Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nasveti, kako imeti izjemno produktiven dan in postoriti vse naloge

29. okt 2018 8:33
0

Morda so se vam na kup nabrali projekti, morda delate od doma, morda ste zelo zaposlen starš ali gospodinja z mnogo obveznostmi; vsi imamo preko dneva za postoriti 1001 stvar. Včasih se nam naloge pač nakopičijo. Morda prihaja dan, ko bo treba postoriti čisto vse. Kako naj se na to pripravimo, kakšen naj bo tok dneva, kako smo lahko bolje organizirani? Preverite nasvete.

PREBERITE TUDI: Teh veščin se je težko priučiti, a ko vam uspe, se vam to zagotovo obrestuje


 

Večer pred ključnim dnevom

Neuspešno načrtovanje vodi do načrtovanega neuspeha. Dobro načrtovanje je zato ključnega pomena. Dobro razmislite, kaj vse imate za postoriti in si to zapišite. Na vrh seznama dajte najbolj prioritetne stvari. Izberite 3 stvari, ki so najpomembnejše in morajo biti nujno narejene naslednji dan.

Načrtujte obroke

Če imate izjemno zaposlen dan, načrtujte svoje obroke, saj ne boste imeli časa za pravo malico, lačni pa nikakor ne morete delati. Pripravite si hranilne obroke vnaprej; ob sebi imejte vedno zdrave prigrizke (bučna semena, oreščke) skozi cel dan. Ostale obroke si pripravite vnaprej. Skratka, pripravite si hrano in obroke, da vam to naslednji teden v gneči opravil ne bo jemalo časa in energije. Pijte tudi dovolj vode.

Pripravite si oblačila

Najboljša stvar, ki jo lahko naredite večer prej je, da si za pomemben dan pripravite oblačila. S tem prihranite čas, saj vam zjutraj ne bo potrebno iskati primernih oblačil. Lažje boste začeli dan, saj boste vedeli, da imate že nekaj pripravljenega. Pripravite si tudi oblačila, ki so udobna in lepa, saj se boste le tako počutili kot uspešna in sproščena oseba.

Načrt

Za najbolj intenzivne naloge rezervirajte čas v dnevu, ko ste najbolj produktivni. Če niste jutranji človek, si najbolj zahtevne naloge ne načrtujte za prvo stvar, ki jo naredite zjutraj. Verjetno se že poznate do te mere, da veste, kdaj je tisti čas v dnevu, ko imate največ energije, ko ste najbolj produktivni in ko naredite največ v kratkem času. 

Seznam opravil

Naredite seznam opravil ali 'to-do list'. To je izjemno dober pripomoček, saj imate s seznamom boljši občutek, da imate vse pod kontrolo. Izjemno dobro se boste počutili tudi, ko boste stvari na seznamu odkljukali ali prečrtali in tako videli, kaj vse ste že postorili. Naredite si seznam opravil v dnevu, tednu ali mesecu. Morate razumeti in predvideti tudi nenačrtovane motnje: dodatni klici, popravki, naloge. Nepričakovanih nalog ne jemljite stresno, temveč jih čim prej rešite, da se lahko vrnete k predvidenemu delu. Uporabljajte tudi opomnik, če je potrebno.

PREBERITE TUDI: Kako ugotoviti, kakšno delo vas veseli

Bodite realni

Bodite realni glede tega, koliko lahko postorite v enem dnevu. “Večina ljudi precenjuje, kaj lahko naredi v enem dnevu, in podcenjuje, kaj lahko storijo v celem življenju”, pravi pregovor. Če želite uspeti, si ne zadajte preveč, temveč le toliko, kolikor ste zares sposobni narediti v enem dnevu. Če si boste zadali preveč, boste nervozni, manj produktivni in manj bo narejeno. Kot omenjeno, nenadoma vas lahko presenetijo nenapovedane dodatne naloge, popravki ali nedelujoče stvari, zato si ob načrtovanju ciljev in časa vzemite čas tudi za nepričakovane situacije.

Pojdite spat dovolj zgodaj

Zadostna količina spanca je nujna, da vaše telo in um lahko učinkovito delujeta. Pojdite spat dovolj zgodaj, da boste zares pripravljeni na naslednji stresen dan. Če se boste zbudili nenaspani, izčrpani in utrujeni, boste težko delali.

Vstanite zgodaj

Od dneva morate odnesti kar največ, zato je pomembno, da vstanete zgodaj. “Rana ura, zlata ura”, pravijo in pregovor še kako drži. 

Naučite se reči ne

Četudi ste dobro organizirani in imate odličen načrt, vam le-ta ne bo uspel, če se boste pustili motiti. Ne dovolite drugim, da vam preusmerijo dan ali da zaradi njih spustite zadane naloge in cilje. Enako velja za vas same; ne dovolite si, da se zmotite in izgubite osredotočenost. Spomnite se, kaj vse mora biti narejeno in ne zletite z začrtane poti. 

