Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Minimalizem: 8 nasvetov, kako zmanjšati količino oblačil (in izgledati bolje)

10. sep 2019 12:06 Tanja Matko, univ. dipl. iur
0

Oglasno sporočilo

Še vsakdo, ki je preizkusil t. i. minimalizem, se ni nikoli vrnil v kopičenje stvari. Najsi je šlo za opremo stanovanja; za shranjevanje vsega, če nam "morda še kdaj prav pride" ali ker je "škoda zavreči" ali ker "še ni dovolj obrabljeno, da bi bilo za stran"; za količino oblačil ali način življenja. Ko enkrat preizkusimo preprosto načelo "manj je več" in namesto kopičenje (pre)več kosov raje premislimo in določimo skrbno izbrane, kaj kmalu ugotovimo, da:

 1. oblačenje postane lažje;
 2. smo lepše oblečeni;
 3. izgledamo bolj urejeni;
 4. se bolje počutimo;
 5. imamo manj navlake;
 6. manj zapravimo za oblačila.

A dejstvo je, da je večini pogosto težko 'izpustiti' oblačila, ki niso še dovolj obrabljena, da bi bila za stran (v dobrodelne namene, ne v kanto, da se razume), četudi jih morda že leta nis(m)o oblekli. Za vas imamo 8 nasvetov, kako 'izpustiti' in se znebiti oblačil, ki vam ne služijo več.

1. Oblačila ne čutijo

Oblačila nimajo občutkov, zato jih ne bo 'bolelo', ko jih boste izločili. So le kosi tkanine z namenom, da prekrijemo dele telesa oz. da nas ne zebe.

2. Ljudje ne bodo opazili, da imate le dvoje kavbojke

Razlike med posameznimi kosi praviloma opazimo le mi sami, zato vaša okolica ne bo zaznala, da imate le 2 kavbojke ali 4 majice. Pa četudi bi slučajno kdo opazil – pa kaj potem? To počnete zase in za svoje dobro počutje. Manj oblačil – manj zapravljenega denarja – več prostora.

PREBERITE TUDI: 16 kosov, ki bi jih vsaka ženska morala imeti v svoji omari
 

3. Sedaj ste nova, drugačna oseba

Če ste shujšali ali spremenili slog, se znebite starih oblačil, ki vam niso več prav. To niste več vi – sedaj ste druga(čna) oseba. Če pa ste se zredili, si nikar ne kupujte novih oblačil, saj si s tem dajete potuho, da boste taki tudi ostali. Naj vam bodo preozka oblačila motivacija, da se čim hitreje spet lotite rekreacije in zdrave prehrane in tako spet postanete zdravi in fit.

4. Nobenih spominkov 'za srečo'

Če ste v določenem kosu oblačila dobili službo ali spoznali partnerja, se je to zgodilo, ker ste bili najboljši za to delo oz. ste si bili namenjeni in ne ker ste nosilo to bluzo/obleko/ … Če gre za kos, ki gs ne nosite več, se ga znebite.

5. Premislite, kaj dejansko potrebujete

Če ste spremenili način življenja ali npr. zamenjali službo in vam stara ne služijo več (in tudi nimate namena več delati, kar ste delali prej), potem je čas, da se jih znebite. Enako velja za oblačila, ki jih imate sicer radi, a so povsem iz mode.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj svoj dom narediti bolj minimalističen
 

6. Spomini bodo ostali tudi brez oblačil

Spomini so na prvem mestu v vašem srcu, pa fotografijah, posnetkih … in ne kosih tkanin.

7. Razumeli bodo

Nekatera oblačila so bila morda darila in se bojite, da bi s tem, ko jih boste dali naprej, prizadeli tiste, ki so vas obdarili. A nikomur ne boste zlomili srca s tem – če gre za zreče osebe, ki jim je iskreno mar za vas, bodo razumeli (če pa ne – mar je pomembno, kaj si bodo mislili?). Raje jim razložite, kaj počnete in zakaj in morda navdihnete še koga, da se loti enakega podviga.

8. Nekoga boste razveselili ali mu pomagali

Sploh v teh časih, ko mnogi nimajo niti za plačilo računov in za hrano, boste s tem, ko boste svoja odslužena oblačila oz. oblačila, ki jih ne nosite več, lahko nekoga zelo razveselili in mu olajšali. Natanko ta trenutek obstajajo osebe, ki potrebujejo natanko takšna oblačila, ki jih vi ne nosite oz. ne potrebujete več. Naredite dobro delo – nenazadnje bo to osrečilo tudi vas.

PREBERITE TUDI: Kako ustvariti kapsulno garderobo, ki vam bo služila leta (in jo boste z veseljem nosili)

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Po mnenju strokovnjakov je izjemno zdravilna, po navedbah pa naj bi celo zavirala staranje in tako vplivala na vitalnost.