Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Jajca zvišujejo holesterol – mit ali resnica?

26. mar 2013 10:46
0

Oglasno sporočilo

... jajca. Ker jajca, oz. natančneje jajčni rumenjak vsebujejo precej holesterola, so uživanje jajc 'logično' povezali  s povišanjem holesterola. A raziskave zadnjih let so pokazale, da je to zgolj mit in posledica nepravilnega sklepanja.


eggrecipes.co.uk

Povzetek študije, ki so ga objavili v medicinski reviji Nutrition Bulletin, je jasno pokazal, da uživanje jajc nima večjega vpliva na holesterol. Raziskovalci so preučili podatke več raziskav o jajcih in prehrani ter prišli do ugotovitve, da kljub temu, da jajca vsebujejo nekaj holesterola, ljudje le eno tretjino holesterola dobijo iz prehrane, ostalo pa ga iz (predvsem večkrat) nasičenih maščob telo proizvede samo. Torej  niso jajca tista, ki bi dvigovala holesterol – največji problem predstavljajo nasičene maščobe (mastno meso, polnomastni mlečni izdelki, večkrat nasičene maščobe).

"Splošno prevladujoče mišljenje, da so jajca krivec za povišan holesterol in bolezni srca, je treba spremeniti," je povedal raziskovalec Bruce Griffin. "Količina nasičenih maščob, ki jih zaužijemo z dandanašnjo prehrano, je tista, ki največ doprinese k povišanju holesterola – kar nekajkrat več kot majhne količine holesterola, ki jih dobimo s hrano."

Raziskovalci so poudarili še, da so drugi faktorji kot so debelost, veliko sedenja in kajenje, dejavniki, ki imajo prav tako večji vpliv na holesterol kot uživanje jajc: "Ljudem ni treba omejiti uživanja jajc –  naj jih raje vključijo v svojo prehrano, saj so eno najbolj zdravih in hranljivih živil."

Do leta 2007 so zdravniki in strokovnjaki ljudem priporočali, naj zaužijejo največ tri jajca na teden, da bi tako zmanjšali nevarnost za nastanek bolezni srca – a je ta nasvet  dandanes popolnoma zastarel.

Privoščite si jih za zajtrk ali večerjo!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.