Ne pustite se motiti

Če veste, da vse vaše naloge potrebujejo 100 odstotkov vaše pozornosti, potem tako tudi delujte. Izklopite TV, radio, telefon in druge morebitne motnje. Razočarani boste nad seboj, če boste ugotovili, da ste čas, ki bi ga morali nameniti delu, porabili za nekaj nepomembnega.

Osredotočite se na eno nalogo naenkrat

Ljudje, še posebej ženske, smo vajene delati več opravil hkrati. Ta mail, tisti klic, to opravilo; vse naenkrat. Bolje bo, da se osredotočite na eno stvar naenkrat , če le lahko. Če se vmes spomnite nekaj malenkosti, jih ne začnite reševati, temveč zapišite na listek, da jih uredite kasneje in to nato odstranite iz vaših misli.

Nastavite alarm

Če v obilici službenega dela in popoldanskega dela, veste, da morate vmes opraviti še nekaj gospodinjskih del, si za to nastavite časovni limit. Če boste vedeli, da imate za določeno opravilo le 15 minut, boste stvari imeli bolje pod nadzorom, boljši občutek, ne boste ‘zatavali’, poleg tega pa boste ta opravila želeli opraviti čim hitreje, saj veste, da imate le 15 minut časa, da opravite čimveč. Nato se lotite ponovno dela, ki ga morate opraviti. Presenečeni boste, koliko lahko opravite v tako kratkem času, če le prestavite v '5. prestavo'. 

Kar lahko opravite spotoma, opravite spotoma 

Če morate iz enega dela doma do drugega, ne hodite praznih rok, preverite, ali lahko nekaj iz ene sobe odložite v drugo, kamor stvari spadajo. Tako boste veliko stvari postorili spotoma. 

Sprejmite dejstvo, da ne morete vsako sekundo dneva delati

Želite si, da bi od minute, ko se zbudite, do minute, ko greste spat, intenzivno delali, ampak to preprosto ni mogoče. Um se mora spočiti; telo se mora spočiti, da lahko nadalje opravlja naloge. V svoj dan zato načrtujte tudi premore, med katerimi se boste spočili, in znova našli energijo in motivacijo. Če ugotovite, da imate ‘black out’ ali 'brain fog', če že pol ure niste naredili ničesar pametnega, ker težko razmišljate in delate, si nujno vzemite premor, saj tako ne morete delati.

PREBERITE TUDI: Megla' v glavi - kaj to je, zakaj nastane in kako se je znebiti

Dvignite si energijo z glasbo

Če je ena izmed nalog v dnevu, nekaj, ob čemer ne potrebujete biti intenzivno miselno osredotočeni, kot so vožnja ali gospodinjska opravila, ob tem poslušajte živahno glasbo, ki vam je všeč, da si s tem dvignete energijo. 

Najdite motivacijo

Če postanete nejevoljni, globoko zadihajte in se ponovno spomnite, kaj vas motivira k delu in kakšne bodo posledice, če delo ne bo opravljeno. S tem ponovno najdite motivacijo in energijo. Vrnite se k delu, ste korak bližje uspehu!

Splošna organiziranost

Pomagalo vam bo, če boste v življenju tudi bolj splošno organizirani. Zapisujte si stvari, ki vam pridejo na misel, zapisujte si naloge, dogodke in opravila. Načrtujte vnaprej. Stvari opravljajte sproti. Če veste, da se bliža pomemben dogodek, pravočasno pomislite na obleke ali darilo, ki ga želite prinesti, da ne boste lovili zadnjih trenutkov. Če veste, da boste nek prihajajoči dan odsotni, stvari pripravite vnaprej. Ko si vzamete premor; oddih ali dopust, ga vzemite resno; 'work hard, play hard', ki bi v prevodu pomenil, trdo delaj, a se tudi intenzivno zabavaj. Ko delate, delajte, in ko se odločite odmik od vsega, to tudi storite. Za pravi odmik potrebujete načrtovanje vnaprej: opravila in naloge opravite predčasno, da bo oddih zares sproščen.

Poskrbite zase

Človek lahko veliko zmore le, če je v dobri kondiciji; če je psihično stabilen,  telesno pripravljen; ima telo in s tem tudi možgani dovolj hranil (pravilna, zdrava in raznolika prehrana ter pomoč prehranskih dopolnil), če ste spočiti in če čutite svoj notranji mir. Poskrbite zase, da boste kar se da stabilni, da boste lahko normalno delovali. Normalno je, da pridejo v življenju tudi tako intenzivni dnevi ali obdobja, sicer pa se potrudite, da imate čimmanj tako stresnih dni, da ne boste izgoreli.

Poskusite še pravilo dveh minut.

PREBERITE TUDI: 17 nasvetov, kako delovati, da boste v karieri napredovali

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Žajbelj in menopavza: je to popolna zeliščna pomoč za vročinske oblive?