjenje virusov.  Resnica je, da prehlad povzročajo virusi, ki jih je okoli 200 različnih vrst, zato lahko pogosteje zbolimo, saj ne zmoremo zgraditi obrambe proti vsem vrstam, ki obstajajo in nas prežijo. 

Resnica: 

Prehlad je torej posledica virusne okužbe, ki nas doleti hitreje, če imamo slab imunski sistem (stresno obdobje, premalo vitaminov, premalo gibanja,...). V primeru nizkih temperatur se obramba poslabša, zato se virusi lahko hitreje množijo.

Mit št. 2: Vitamin C čudežno pozdravi prehlad

Veliko ljudi je prepričanih, da bo ob prehladu limona hitro pomagala ozdraviti prehlad. Najprej razčistimo tole; limona ni sadje, ki ima največ vitamina C, veliko več ga ima recimo kivi.

Resnica:

Res je, da je zadostna količina vitaminov (in mineralov) pomembna, da naše telo deluje kar se da optimalno. Res je, da je tudi vitamin C zelo pomemben, ko gre za delovanje našega imunskega sistema. Ampak povečan vnos teh vitaminov med prehladom prehlada ne bo čudežno pozdravil, bo pa podprl imunski sistem, da bo bolje deloval in se boste hitreje pozdravili. Za zadostno količino vitaminov in mineralov je potrebno skrbeti vsak dan, ne le takrat, ko zbolimo, saj je to 'zvonjenje po toči'. Prehranska dopolnila je treba jemati redno, skozi celo leto, pozimi le še več.

Prehlad je v resnici vaš prijatelj

Bolezenski simptomi prehlada se pojavijo po 2 dneh okužbe in so rezultat telesne obrambe pred virusi. Izcedek iz nosu in boleče žrelo sta le orodji, s čimer se vaše telo bori proti virusom. S povišano telesno temperaturo vam telo želi zagotoviti, da virusi ne bodo preživeli, zato je nikar ne znižujte!

Prehlad najpogosteje v družino prinašajo otroci, ki na leto lahko zbolijo tudi do 10x, medtem ko odrasli povprečno za prehladom na leto zbolijo do 4x. Osebe, ki so prehlad prebolele, lahko virus prenašajo še nekaj dni ali tednov. Zunaj virusi preživijo kar nekaj ur, zato je pomembno, da si umivamo roke, se izogibamo zaprtim prostorom, se ne dotikamo sluznic (nos, oči), pijemo veliko tekočino in na splošno skrbimo za naše zdravje (zadosten vnos pomembnih vitaminov in hrani, redno gibanje ter skrb za svoje duševno počutje).

Raziskava na Yale University je leta 2015 pokazala nekaj povezave med mrazom in prehladom. Rezultati raziskave so namreč pokazali, da ima ob normalni temperaturi človek zadostno število obrambnih celic, ki varujejo naše telo pred virusi, v primeru nizkih temperatur pa se obramba poslabša, zato se virusi lahko hitreje množijo. Kakorkoli že - kot že omenjeno - za svoje zdravje in okrepljen imunski sistem je potrebno skrbeti celo leto. Če boste na prehlade in druga obolenja dobro pripravljeni, vam le-ti ne bodo tako škodili.

PREBERITE TUDI: Pripravite se na napad virusov!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Katrin 5. jun 2018 23:44
   Krasen in nežen
  • Katrin 5. jun 2018 23:16
   Povprečna
  • Binas 3. apr 2018 22:25
   Pogrešam jo
  • Tanja 24. mar 2018 17:08
   Čudovit vonj :L:
  • Binas 22. mar 2018 9:08
   ka rustreza
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Kako nositi jeans v poletnih dneh? Načinov je več!